Friday, 16 November 2012

Perkhabaran-Perkhabaran Indah Dari Kebun

Bila sehari dua tidak dapat turun menjenguk kebun, bila datang pada hari berikutnya mesti ada kelainan atau perkembangan pada tanaman2 kita walaupun sedikit sebanyak kan...Semalam menjenguk2 kekebun selepas 2 hari tidak turun kerana cuaca mendung dan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Alhamdulillah banyak juga perkhabaran yang menyeronokkan...


Benih2 dari negeri dibawah bayu, kiriman kakanda Puteri Purnama,

Labu kundur dah bercambah dan makin membesar

 Calon sirap biru, mula mencari tempat menjalar

Benih2 semaian baru juga  telahpun bercambah dalam masa yang agak cepat,

Ketumbar, kalau sebelumnya susah nak bercambah dalam cuaca panas, namun bila cuaca mendung alhamdlillah bercambah juga walaupun tak padat sangat. Lubang kosong ditengah itu telah dijadikan katil nyaman oleh sikatak.

Benih tomato hybrid juga mula bercambah 

Tidak kurang juga berita dari tanaman yang makin mematangkan diri mereka,

2 pokok timun mula mencari junjung walaupun pada awalnya mereka ini kelihatan lemah.

 Tomato hybrid tetap berbuah alhamduillah banyak jugak walaupun dibiarkan tanpa sokongan.

 Kekacang yang semakin subur dan mula berbunga.

Carrot pun semakin besar (walaupun ada penghuni lain yg tak diundang dalam rumah mereka)

 Kobis, alhamdulillah hampir semuanya ready untuk dituai. Bukan untuk dijual yer, hanyalah untuk bekalan keluarga dan selebihnya inshaallah sebagai perkongsian.

Dan bila tukang kebun tidak turun kekebun, tidak perlu risau kerana ada yang rajin mengambil alih walaupun tak disuruh. Paling pandai buat baja untuk kebun.....

Sempat menyaksikan aksi akrobatik 2 beradik nie...

Apa lagi perkhabaran yer.... ada... dari laman depan..

Alhamdulillah menimang cahayamata lagi nampaknya burung2 yang menghuni dikawasan rumah kami. Sarang ini ditempat lain pula iaitu diatas pokok didepan laman rumah. Baru perasan pagi ini (sedangkan abuaidan dah mentioned banyak kali pasal sarang nie, cuma tak sempat mencari2). Kali ini 3 ekor burung yg comel. Kalau sesaper nak bolehlah datang ambik...:) (Cakap macam seolah2 milik sendiri, kena pukul ngan parents burung nie kan,..sia2 jer..)

Seelok-eloknya walapun sesibuk manapun kita, walau kurangnya tenaga janganlah dibiarkan tanah laman kosong. Koreklah lubang, letaklah benih walaupun sebiji dua, masa yang berlalu pasti inshaallah akan membuahkan sesuatu kepada kita. Tidak rugi berbudi pada tanah...walaupun kita tidak mampu menjaga untuk seketika, namun tuhan tetap ada untuk menumbuhkan dan menjaga rezki alam ini.. 

25 comments:

  1. salam ummi,
    aduhai dah tumbuh telang biru dan labu kundur wangi tu ye.Limau purut tak tumbuh ke. Semoga ceria selalu dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      limau purut hari tu semai dalam 2 plastik lagi..letak banyak biji jugak..tp takder apa2 pun lagi...nanti cuba semai lagi lah yerr..

      Delete
  2. Pokok telang sya bru kluar daun.huhu..seronok tgk tomato ummuaidan..pnh semai lma dulu tp x mnjd..ni bru disemai 2 ari lpas..hrp2 bercmbahla.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..baru semai yer..tomato kdg2 yg tumbuh sendiri kita biarkan hidup..pun jd lagi subur..

      Delete
  3. tanam ketumbar lagi ye?.. rimbun pokok carrot tu..carrot akak tinggi jek..isinya wallahuaalam..apa tanda-tanda boleh cabut carrot ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketumbar tuh stok yg wajib ade kak...carrot nie blom berisi lagi tu..kalau berisi kak boleh nampak isi carrot dari luar pun..

      Delete
  4. assalamualaikum makyeng.. makyong datang melawat baby (baby bird)... :) wah wah wah... mencurah2 rezeki ye.. yang anak benih makin bercambah.. yang menunggu masa di tuai.. mmg best lah.. tengok kubis2 tu sedar belaka.. dah tu banyakkkk sehhhhhhh!!!!!.. tak terbuat sayur.. banyak sangat.. hehehe..
    Suka sangat bila tengok ada baby bird baru tu.. lepas ni leh tengok perkembangan si baby bird sampai dia terbang.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..birds suka benar beranak bersarang disini..gakanya mendamaikan kot..hehe..tp taknak buat siri lagilah boleh tak..takut orang boring kan..
      kubis2 tuh kena cepat2 harvest sbm jd buruk mcm yg hari tu...byk yg dah kena harvest tuh ..tunggu masa lah...

      yg carrot tuh penghuni tuh pookok2 lain yg tak disundanglah makyong..hehehhe

      Delete
  5. eh.. makyeng.. 1 lagi..
    sape yang berpenghuni kat dlm karot tu? x paham cek tau.. :P

    ReplyDelete
  6. Ruang tanah yg luas membuatkan rasa puas utk bercucuk-tanam. Kakak nie ruang tanah secoet tapi kakak gunakan 100%. Berasak-asak tapi semua dalam pasu sebab bimbang masuk kelaman rumah sebelah.

    Seronok kakak tengok hasil yg ummu tanam. Mask sayur hasil sendiri. Minum air carrot tanam sendiri, ulam tanam sendiri, memang bestlah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kan kak kalau musim sejuk sikit mmg tak cukup tanah nak bertanam rsnya...kalau musim panas camni selalu byk yg kosong..
      at least baguslah kakzakie rajin menggunakan ruang untuk menanam..dptlah jgk hasilnya nanti inshaallah..

      hasil sndiri pun kak kadang2 tak terkutip & termakan..heheh

      Delete
  7. saya pun setuju dengan awak,tak rugi berbudi ke tanah......bukan susah pun,campak je benih tu dalam tanah Insyallah akan bertunas dan membesar dan berhasil.

    bunga telang dah bertunas lepas ni boleh la buat sirap biru dan nasi kerabu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu ibu qis...sy dlm penat2 pun campak jgk benih tuh sbab sy tau mengambl ms jgk kan nak tgk hasil..kalau dibiar kosong jer langsung tak dpt apa...

      heheh..nanti sy blh introduce sirap biru kat sini lak...

      Delete
  8. nor,

    geram weh tengok tomato hybrid.....bendi tu pon besar nyoh...tok ghajin napok pon ...skalo hok jual kecik dok....hari tu hok tane pong hok saiz biaso jah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomato tuh baru bbuah dini... lamo jgk tuh tunggu..bendi tuh baka baru tuh..mmg panje nge besar tuh..nok ko benihnyoh?

      Delete
  9. Salam,
    Seronoknya bercucuk tanam..saya ni entah bila la...
    Salam kenal ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kniedaz...
      boleh jer mula sikit2 kan..lama2 lebih bersemangatlah...hehe

      Delete
  10. oooooooo... penghuni dek pokok2 lain.. ingatkan sang tikus.. :P
    makyeng.. tak nak.. nak tau gak perkembangan baby bird kali ni.. bukan senang tau leh buat perkembangan national geographic ni.. tak semua org ada chance.. makyong yg dok atas pokok ni pun tak dapek tau.. sbb bird takot nak buat sarang pun.. pokok tu je merimbun.. okkk.. don forget tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tikus tak main luar umah mkyong..dalam umah la best..
      ala..makyong bacalah entry kesah burung dulu..dah malas dah nak ngintip burung..blhlah yer..yerrr....kalau burung buat sarang umah makyon agaknya burung apalah tuh..burung kakak tua? hehehe

      Delete
  11. Ada burung2x lg la :) kucing pon ada..meriah kebun ye..dgr ayat akak yg last tu,mmg btul...slalu ckp takde msa kan..sbnr ye blh je nk bt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..meriahla yut sebab ade penyeri kat kebun..tuh blom kena ayam itik lagi....hhuh
      mmg itulah alasan kita yut..sebenarnya bukan susah pun nak bertanam nie...

      Delete
  12. alangkah seronoknyer, KA bagai dapat rasakan suasana itu! mmg best

    ReplyDelete
  13. Salam Ummuaidan,

    sangat setuju dengan kata-kata akhir tu! memang betul. sayang sungguh kalau tanah dibiarkan bersemak tanpa berbuat apa-apa. kalaulah tanah begitu dapat pd org yg suka manfaatkannya, baru betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah makaji..sy pun tgk kat kebun ni ade byk ruang..ingat taknak biarkan mcm tuh jer..namun kudrat yg kurang skrang nie..ramai kat sini tanah luas buat padang gitu jer...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads