Tuesday, 13 November 2012

Diwali Sweets & Homemade Chicken Nuggets

Assalamualaikum semua dan selamat bercuti Deepavali..

Kat sini Deepaali dipanggil Diwali (Bahasa Hindi lah). Meriah betul hindu2 nak sambut Dewali disini, bunga api tak berhenti-henti 2, 3 malam kebelakangan ini. Semalam lak blackout dalam 3 jam, lagi real lah kot diorang main mercun cuma tak mungkin ada yang tak sempat nak masak Indian sweets last minute kot sebab tak der power, kesian diorang... 

Semalam ada dekat sekolah abuaidan ada buat Diwali Party, diorang cuma hidang tea dan Indian sweets jer lah. Sebelum diwali ada seorang staff mintak resepi nak buat biskut suji dan tart nenas (abuaidan pernah bawa kesekolah masa Eid Party, diorang like dan berminat)..suji resepi tuh boleh bagi tapi tart nenas bukanlah senang woo nak membuatnya... apapun dia berterima kasih dan memberikan kami sebekas kecil indian sweets untuk dinikmati...

Separuh bekas dah tinggal baru ingat nak amik gambar. campuran few indian sweets snacks untuk kunyahan.  Sweets tuh teramatlah manis siapa tak biasa boleh pengsan.

Abuaidan lak taknak bawa bekal pergi kerja, akhirnya kebuluran jugaklah makan sweets and snacks jer kan seharian disekolah. Nasib baik sampai umah, bini dia dah buat chicken nuggets homemade sebagai experimen untuk dimakan bersama teh petang. Biasalah nak pegi KFC tau mcD kat sini tak jamin halal, bila ada kerajinan dan keinginan baiklah buat sendiri.


 Resepi biasalah googled hulu hilir nak dptkan yang sesuai. Chicken breast tuh di blend jer sebelum  coat dengan campuran tepung dan telur. Tidak menggunakan breadcrumbs sebab itulah kulit macam sedikit soft dan tidak rangup. Tapi rasa didalam memang berbaloi, alhamdulillah..better than frozen chicken nuggets yg dijual kat supermarket. Next time nak try guna bread crumbs lak. 

Ada jugak jemputan Diwali open house dari cikgu sekolah Abuaidan, tak tahulah jadik ker tak pergi petang nanti. Kalau dia tak busy mungkin bolehlah kot jenjalan, inshaallah. 

Happy Diwali err, happy holiday..namaste, vanakam..

16 comments:

  1. Salam ummuaidan.slmt bercuti..sdapnya nugget.kalah mcd tu.hehe..kuih ladu xdak ummuaidan?slalu deepavali mesti ada kan?sedap..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hitomi...seronok makan murukku tak..heheh alah nugget tuh kan utk orng yg kepingin...
      ladoo ader tp rsnyer dah habes makan..

      Delete
  2. hak hak . meriahnye deepavali at sane , at sini macam hari2 biase je sebab xde warga india . btw , gamba2 tu buat perot hanan mengamok nak makan . hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. siji ramai hindu so agak meriahlah jgk.. ooo takder india yer kat saner..lapar ker? nak bg pun dh habeh..huhuh

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    selamat berehat dgn keluarga. kat sini bunga mercun adalah sikit2 sbb x ramai India. Indian sweet snacks lebih kurang mcm buah tanjung ngan jala emaslah ya, manis bagai nak rak, tp sedap!! Wah, dah pandai hindi ngan tamil ya. Mak Aji tahu takat dua perkataan tu aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..
      indian sweets kat sini pelbagai..manisnya bagai nak membunuh..huhuh..bukan tahu sgt pun ..main karut2 jer..heheh

      Delete
  4. Assalamualaikum makyeng...
    alhamdullillah.. dapat gak sebekas kecil makanan ringan dan sweeties dari jiran ye.. makyong tak dapat apa2 pun.. almaklumlah.. x de jiran indian pun 1 hal.. tapi last night kat sini, perang mercun.. aduyaiii terkejut tengah2 tido tu bunyi dok berbalas2 mercun.. tapi tak pe la.. raya diorang kan.. time raya kita pun org2 melayu dok main mercun kalah perang gak.. biar la kan.. :)
    >> petang ni ada jemputan? best nye.. kalau kat sini selalu wat jamuan dewali ni kat dewan, entah bila plak.. tak de nampak plak kain rentang.. sbb makyong sini dok kawasan pkr.. mmg diorang le yg pegang..
    >> selamat bergembira lah di sana ye.. :) selamat bercuti..
    >> sedap plak nugget tu.. nampak cam mekD punya.. pandai ummu wat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong.
      shet ker? alhamdulillah tengahari tuh ade lg sebekas lak.. tp kitorang tak gi mana2 sbb ayahnya sibuk sangat...huhuh..dok umah lah lpun nak demam2 jer rsnyerr,,
      ade jgk jamuan dewali yer kat sana..nanti makyong gi lah jgk2 mana tau dpt marukku ker..heheh

      Delete
  5. Replies
    1. sedap tuh cikgu zul..bolehlah kalau lapar2..

      Delete
  6. nie nugget organik nie heh heh nampak sedapppppplahhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. organik jugaklah kot..heheh..takder preservatif.. alaa buat sendiri kan..ikut taste sendiri

      Delete
  7. Sedap nugget tu..akak pun tgk mcm mcd..mcd tak rangup..he he kita cuti kt cerating ni..duk chalet murah je..En Din nak makan sata kat geliga, kemaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcD tak rangup yer..kfc yg rangup.. dah lupa lak... wah dok cherating tuh...dulu biasa dok situ...seronot...gie makan ikan bakar yer..jgn lupa...pastuh tlgn belikan kopok lekor boleh/ hehehe

      Delete
  8. kak norrrrr!!!sdap ye nmpk nuget ciken tu....nakkkk :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa ayut lg best ..dpt beli yg mcD atau KFC lg sodap..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads