Tuesday, 11 September 2012

Percubaan Menanam Kentang

Kebanyakkan kentang yang terdapat dipasaran adalah yang diimport dari negara yang beriklim lebih sejuk. Sebenarnya kentang juga sesuai ditanam  dinegara yang beriklim tropika, tetapi rendah sikit kualitinya. Disini juga terdapat kentang yang 'local' selain daripada yang diimport, tetapi saiznya lebih kecil sedikit. 

Telah lama ingin mencuba menanam kentang, so setelah buat research sikit kat internet dan hari jumaat yang lepas (7/9/12) telah memulakan experiment. Kalau ikut cara yg dibaca dalam internet, kentang sesuai ditanam ditanah gembur dan agak berpasir, samada untuk membuat batas (raise bed) atau menanam direct diatas tanah yang telah digemburkan tanpa membuat batas (mcm tanah sawah yg digemburkan)

Fork digunakan untuk menggemburkan tanah,

Menanam pula daripada samada dari mata tunas yang dihiris dari biji (kalau dibiarkan lama sedikit dan berada ditempat gelap kentang akan bertunas),
 Atau menanam biji kentang direct didalam tanah yang digali,
Oleh kerana tak sure cara mana yang lebih baik, so kedua2  kaedah digunakan mengikut common sense.
 Yang bertunas ditanam sedalam 3-5 cm

Yang menggunakan biji kentang pula ditanam dengan mata keatas sedalam 15-20cm.

Belum kelihatan sebarang perkembangan lagi setakat ini (baru 4 hari), akan mengambil masa untuk tunas berkembang dari dalam tanah sebelum muncul dipermukaan.

Tapak eksperimen kentang (4 biji kentang, dan 11 keping tunas ditanam)

7 comments:

  1. saya pernah tanam sebelum ni, but the potato reput before the tunas come up from tanah..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker olive...u frighten me lah...nvm we'll se the result..heheh

      Delete
  2. mayb urs one successful then i will replant again...haha..ya, i am waiting for the result too

    ReplyDelete
    Replies
    1. this morning i've tried to dig it again, curious..but still in good shape..heheh

      Delete
  3. kentang akak tumbuh dan menjalar dalam peti ais je he he...gara-gara dah lama dapur tak berasap (KL)..bila kemas fridge...menjela tumbuhnya...good luck...akak pun nak cuba nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanamlah kat umah seremban tuh kak, carrot pun blh jgk + kacang tanah, tak perlu maintenance byk sgt..janji tanah perlu gembur , br elok hasilnya..

      Delete
  4. carrot dah ada ...belum sempat post entry lagi...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads