Tuesday, 6 November 2012

Bagaimana Bandar Tidur Di Waktu Malam

Semalam bercerita pasal bandar yang tidur di hari ahad. Terlupa nak cerita beberapa perkara yang agak 'menarik' di negara ini. Pertamanya ahad merupakan hari the fijian (60% from the populations) pergi church, so dalam half day diorang beraktiviti disana, releks, dengar 'khutbah' makan2 dan sebagaimanyalah. Sebab tu better mereka buat undang2 short business hour.

Kedua disini sistem kliniknyer berbeza dengan Malaysia, bila kita sakit pergi kelinik, doktor hanya bagi consultation dan prescriptions tak boleh bayar atau beli ubat diklinik, kena beli di klinik. So kalau jumpa doctor dalam 5mins dah kena charge $10 tuh dah, bengkek dah kan..cakap2 kejap dah byr banyak tuh..blom buat apa2...kalau tak serius daripada habis duit bayar air liur doktor bercakap baik terus pergi pharmacy kalau just demam2 biasa (symptom2 biasalah)...

Namun pharmacy pun beroperasi ikut normal business hour jugak. Kul 5 dah tutup, sabtu separuh hari, ahad tutup. Klinik pun sama. Kalau sakit? nak carik ubat direct tak boleh, kena pergi umah doktorlah kalau tak boleh tunggu sampai isnin..susah kan... pernah terjadi masa Aidan jatuh sakit..susah dan risaunyer kami kehulu hilir, last2 terpaksa bawa ke bahagian emergency hospital sebab nampak tenat sangat waktu tuh... kena tahanlah dalam ward beberapa hari.

Yang bab lain tentang negara ini tak kesah sangat, cuma bab klinik dan farmasi tu jer yang menyusahkan,maklumlah dah biasa kat tanahair klinik ada yg 24hours, sakit demam boleh terus pergi, terus dapat ubat.

Apapun layanlah sikit sebanyak gambar town waktu malam..dalam kul 7.00 malam lah..let the photos do all the talking and tuan blog boleh berehat2 ...heheh..enjoy...



main roundabout






Satu-satunya masjid dibandar

Satu lagi nak cerita, kat sini takder motosikal..hehehe..percaya tak? memang sukar nak dipercayai..sebab tu kadar kemalangan pun kurangg..tak tahu kenapa motosikal tak sampai kat pula nie..padahal kat pulau lagi senang naik motosikal kan....

ok..good nite all.

20 comments:

  1. aik..motor serius takde ke kak??????kompius jap....tak percaya pon ada..adehhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius yut.so far akak cuma tgk sebuah jer...tuhpun lama dulu..kalau bw masuk pun camaner nak repair takder pusat servis kan..

      Delete
  2. Lengang ja ya ummuaidan..xdak aktiviti apa la yg nk dibuat kt luar cmni.duk umh tgk tv jala..sya pun pelik..moto xdak..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul hitomi..aktiviti luar tak byk dok umah jer lah...muto tak menarik minat orng sini kot..

      Delete
  3. assalamualaikum... selamat petang makyeng... mak yong ngantok ni.. skrg kul 3.25pm kat malaysia.. :) sure makyeng dah dinner kan.. :P
    kalau kedai tak operasi.. klinik pun sama.. susah tu.. bagi org malaysia yg serba serbi ada ni.. agak payah nak sesuaikan keadaan tu kan.. motor pun tak de.. bagos gak.. tak de la mat rempit.. hihihi.. kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      itulah kalau tak biasa mmg tension jugak..kalau dah biasa tuh tawakkal jer lah kan makyongnyer...
      dlu2 sy srh gak ayahnya beli import moto, senang nak bwk pi masjid..tp kalau rosak mana nak repair kan..

      Delete
  4. As salam ummu,
    Terima kasih kongsi pengalaman ttg kemudahan kesihatan kat sana. Jadi, kpd sesiapa yg merungut hospital di Malaysia servisnya tak baik..blh la jadikan ini sbg panduan.

    Kat Fiji mmg takdok masalah mat rempit dan ragut bermotosikal kan. Bdk2 kecik bwh umur naik motor mcm pelesit pn tak wujud kat sana. aman sentosa kot driving kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en. adry...
      betul tuh ..bersyukurlah dengan apa yg kita nikmati..jgn pandang lebih2 yg diatas.pandang gak yg dibawah.

      hmmm...beskal tuh kurang..mana ade budak2 naik beskal gie sekolah kat sini..hehee

      Delete
  5. assalamualaikum ummu...nampak lengang jer tapi bagus la x ada motor x bising...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama... betul tuh..takder motor takderlah merempit malam2...

      Delete
  6. hmmmm...agak-agak org sana tahu tunggang motor tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu blaja gak panda la weh..heheh

      Delete
  7. night life dia sunyi sangat....kira most fijian ni mmg family oriented la kekdahnye sbb dah x da aktiviti luaran yang boleh di buat. Jenjalan kat town x da benda pun boleh buat,baik duk rumah je...Elok jugak gitu,kurang la gejala sosial dan jenayah kat sana. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. police monitor gak tuh malam..mrk takleh lepak2 kat town after 12..kira bolehlah kalau banding kat mesia dimana orng kita suka kuar..mlm2 pun nak lepak kat gerai..isteri pun naik hangin suami melepak..
      gelaja social takler ketara sangat cam kat mesia..jenayah mencuri tuh ttp ada..

      Delete
  8. kedai tak buka ..lampu-lampu hiasan ada juga nampak sederhana tak macam KL..sarat dengan pelbagai hiasan he he!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai awal2 lg ttup kak..blom malam lagi...nak letak hiasan pun dah takder nightlife pun tak praktikal jgk kan...

      Delete
  9. Nampak relax dan tenang bandar Ba ni ye. Tapi betul, kita ni dah biasa klinik 24 jam. Bila tak ada memang terasa. Kena ada banyak supply perubatan yang basiclah di rumah jawabnya untuk time time macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama..kat sini mcm panadol tuh dijual secara bersepah2 gitu jer..tiada kawalan..kalau sakit2 biasa tuh mcm selsema batuk demam ..bolehlah keep ubat kat umah..tapi time time anak sakit tuh yg susah..mcm takder ubat...doktor taknak prescribe ubat..takut..

      Delete
  10. kalau gitu, macam kat Indonesialah, kena jumpa doktor dulu, pastu gi beli ubat kat farmasi. bayar doktor sekian, beli ubat sekian. 2 anak Mak Aji di Surabaya, cukup risau kalau mrk sakit.

    kat sinipun ada masa yg walau klinik 24 hrs, tutup bila raya, nasiblah ada emergency kat hospital.

    amanlah xde motor. Mak Aji pernah naik tekanan darah sebab tension driving bila jam dan banyak motor. Doktor gelak bila Mak Aji kata tension sbb takut terlanggar motor! Kita pula yg risaukan mrk, mrk buat x sayang nyawa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuhla mak aji..mmg ubat cam panadol tuh dah selalu ada stok kat umah..doktor pun kalau pergi jumpa kadang baik tak pergi kalau setakat demam biasa..

      mmg bila bawak keta takut motor jer yg lebih2..pernah gak dulu terlanggar bangla naik motor..melayang haaa..sampai masuk spital tuh..huhuh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads