Thursday, 8 November 2012

Container Vegetables

Dengan penjagaan yang baik, hampir semua sayuran boleh ditanam didalam container atau pots, namun sayuran dibawah ini mempunyai peluang yang tinggi untuk menghasil tuaian yang baik
  • Beans - bush and pole
  • Beets
  • Carrots
  • Celtuce
  • Swiss Chard
  • Cucumbers
  • Eggplants
  • Kale
  • Kohlrobi
  • Lettuce
  • Melons
  • Mustard
  • Onions, Green
  • Peas
  • Peanuts
  • Peppers
  • Potatoes
  • Radishes
  • Turnips
  • Roquette
  • Spinach
  • Squash
  • Sweet potatoes
  • Tomatoes
Tanaman yang boleh djadikan hiasan yang sesuai ditanam didalam container :
  • Rhubard
  • chard
  • fowering kale plants
  • dwarft zinnias
  • dwarf marigold
  • petunias
  • alyssum
  • ageratum
  • Herbs - thyme & borage

Hepi gardening ya...tanam dlm container  banyak2..lagi cantik..

ref: Complete guide to gardening book (better homes and gardens)

12 comments:

  1. nak berkebun gak camni.. tak de tanah.. mmg kena letak semua dlm container.. hmmm...
    tapi bila cakap ngan mr mama nak menyemai benih.. mr mama kata.. tak yah la.. itu le.. ini ler.. patah semangat adik tau.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tuh makyong kalau umah ada balcony leh jer letak tepi2 tuh..lelaki mmg mcm tuh selalu mematahkan semangat kita...jgn mudah putus asa yer mak yong..teruskan niat anda..heheh

      Delete
  2. Replies
    1. boleh..rsnya pernah tgk orng buat...cubalah dulu..kena gaya pun menjadi...inshaallah

      Delete
  3. Best nya dapat tanam2 macam ni...
    banyak info...
    salam kenal, singgah sini & follow..
    klu sudi follow balik ye..TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal....
      best kalau kita ada semangat nak menanam..

      Delete
  4. klu pot ye cntik kak..hihihi :) tp bgusla utk sape2x duk bndar..kan ruang takde..tanam jela yg ada good potential utk hidup ni kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pot mmg cantik yut..tambah2 jika seragam...banyak yg ada potental tuh..tanam bunga pun bagus jgk...

      Delete
  5. As salam ummu,
    Dlm byk2 pokok yg tersenarai kat atas tu, saya tak penah dgr nama kale. Mcm ore Kelate sebut pensil(ka-le) je tu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam kita le..tanah takde..guna pasu ..

      Delete
    2. waaalaikumsalam che adry...

      kale sy pernah dengar dlm 1 blog sblm nie..katanya sedap sgt vege tuh... ka-le wak nulih laaa

      Delete
  6. Tanam dalam pasu atau bekas sememangnya mudah. Cuma untuk teknik tanam tinggal dan tuai sukar untuk diamalkan. Jika tak, alamatnya matila pokok dalam pasu kekeringan kurang air dan baja.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads