Tuesday, 4 September 2012

Nilai Hasil Tuaian Sayuran Musim Sejuk

Msuim sejuk yang dah berlalu..cuma 3 bulan jer seronok bertanam dan seronok dengan cuaca yang tak panas.  Sepintas lalu nilai tanaman yang telah diusahakan selama tempoh berkebun itu mengikut anggaran harga tanaman dipasaran tempatan. (nak banding dengan harga pasaran dimalaysia tak fair pulak kan)

Kobis Bulat 


Market value@FJD1.00 (average)
Anggaran hasil (+/-)  - 50 biji
==========================
 Total Value               = FJD 50.00





Sawi/ Kobis Putih/ Pakchoy

                 
Market value@FJD1.00 average)
Estimated (in Bundles) - 40 bundles
===========================
Total value                  = FJD40.00




Tomato  



Market value@FJD1.00 average
Anggaran Kasar buah yang dikutip (dlm tompok) - 10 tompok
=======================================
Total value                = FJD10.00





Ketumbar


Market value@FJD0.50 average seiikat
Anggaran tuaian  = 30 ikat
==============================
Total Value               =  FJD15.00



JUMLAH NILAI HASIL TUAIAN             = FJD115.00 (or RM180.00)

nota : sebenarnya hasil tuaian ini adalah secara berperingkat dalam masa tiga bulan dan tidak ditanam atau dituai serentak. Hasil adalah untuk kegunaan keluarga dan selebihnya dikongsikan bersama dengan kawan2 serta jiran.


(p/s : dah lama tak buat the real accounting nie..heheh)

9 comments:

  1. Wah banyaknya hasil kobis masha Allah. Ni akan dijual atau dimasak atau dijeruk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. telah update info utk mama..utk kegunaan keluarga & jeruk tuh tak pandai lah...kalau buat coleslaw blh lah sikit2..

      Delete
  2. Salam kenal ummuaidan...

    sukalah aktiviti gardening ni......

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini, wah tak sangka u minat gardening jgk..ms tgk blog u dl tak jumpa psl gardening .ni visit lg, baru nampak..heheh

      Delete
  3. blog ayut takde gardening xpe kan ummuaidan..hohoho...akak..bt coslow utk ayut meh...tu mkn sefamily pon byk lbh yer :) alhamdulillah...menjadi tanam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kesah ayut special nyer dlm kebun akak nih..heheh.. nanti akak buat coslow yer dtg umah akak..hehe

      Delete
  4. nak beli ketumbar & kobis bulat la....cantik sgt la...berapa ya...hahahaha...

    ReplyDelete
  5. suka gak wat kira2 save berapa...even hasil tuai tak jenuh lagi...tp boleh nampak save utk belian bab sayur..biasa g pasar pagi jumaat tak sah..tak abiskan rm25-30 utk seminggu..sekarang kuranglah sikit...lada besar especially dlm 10 btg tu harga sampai rm4-5...
    daun sup semalam br beli seikat rm1.75..terus balik amik akar dia..tanam!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads