Friday, 23 November 2012

Roti dan Homemade Breadcrumbs

Assalamualaikum & salam Jumaat untuk teman-teman2 online yang budiman..

Di bumi yang dipijak ini banyak terdapat bread shops yang menjual fresh bread, ada yang halal atau yang diragui. Rasanya ditanahair kita biasa mendapat bekalan roti dikedai2 mahupun supermarket yang menjual roti2 yang telah dibungkus dan mungkin mengandungi bahan awet (kalau silap betulkan yer). Roti disini mungkin tahan sehari dua kerana fresh bread tidak diletakkan sebarang bahan pengawet untuk membuatkannya tahan lama berbanding dengan roti yang pernah saya beli ditanahair dimana kadang2 boleh tahan sampai lima hari atau lebih. Disini juga kadang2 kalau kena right timing kita boleh beli fresh loaf yang baru keluar oven..masih berbau roti segar dan sedap...harga roti pun dalam $1.00 sahaja

Seminggu yang lepas ada teringin hendak membuat resepi menggunakan breadcrumbs, namun setelah dicari2 di supermarket, ada terdapat namun tidak diyakini akan kehalalannya. Jadi terpikir untuk membuat breadcrums sendiri memadangkan terdapat lebihan roti yang masih lagi elok. Pernah membuat suatu ketika dulu, amatlah mudah sebenarnya untuk dibuat dirumah, malah menjimatkan.

Ada bermacam kaedah untuk membuat breadcrumbs nie, ada yang membakar roti dalam oven sehingga cukup keras, ada yang tinggalkan roti didalam fridge sehari dua sehingga menjadi keras dengan sendirinya. Namun kaedah yang saya gunakan lebih tradisional...

Roti dicubit2 menjadi cebisan2 kecil kemudiannya dijemur ditengah panas selama sehari atau dua sehingga menjadi keras. 

 Roti yang telah menjadi keras setelah dijemur - pastikan tiada sebarang bau atau fungus yang terbentuk padanya.

 Dimasukkan didalam blender dan dikisar kering

Roti kering yang telah siap dikisar menjadi breadcrumbs. Untuk tekstur breadcrumbs samada halus atau kasar boleh dibuat mengikut citarasa. Kalau hendakkan yang lebih kasar mungkin tak perlu kisar, cukuplah dimasukkan didalam plastik dan tumbuk2 sehingga menjadi lebih halus seperti yang diingini. 

Breadcrumbs yang telah diproses sendiri juga tahan lama. Boleh disimpan didalam plastik ziplock dan diletakkan didalam deep freezer dan digunakan bila perlu. Lebih murah dan juga tidak susah untuk disediakan.

27 comments:

  1. kita biasa nya bakar... sbb nak cepat... kalau nak harapkan matahari... alamat tak terbuat la... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakar pun lagi senang..sy malas nak bakar..sesajer ghajin..

      Delete
  2. Mungkin saya boleh cuba nanti. Setakat ini roti Mexico bun yang saya buat tidak pernah menjadi. Entah kenapa la ia tidak kembung seperti yang saya selalu lihat dalam TV walhal sudah diletakkan yis sebagai pemangkin.

    Tapi breadcrumbs ni sedap makan kosong kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kembung ya? mungkin yeast tak sesegar mana, atau ade step yg tertinggal..biasa kalau ikut rsepi betul2 sure jadi..

      kalau makan kosong tak sedap..kecuali yg belum di kisar lagi..macam roti keras yg dijual kat kedai... kalau buat nuggets apa2 yg perlukan salutan breadcrumbs nie elok.

      Delete
  3. banyak kegunaan breadcrumbs ni. Kat sini selalu hujan mmg tak boleh la nk menjemur roti kene bakar je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu ibu qis, byk guna. kalau buat sekali harung masuk oven, pastuh blend pun elok jgk kan..

      Delete
  4. ooo...sng la nnt.duk ngara org ni kena survive kan + kna rajin..hihihi..rajinla ummuaidan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg yut kalau nak dok kt tpt ong kena ade survival skills..akak kalau kat m'sia mungkin tak rajin kot..huuuhu

      Delete
  5. Salam Ummuaidan,

    susah juga ya bila roti tahan sehari dua je. pulak tu soal hala atau yg diragukan. bagus cara buat breadcrumbs ni, teringat pula bila dah dekat raya arwah mak jemur beleda (agar2) utk dibuat agar2 kering!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...dulu mmg rs susah..skrang dah biasa rs elok lak makan roti fresh drp simpan lama..beleda jemur tuh pun saya penah wak gak makji..heheh

      Delete
  6. Ummu rajin. Kalau kakak masa tu nak guna masa itulah baru nak buat, itu yg masuk oven aje. Tak ada perancangan baik macam ummu. Ini cara sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm....malas nak panaskan oven kak sebab jd banyak kerja lak..baik letak tgh panas bg releks jer..buat slow2..

      Delete
  7. wahh...mcm tu ye cara buat nya... hubby sy suka makan ni cecah teh o panas...nti boleh lah try buat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..itu cara yg paling simple lah kan... breadrcumbs cicah air panas yer...

      Delete
  8. assalamualaikum makyeng.. bertambah sihat sekarang ni nampak.. rajin di dapor.. rajin bereksperimen gitu.. bagos lah... :)
    breadcrumps tu mmg senang nak wat.. tapi biasa kalau nani beli roti.. tak sempat 2 hari dah abis.. tak sempat nak jadi crumps pun.. hehehe.. :)
    esok ada jualan warehouse baby pureen kat PJ.. pepagi sok nak terjah sana cari baju2 baby.. sbb blom buat apa2 persediaan langsung, sedangkan kandungan dah mencecah 31 weeks pada hari ahad ni.. gementar pun ada dah ni.. takot kot2 baby tak mau dok dlm dah.. kang tak de baju nak pakai plak.. kan.. :)
    ok makyeng.. take care ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..alhamdulillah dah kurang mabuk, asyik lapar jer..tuh yg kena rajin2 dok dapur selalu..ehehe

      wah sronot makyong nak shopping pakaian baby yer..yg pikir yg bukan2 ..inshaallah baby nak kuar ontime tak mau cepat tak mau lambat, tak nak nyusahkan mama dia tuh...jgn risau sesangat yer..hehehe
      take care...

      Delete
  9. Senang je buat breadcrumbs kan...saya ni tau nak buat tapi tak pernah buat sebab tak pernah lagi masak masakan yg kena guna breadcrumbs..terima kasih berkongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg senang..ala kalau awak buat nugget ayam atau ikan..sedap guna nie..

      Delete
  10. salam ummu
    sy penah buat cara ni..tapi tak sesuai dgn keadaan..lalat!
    jd klu rajin bakar aja...klu terlebih2 rajin..g beli se pek kt kedai bakery...biasa breadcrumb ni sy suka buh dlm nugget/burger homemade!...ummu guna utk apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia

      mungkin kena tutp ngan kain nipis cam sy buat utk elak habuk...

      sy pun guna utk buat nugget jgk..nanti nak cuba goreng kentang salut nie jgk..

      Delete
    2. oooo ek kain kasa nipis...tak terfikir plak alas kain...

      Delete
  11. Rajin ummuaidan ni but sndri ja.he...kalu pakai biskut lutut ja ok dak wat bread crumb ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn selalu kengkadang jer... pakai biskut nanti rs lain kot..sy pun blom pernah cuba gak..

      Delete
    2. biskut penah try untuk wat fried chicken..ala2 KFC hehehhe..ranggup!

      Delete
  12. selalu roti akak ni tersimpan dlm fridge je..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads