Monday, 12 November 2012

Jagung Mula Berbuah Lagi..

Jagung yang benihnya disemai pada bulan September, sekarang dah lebih 2 bulan telah pun berbuah, Alhamdulillah. Ini adalah jagung isi kuning benih local. 

Setiap pokok nampaknya mengeluarkan 2 biji buah. Bila 'janggut' dah bertukar kepada warna yang lebih gelap maka bolehlah intai2 isi didalam ntuk dituai.

 Pokok -pokok sebaya dalam 12 pokok yang ditanam batch demi batch, supaya berbuah dalam waktu yang berjarak, dapatlah merasa jagung dari kebun untuk beberapa kali, inshaallah.

Tanam jagung memang mudah, sebab jagung senang hidup walaupun tanah agak berbukit. Namun jagung memerlukan full sun dan harus membesar serentak sebab jika yang lebih kecil berada ditengah-tengah pokok-pokok lain, yang lebih kecil itu tidak akan mendapat cahaya matahari secukupnya akhirnya pembesaran akan terbantut.

Jagung adalah feveret Aidan, kalau dia sorang 5 biji jagung rebus pun boleh habis sekali makan. Kalau buat bubur atau lain-lain, tak laku.

Pagi2 suruh tangkap gambar dia budak hitam nie ..(hehe.. kuat main tengah panas). Semalam nak tangkap gambar dengan sepupu2nya lari. Pakai seluar sendiri sebab itulah terbalik..heheh..biarkan, lama-lama tahulah dia mana yang betul dan salah.  

34 comments:

  1. Suka betul kakak tengok pokok jagung yg subur dah berbuah lagi. Aidan kira bijak boleh berdikari. Betul tak apa terbalik janji dia dah belajar pakai sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok jagung kalau kena cara & musim panas boleh hidup subur. aidan tuh kena paksa jgk kengkadang kak zakie belajar pakai seluar sendiri, agar tak manja sgt & blh berdikari..kasut semua dah pandai dah..heheh

      Delete
  2. cantek gambar pokok jagung berlatarkan langit biru

    ReplyDelete
  3. eerrmm baru ja buat cucoq jagung. jagung fresh sedapkan manis ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. jagung fresh kalau bakar atau rebus memang sedap mamasyaza..

      Delete
  4. bestnye tanaman jagung awak menjadi,saya ni dah sampai dah berjanggut mcm jagung semai tak menjadi2.....tah mana silapnye pun tak tau. (T_T'')

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tanam kat tpt dpt fullsun, pastuh awak letaklah bbrp biji selubang.rajin2 siram.nescaya takkan berjambang lak nunggu..hehe

      Delete
  5. suka jagung bakar...jagung rebus juga bubur jagung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jagung bakar, rebus atau pengat ...semua sedap...cikgu zul..

      Delete
  6. Assalamualaikum...
    salam ceri di hari isnin... baru masuk keje... :) penat gak dok umah sebenarnya.. tak de apa nak wat selain masak, makan, tengok tv and tido.. lemah je badan.. nak jalan2 kat luar tapi tak larat nak naik turun tangga.. so dok dendiam kat umah melemaukan badan.. sakit tulang2 rusuk... hari ni keje, esok cuti deepavali, lepas tu keje, khamis plak cuti awal muharam, jumaat keje.. sabtu ahad cuti lagi.. :( best cuti.. tapi tak de plan lagi nak jalan2.. sbb sarat ni.. :)
    Ummu mcm mana? sihat ke hari ni? makan minum semua dah ok ke? harap2 semua beransur baik ye.. pagi ni saya breakfast tosai, mintak yang garing, tapi lunyai je, lembik loteh.. terpaksa gak makan tosai tu, sbb lunch lambat lagi.. kul 1, kang kelaparan.. :D
    >> aidan makan jagung 5 biji sekali? dasyat tul.. dia mmg penggemar jagung ler ni? haikal plak dia suka jagung dlm cup.. kalau bagi setongkol tak bape nak laku.. kalau bagi dlm cup.. 2 cup dia sorang.. :D kalau beli 1 je, kita mintak sesuap pun kedekut dia nak kasi.. ada sekali dia bagi 3 butir je.. kedekut kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..
      penat dok umah yer..ingat makyong enjoy dok umah leh baring2 selalu..makan2..hehehe..esok deepavali, dah beresker persediaan/ hehehhe...byk tuh cuti nampak...:)

      kat sini semua sehat..cuma asyik tak tau nak makan apa jerr..boring lak makan ayam hari2....

      aidan mmg hantu jagung..kalau ayahnya tgh makan boleh lagi tuh nak rampas..huhuh..oohh haikal hantu jagung cup yer..heheh..blh jer buat kat rumah jgk tuh..bagi dia mkan puas2...hohhohoh

      Delete
  7. Salam ummu..meriah betul kebun awk ni...byk yg menjadi...suka sy tgk..takpa lah aidan bagus lasak bermain...untuk perkembangan minda yang sehat dan cergas...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah nadia..rezki Allah bila berbakti pada tanah..heheh... aidan kalau boleh sepanjang masa nak brmain diluar umah sebab itulah semakin hitam jadinya..nasib baik anak laki..huhuh

      Delete
  8. Salam Ummuaidan,

    Suburnya jagung! Hebatnya anak bujang boleh makan hingga 5 sekaligus. Jagung sendiri tanam mesti lebih laju dia makan! Jagung bakar yg disapu mentega sedapnya, pun 'ketiak' jagung masak lemak putih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji,

      alhamdulillah kali nie lebih subur, btg pun besar2..aidan mmg hantu jagung tuh..biasa rebus jagung pun letak margerine ngan garam sket..mcm kat pasar malam style..hehe

      Delete
  9. rajinnyer menanam... paling seronok bila membuahkan hasil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hheheh..drp dok saja2 kan elok menanam..bila tgk hasil tuh yg seronotnya kan..

      Delete
  10. assalam nor,

    wah banyoknyer aidan buleh make jagung...betul-betul berehi nih.....jagung tane sendiri takpo, jange jagung hok beli, banyok hok GMO jagung loni....isshhh takut.....keno caghi hok organik kalu nok beli pong.....huhuhu...

    pandai lah tuh aidan paka seluar, takpo terbalik pong.....asa tutup aurat kan aidan? hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini..

      aidan dr kecik berehi sangat jagung...kalu sikit2 gak wi ko dio jah..tele air liuq la mok pok..hehehe..tane tuh pun sbb suko tgk dio make...

      heheh..tiap2 kali paka slua mesti terbalik walaupun asalnya hok betul doh...tok pehe lah..huhu

      Delete
  11. aidan blaja pkai suar ea..ummi ni gelakkan pulak pkai suar tblik..hahaha...antu jagung ye aidan..bgus2x..tp ayut suke gak klu bt pengat jagung..mkn gitu je tak syok..sbb besar..pnat nk abiskan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aidan kdg2 kena paksa pakai slura sendiri sebab manja nak sruh mummy pakaikan jer..mummy pun kdg2 penat..hehehe

      akak pun suka pengat jagung..atau buat jagung kastard...sedap tuh..

      Delete
  12. wah seronoknyer bila hasil tanaman menjadi mcm ni

    ReplyDelete
  13. seronoknyer tanam jagung. sini tak dapat tanam jagung. laman ciput je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker..takperlah melor leh beli kat pasar ..:)

      Delete
  14. Jagung memang favourite saya..cuma kalau nak tanam tak ada tanah yg cukup luas kat rumah (alasan org malas...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tak luas mana pun tanam tuh janji dpt cahay secukupnya...

      Delete
  15. Saya yg tgk pun rasa teruja! Mesti best makan jagung dari ladang :)
    Anak2 saya suka makan jagung bakar.. nyum nyum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg dari ladang mmg best nur sbb kita tanam sendiri kan...
      jagung bakar pun best...letak marjerin lagi..

      Delete
  16. As salam ummu,
    Saya ni lain pulak, jagung tak berapa serasi dgn saya. Yg pertama tanam jagung manis top star tp buahnya kecik2. Skrg tnm baka honey jean 2 dan jagung manis isi putih. Masih kecik lagi. Hrp2 yg ni membesar dn berbuah dgn elok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry...
      Tak sesuai yer...mungkin tanah tak subur kot...yg sy pernah dengar untuk menguji kesuburan tanah dengan menanam jagung, kalau tumbuh suburlah tanah itu...kalau tak dpt direct full sun pun tak subur jgk saya perati...

      Delete
  17. dah nampak kurus kikit si aidan ya...sepupu aidan ada kat sini? seronokla dapat ramai-ramai bermain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurus & tinggi kak sebab makan tuh memilih sangat..main pun kuat...kejap jer dorang tuh dtg..just tumpang bermlm esoknya blah..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads