Monday, 5 November 2012

Penyakit Busuk Basah

 Bila tengok pokok dari luar macam nie..seolah-olah subur dan elok sahaja kan..

 Bila tengok dari atas pun macam biasa jugak, tertutup elok jer luarannya


 Namun bila diteliti pada sekitarnya sudah kelihatan ada masalah. Bila dibuka bahagian luarnya inilah rupanya.

Inilah penyakit yang dipanggil Busuk Basah (mengikut sumber yang diperolehi). Dah google semua, susah nak dapat info ini dalam english pun tak jumpa, cuma dalam Indon sahaja ada dibincangkan. Inilah sedikit info tentang penyakit Kobis Busuk Basah ini. Sorry dalam bahasa Indon (malas nak translate)..cuba paham-pahamkanlah yer..

Busuk Basah 
Gejala :
  • Gejala yang umum adalah busuk basah, berwarna coklat atau kehitaman, pada daun, batang dan umbi.
  • Pada bagian terinfeksi mula-mula terjadi becak kebasahan. Becak membesar dan mengendap (melekuk), bentuknya tidak teratur, berwarna coklat tua kehitaman.
  • Jika kelembaban tinggi, jaringan yang sakit tampak kebasahan, berwarna krem atau kecoklatan, dan tampak agak berbutir-butir halus.
  • Disekitar bagian yang sakit terjadi pembentukan pigmen coklat tua atau hitam.

Pengendalian :
  • Sanitasi
  • Jarak tanam tidak terlalu rapat
  • Menghindari terjadinya luka yang tidak perlu
  • Pengendalian pasca panen


(sumber : klinik tanaman)

Penyakit ini daripada pengalaman banyak terjadi bila kobis ditanam dimusim panas. Bila hujan kerap turun lagi mudah kobis mendapat penyakit ini. Pada awal tidak dapat dikesan dengan mudah namun setelah merebak barulah jelas kelihatan. Buat masa ini tidak ada sebarang treatment yang digunakan.  Dibawah adalah serangan penyakit ini keatas kobis-kobis yang berlainan  yang terjadi sebelum ini. Bukanlah semua kobis terkena macam ini alhamdulillah, namun dalam 10% boleh terkena mengikut keadaan sekitaran.



Kalau kawan2 ada info tentang penyakit ini bolehlah dikongsikan, inshallah.

22 comments:

  1. Wah..habis semua kobis jd cmni ka ummuaidan?sbb kna air ujan lbih kut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah semua...tapi yg ini jd bukan musim hujan pun hitomi...

      Delete
  2. Aduhai sedih melihatnya. Pasca panen tu apa maksudnya ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang sy baca blog indon tu..katanya byk petani rugi kerana mslh nie..kesian...pasca panen sy pun tak tahu..hehe

      Delete
  3. betul ummu kalau google byk indon yg bercerita bab tanam2 ni...ptt la maid indon kalau dtg sini kebanyakkan pandai menanam..tangan menjadi..
    gamba ke 4 tu mcm ada buih putih...teringat dulu kecik2..selalu nampak buih2 gitu ada pada pokok kacang botol...arwah atok dulu ckp air liur katak...tak tau la betul ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tempat diorang kan tanah luas utk bertanam..tp blog gardening diorng sket jer..hehehe
      itu bukan buih tuh ..tuh mcm fungus..yg berkulat

      Delete
  4. Assalamualaikum... mak yong fiji sihat tak hari ni? badan ok? tekak loya ke? sabar ye.. pelan2 nanti it's getting better la.. tau.. :P >>pujuk org<< dah lunch ke? sure tengah tido petang ni.. tak per.. take your time.. resting it's almost important bila 1st trimester ni..
    >> sayang plak kalau jadi penyakit tu kat kobis kan.. kita dok ingat elok2.. last2 dalamnye di mamah busuk.. mcm2 penyakot pokok sayor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mak yong fiji sehat jer..janji ada sumber asam sket kuranglah loya nya..dah semakin ok dah...hehe thanks..

      mmg penyakit nie tiba2 boleh berlaku krn fungus..nak cegah pun tak tahu..

      Delete
  5. As salam ummu,
    Masalah kobis yg ni tak dapek den nak nolong.. Saya tak penah tanam kobis jadi tak tau nak atasinya lagumana. Tgk pkk kobis pn kat Cameron Highland je.

    Kalau kita tgk kobis yg ditanam secara ladang, racun serangga yg disembur dh rupa mcm air hujan.. Byk sgt..nak mkn pn takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry...
      takper tahu sebab kobis nie bukan tanaman yg biasa dikebun..tambah2 musim panas ditanam..

      mmg camtuh..pastu lak tak sure kan yg adalah mrk tuai lepas seminggu diracun atau 2, 3 hari lps tu dah dituai..

      Delete
  6. ni mesti penyakit terselindung kat kobis kak nor kan..huhuhu..ayut nk tolong pon xreti..reti mkn jer.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper..takper....google pun takde info jugak ..heheh

      Delete
  7. mmg x reti bab tanam2 kecuali en hubby ler !

    ReplyDelete
  8. arhhhh....dah besar baru dia serang..wasted!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg olive somtimes yg kecik pun ada jgk happen..

      Delete
  9. High humidity?
    Sini kering pula serangga buat port teduh dari cahaya matahari terik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kot...dengan hjan lak bakteria mudah terbentuk

      Delete
  10. salam. Mak Aji x pernah tanam. Yang pernah tengok benda hitam2 lembik kat celah-celah daun kobis, kalau benda tu ada, cepat kobis tu busuk. Itu yg kalau potong kobis kena belek betul2, takut ada benda tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..yg hitam tuh taik ulat kot yer..sayr hijau elok lps potong rendam dlm air garam dulu bbrp min..ulat pun blh mati jgk...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads