Monday, 4 March 2013

Tangisan Sikecil Dipagi Isnin

Hujan lebat seolah-olah hendak banjir dari malam tadi hinggalah kepagi nie..cuaca masih mendung, hujan lebat on and off..

Pagi ini ade check up kat klinik, dalam bersiap2 untuk keluar, tiba2 satu teriakan dari luar rumah..diiringi dengan seorang ayah mendukung anaknya masuk kedapur meminta berikan ais dan plaster...sianak pula mula menangis teresak-esak.

Ego seorang budak kecil, setiap kali hendak masuk dan keluar dari kereta mesti hendak 'do all by himself' tutup ngan buka pintu kereta. Kalau kita tutup untuknya, dibukanya balik dan ditutup sendiri...ego kan nak tunjuk yang dia dah pandai buat sendiri semuanya..

Begitu juga dipagi ini..awal2 dia dah masuk didalam kereta sedang ayahnya sedang mengisi barang2nya dibelakang.. dengan toy sebelah ditangan..sebelah tangan menutup pintu kereta. Kerana memegang at the wrong place, tangan pun dimakan pintu..terserlah sedikit isinya..


Memang menyakitkan..walaupun bagi orang dewasa bila tangan tersepit begitu.. tangisan yang susah nak reda hinggalah didalam kereta, menjadikan ibu yang garang di Pasifik nie pun jugak sebak, terasa begitu kesian dan tak sampai hati.... terpaksalah siayah pergi lewat sikit kerja menemankan anak sementara siibu meneruskan check-up beliau..Nampaknya seharian nie kena ikut jer kehendaknya untuk elakkan dari rintihan demi rintihan kesakitan.

Dengan cuaca lembap begini, nampaknya tidak ramai yang diklinik..dapatlah giliran yang pertama..


Alhamdulillah segalanya berjalan lancar, tiada blood test this time..the rest was ok, setengah jam dah siap. Nampaknya berat siibu melampau2 bertambah2nya..dalam almost 6 months dah naik lebih 10kg!! kalau another 3 months will be?? Mungkin akan jadi mcm whale kan...huhuhuh. ms Aidan dulu pun lebih 15kg put on weight..adiknya nie pula mungkin lebih kurang jer kot..nasib baik breastfeeding nanti bolehlah turun cepat..inshaallah.

57 comments:

  1. alala sian tersepit pintu....aidan budak kuat kan...tak mo nangis2....tapi actually mmg sakit klu tersepit pintu ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp lepas balik klinik bg tgk dinosaur dah tak nangis daaa..cuma merintih sikit2 jer..sakit..

      Delete
  2. alhamdulilah semuanya berjalan dengan lancar...kadang2 kesilapan tu merupakan pengajaran yang berguna buat kita ..lain kali mesti aidan berhati hati kan..sampaikan salam kak siti buat aidan..Aidan kan kuat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak..ayahnya selalu pesan kat dia tutup pintu betul n kalau dia disebelah dia yg akan tutupkan..cuma aidan selalu nak bat sendiri..dah tak nangis dah tu..:)

      Delete
  3. cian kat aidan, cepat baik yer

    ReplyDelete
  4. ciannye...sepatutnya tu bukan tangisan kecil...tp raungan besar....sakit tu..cnt imagine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh @na..dia tak meraung kuat sgt..cuma nangis jerlah..ade benda yg occupy kan dia takleh dok pikir psl sakitnya tuh..

      Delete
  5. seriau saya baca ni pun dah meremang bulu roma terbayang isi tu, aduhai.
    saya pregnant naik 20kg hahaha. Insya Allah, breastfeeding nnt mantain balik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy mulanya ingat sikit jer..tak sangka lah sampai nampak isi..tuh yg kesian sgt tu...oih 20kg..byknyer..mesti sblm tuh berat cuma 40kg jer kan..

      Delete
    2. hahaha tekaan yang bagus. Berat saya selalu around 44 kg la (tak pernah lulus untuk derma darah), tapi lepas beranak yg 40kg and payah nya nak naik balik..
      Boleh imagine tak saya macam penguin masa pregnant hahhaa.

      Delete
    3. bagusnya nas berat tak naik balik..sy nie lps putus susu senang jer berat naik...heheh penguin terkedek2 bw JJ ...:)

      Delete
  6. siannye aidan... moga dipermudahkan semua urusan ye

    ReplyDelete
  7. cian aidan...nk berdikari tp tsalah ltak jari plak kali ni....adehhh...klu breastfeeding berat cpt trun ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah sblm nie pandai jer dia tutup pintunya...

      mmg boleh cepat turun yut kalau breastfeed ..takyah diet pun..

      Delete
  8. Sian aidan,cepat baik ya aidan.

    ReplyDelete
  9. hero kecik akak pun mmg slalu camtu. bukan sekadar pintu keta, cermin keta pun penah tersepit. alahaiii karenah anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tersept cermin pun lagi sakit tuh kak..bdk2 bukan tahu berhati2 pun kan..

      Delete
  10. sakit sungguh kalau tersepit...
    aku dapat bayangkan tu
    sebab aku pernah kena kala dewasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sakit..kalo aku sendiri pun mahunya nak nangis jugak tuh..dahlah tu kalo kena air lagilah sakit pedihnya..

      Delete
  11. Assalam Ummu..
    Alhamdulillah dpt dtg ke sini lawat Ummu & Aidan...Terima kasih atas DOA yg di kirim kan buat kami di Lahad Datu.. walau pun masih sentiasa berjaga2 tapi kerja kena diterus kan..
    Kesian Aidan.. moga cepat sembuh ya!.. sakit tu, kita yg dewasa klu terjepit pun mmg sakit/pedih.
    Alhamdulillah Ummu pun sihat dgn baby dlm perut. Mudah2an dipermudah kan semua..amin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      thanks atie..mengerang jgk lagi tuh kdg2..hari nie layan jer kehendak dia nak tgk dokumentari dinosaur berkali2..kalo mandi nanti lagilah kuatnya menjerit...

      Delete
  12. Kalau kita pun menjerit ummu usah kata aidan yg jarinya masih comel gitu. Kesiannya...

    10kg naik oklah tu ummu normal... kalau tak naik lagi bahaya. Tapi yg penting no comment form the doctor means everything in order - baby sihat ummu dia pun sihat. Aidan je yg kesian - kalau ada inai boleh pupurkan ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sakit dan pedih kan tersepit begitu..biasanya dia careful.tp dah nah terjadi kan..inai tuh takderlah pulak kakak...

      semuanya alhamdulillah normal sebab tuh doktor mahpun nurse tak membebel..lg 3 minggu ade check up lagi lak...

      Delete
  13. adush!sakitnye...kesian aidan...jgn lupe sapu ubat ye, cepat baik, insyaAllah:)
    PC tak tahu pulak ummuaidan tgh pregnant...tahniah!belum terlambat lagi kan utk wish...hehe:) ye lah, kite pun baru kenal kan di alam maya ni...hihi. Take care k!
    PC pun teringin gak nak jd preggy woman lagi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks auntie..budak2 gitulah..bila dah sebok bermain nanti dia lupalah akan kesakitannya..

      Thanks PC ..betul tuh baru kenal, tak tahu byk sgt kan...insyaallah moga tercapai impian PC tuh yer.

      Delete
  14. salam,Nor...aduuuhhhaaaiiii,aidan...moga cepat sembuh ye,sayang ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak tak dengar kata kan kak..huhuh

      Delete
  15. takpe... lesson learn utk Aidan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada pepatah yg saya suka guna : tukul takal tepi pintu, banyak akal memang begitu... hihihi... actually ayat sebenar 'kalau nakal' tapi saya tukar 'banyak akal'...sy tak nak sebut anak nakal... tu je... :)

      Delete
    2. Ada betulnya pepatah eja tuh..budak nakal tak dengar kata selalunya dpt pengakhiran yg susah gak..tuh psllah siayah dok membebel2 sambil balut luka..uhuhu

      Delete
  16. oh..kecut hati kan if suddenly dengar tangisan yg kuat! nasib baik not too serious! good one! sis, baby boy or baby girl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh olive.i tergamam jgk ms his dad carrying him..takutlah kan..but nasib baik..
      hmm here no way for u to know gal or boy unless u go to private hospital..but in this town..none..

      Delete
  17. mmg sakit tu..kesian..

    nanti baik ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itlah budak yg tak dengar cakap..kan dah sakit..:) thanks yer auntie

      Delete
  18. kita yg dewasa ni pun sakit jika kena mcm tu...inikan pulak si kecil aidan...kesian! moga cpt baik ye aidan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul..ngeri jgk kena camtuh kan..terkepit mmg pedih...inshaallah..thanks auntie PD

      Delete
  19. ala kesian aidan terkepit pitu keto...mujur tak keno bahagian kuku..adoi lagi lah sakit hok tu..doa moga cepat baik..nak mandi la sian pedih jugok tu
    ummu sana kalu lebih berat misi tak maroh ke? sini jadi issue jugok kalu lebih berat banyak..takut kita ada diabetis

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm betul tuh sy sendiri pernah terkepit ibu jari kat bhg kuku..mmg terasa tersangatlah sakitnya..dah ok dah budak tu since dok layan komputer seharian hehee...lupalah sikit sakitnya...

      misi tak kata apapun sy tengok..bahkan ramai btul pompuan2 yg fijian berbadan besar..ngandung makin besar..ms check air kencing ok..takder diabetes..alhamdulillah

      Delete
  20. Assalamualaikum Ummu, alaaa ciannya Aidan..takpe budak lelaki kena kuat kan..tak lama lagi nak jaga adik pulak. telatah anak memang mcm2 kan Ummu..

    Setuju dgn rahsia tak selalu sakit tu..mmg penyebab penyakit ni air cond..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..tak tahulah camaner dia jg adik nanti..tak boleh dibiarkan mrk berdua ketidak..hehehe
      itulah kak..rs selesa guna aircon tapi kesannya pd kesihatan tuhlah pertaruhannya..

      Delete
  21. Oh, kesiannya Aidan, poor child! Tersepit jari memang sangat, sangat sakit - adoi!

    So Ummu, you are in the family way! Congratulations, take care and makanlah diet yang berkhiasat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luckily he spent whole day in front of the computer watching his fav program..so takdelah jerit2 sangat..hehehe

      Thanks tumit tinggi..still another half way to go..wish us luck ya..

      Delete
  22. ala, siannya Aidan... harapnya lepas ni dia lebih berhati-hati :)
    best nyer dapat giliran no 6... saya tak pernah pun dapat peluang tu sepanjang tiga kali mengandung, hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanya dia nak tutup pintu lagi tak..katanya 'will not'..hehe tak tahulah sejauh mana tu...

      kat sini biasanya ramai orng dr awal lg..mungkin sbb hujan tuh sikit orng dtg..

      Delete
  23. Pernah tersepit tangan rasa sakit macam nak pitam.....take care ummu mungkin boleh kurangkan pengambilan nasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sakit kan..
      kena kurangkan nasi ker..laaa..sy takleh idup tanpa nasi nie..lemah..heheh..

      Delete
  24. adus sakitnya Aidan. Tapi betul lah kan tangisan anak tu memang boleh menghibakan kita. Tapi budak2 cepat aje lupakan kesakitan diaorang tu. Sekejap menangis bagai nak rak, tapi tak dan lama tu dah main semula dah diaorang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul.bila rs sst yg occupy fikiran mrk lupalah yg sakitya..tp sampai hari ini masih taknak buka balutan tuh..huhuh

      Delete
  25. alahai siannye Aidan...budak2 ada je menda diorg nak buat...once dah pandai bukan main berlagak...hahaha cute je

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul..berlagak tuh lah yg geramnya..nak tunjuk pandai..huhuh

      Delete
  26. ganah jgk aidan sapa sepit2. hehe.

    ReplyDelete
  27. confirm lepas tu dak Aidan akan lebih berhati-hati time nak tutup pintu kereta ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads