Thursday, 8 November 2012

Ketagihan Chocolate Chip Cookie Brittle

Semalam kan dapat buku2 resepi..salah sat daripadanya yang menarik hati adalah Nestle Holiday Recipes..bila belek2 beberapa halaman ternampak gambar Chocolate Chip Cookie Brittle. Sangat mengancam tengok cookie brittle tuh, belek2 resepi lain asyik teringat yang tuh jer. Tengok2 resepi simple jer bahan2nyer, senang pulak cara membuatnyer. Cma takder Nestle Toll House Semi Sweet Chocolate Morsels...

Hari ini berkira-kira lagi, nak buat ker tak? Nestle Morsels tuh takder... tapi selalunya boleh guna bahan yang lain tak semestinya guna nestle sahaja kan. Google2 dengan internet separuh nyawa ikan tadi, terjumpalah resepi yang lebih kurang cuma diorang guna coklat chips..sama jer...apa lagi tengok review mrk tentang cookie brittle nih pun sedap jer baik buat cepat2 untuk minum petang.  

Penyediaan bahan tak samapai 10 min, bakar dalam 30min..siaplah Chocolate Chip Cookie Brittle yang memang lebih sedap dari cookies.

Rasa yang rangup, manis coklat serta sedikit masin memang menjadikan kita ketagih..makan sikit2 tapi nak lagi. Jika dtambah nuts memang lagi ngam.

Resepi yang mudah :

Bahan2 
- 3/4 cawan butter
- 1 cup sugar (boleh kurangkan ikut taste)
- 1/2 tsp garam
- 1/2 tsp vanilla
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan chocolate chip

Kaedah :
- pukul butter dan gula sehingga lembut dan kembang, tambahkan garam serta vanila, pukul rata
- masukkan gandum sedikit demi sedkit gaulkan rata.
- akhir sekali masukkan chocolate chips, gaul rata
- masukkan dan tekan rata didalam tin pembakar roti yang dah digriskan. 
- panaskan oven, masak selama 20-25 min atau sehingga keperangan dan masak
- keluarkan dari oven, sejukkan lebih kurang 10 min sebelum dipotong.
- boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

Seronok pula makan cookie brittle nie, aidan habis beberapa keping walaupun makan cicah ngan air teh..hehehe...rasa lepas kejap kejap nak makan lagi....ketagih...


18 comments:

  1. salam dik,
    sedaplah kek ni..rajin, bagus2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..bukan kek lah..mcm cookies sikit..tp best dari cookies...

      Delete
  2. smpat lg...nak ckitttt...nyum2x..mnum ptg best ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..boleh..nanti akak bg ayut simpan dlm container makan sikit2 kat opis ok...

      Delete
  3. lagi simple resipi nyer..masa baca bukan main nama nya..boleh cuba ni...klu taruk badam hancur mesti best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg simple nadia sikit jer pun bhn2nyer... taruk gajus pun sedap gak..

      Delete
  4. look really crunchy! i am not good at making biscuit. tak crunchy pun biscuit yg i buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe u didn;t follow the recipe correctly kot..biasanya kalau guna butter mmg akan jd cruncy,,,

      Delete
  5. wah..dah sihat la ni..dah boleh buat biskut...alhamdulillah ..semoga baby tu happy dapat biskut istimewa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...kalau sehat sikit2 tuh pun dah gagahkan diri kedapur..hehehe...mana boleh dok diam...heheh...baby blom demand lebih2 lagi nie...

      Delete
  6. saya suka cuba resepi yg simple2 nih... Lagipun semua bhn2 tu selalu ada kat dapur :)
    Tq for sharing, nanti nak cuba jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah..saya pun suka yg simple2 jer ...kalau suka cookies mmg akan suka nie...

      Delete
  7. salam ummuaidan.

    nampak sedap, mudah pula membuatnya, insya-Allah nak cuba jugalah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba ye makji...sedap utk makan ngan tea ptg2

      Delete
  8. haha... kalau saya buat... keluar oven + sejuk + potong = terus licin... comfirm sbb anak-anak mmg suka cookies... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tuh pasal elok eja buat..baik laku dr tak laku..sia2 jer buat

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads