Wednesday, 7 November 2012

Penjarangan Anak...

Dah dua minggu lebih rasanya usia anak2 bayam ini daripada hari benih mula ditabur. Semakin hari semakin besar dan padat. Melihatkan keadaan mereka ini terpikir samada hendak jarangkan atau tidak. Kalau tidak jarangkan mungkin mereka tetap hidup namun persaingan diantara mereka adalah tinggi, at the end ada yang besar, ada yang kecik..bergantung kepada siapa yang berjaya dalam persaingan.  Kalau hendak dijarangkan pula masalah utamanya tiada space mahupun garden bed yang dah ready, nak buat tu tak larat, nak suruh Abuaidan dia pun banyak lagi kerja lain yang kena bereskan..

Anak-anak bayam nie pun dah agak besar untuk dialihkan. Nak cabut buang bagi jarang pun sayang

Padat. Masa menabur benih tidak sedar terlalu rapat taburan.

Bila pikirkan pasal penjarangan anak bayam nie terpikir juga pasal family sendiri. Nampaknya jarak antara Aidan dan adiknya nanti inshaallah agak jauh... dan sekarang nie kerana dia berseorangan tiada teman bermain, most of the time sekaki dengan maknya sahaja..dimana mummy berada disitulah dia pun nak berada...kadang-kadang bila time perlukan rest macam nie pun tak dapat kerana perlu melayaninya yang sentiasa disisi...

hmmm..kalaulah ....

23 comments:

  1. Assalamualaikum... makyeng wat per tu? makyeng sihat? dah lunch.. sure tengah tido petang kan.. harap2 hari ni lebih baik dari semalam ye.. :)
    Pokok bayam tu nampak subur sangat.. lepas ni boleh buat macam2.. bayam tumis, bayam goreng, bayam sup, bayam goreng tepung.. uwarghhhh.. banyak bley wat dgn bayam.. :P
    >>> bab aidan plak, budak2 kalau tak berkepit ngan mak dia.. dia nak kawan ngan sape kan.. haikal pun sibok nak kawan.. padahal dah ada abg ngan kakak.. tapi dia cakap dia tak de adik.. kawan2 dia semua ada adik.. kat sekolah sibok kawan2 citer pasal adik.. balik rumah je nak mintak adik.. uwaaghhhhh... budak2 dah pandai.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong ...alhamdulillah sehat..oklah sket dr smalam..:)
      hmm aidan nie bergerak jer mak dia dia pun bergerak lah cepat2 jgk..hehehe..sebenarnya kesian ngan dia takder kawan..yg sebaya tak sini pun takder..mcm lonely boy jer.heheh..
      heikal oklah ade kakak ngan abg kan..nak dpt adik lagi lak tuh..jauh jgk jrknyer yer tak..hmmm

      Delete
  2. kita hari tu kena dgn sawi menang... pun tumbuh rapat macam ni... sbb takde space, kita biarkan je... mana yg tumbuh membesar elok, dah kena makan... yg kecik-kecik tinggal skrg ni nampak daun dah tua - kuning-kuning dan ada yg berbunga... biar je la kalau tak larat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah eja..kalau dibiar mcm tuh bila besar nanti susah jgk jwbnya..nak cabut tinggal sayang..hehehe

      Delete
  3. Byknya bayam..ni yg kt rmah ni pun x tau nak pi alih kt mana.huhu.. betui ckp ejamaria tu ummuaidan.x larat..boaq ja..jga kesihatan tau.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh pi alih kat sini meh..tp buat batas sendiri..hehehe...

      Delete
  4. Nor,

    memang td tengok tajuk entry ingat nor nk ceghito family planning....hihihihi....

    ala nati aidan junior tubik, sibuk lah abe aidan gocoh nga adik pulok...huhuhuhu,.....mace ajwad dan amzar.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini...tok expertlah bab nie...

      sokmo kalu tengok ajwad &amzar rs dini utong sbb 2 oghre tuh blh saeng..tok jauh sgt...hmmm adik ko te ko aidan lah gmoknyo...heheh

      Delete
  5. Salam ummu,

    aidan umur berapa? nanti dapat adik..mesti aidan la yang plg kalut nak menjaga adik..:D

    bayam tu memang rapat..tapi sy heran even rapat tetap subur...aunty amoi jiran kat umah pun sama...dia tanam sayur rapat..tapi subur nyer...faktor tanah kut ek..lepas best la makan bayam..hb maintain in good level..takde la cepat letih..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...aidan 3 thn baru..adik lahir 4 tahunlah dio..jauh jgk dok jrk?

      ms kecik gitu mmg sburu nadia..bila besar sket nanti ade yg akan kalah dicelah2 yg besar...
      tak sabar tunggu bayam nie...takdok sayuq la nie...heheh

      Delete
  6. Sis, cepatnya bayam u membesar! Time really pass by so fast! Sis, tak payah lak nak jarangkan bayam tu. Eat 1st those yg lebih besar. Just cut them off pakai gunting. Sis, u cannot think like tat. Have to b gratefull ma since Aidan will have adik soon. be happy. tak adalah jarak sgt pun. Mana tao mayb of this jarak, Aidan sgt sgt sayang kat adik. u never knowq. Cheer up

    ReplyDelete
    Replies
    1. leng loi..i tan sabar nak makan bayam nie ..rs lambat jer kan..u rs cepat yerr...
      i'm grateful olive somehow feel sad for aidan since long time ago..he's alone and no playmate...just mum & dad jer yg dia bermanja ngan bermain...kat m'sia if u send children to nursery at least they'll have frens..here since full taime i look after mana ade orng lain lg kan...sure he'll love his adik..but maybe will fight also..hehehe

      Delete
  7. biar je la dia berjarak,Insyallah mana yang sihat boleh la di buat makan.....even jarak aidan dengan adik agak jauh,tp sure aidan boleh jadi good big brother. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ibuqis...awaklak jgn lah jauh sgt jrk qis ngan adik..kesian dia nanti.. tp awak ceaserian kan dulu..mungkin takleh cepat2 kot...

      Delete
  8. geram sungguh tgk bila sayur2 ni tumbuh segar

    ReplyDelete
  9. wow, mok mok bayam tu...tak payahlah jarangkan sayang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah besar kan...pun rs sayang nak jrangkan..biarkanlah mrk itu..

      Delete
  10. kalaulah????means?
    insha Allah nnt aidan ada kawan dh kak....
    ayut suke bayam!!!nak ckit kak...hihihi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah tuh boleh jadi banyak maknanyer yut..nantilah kita bercerita suatu hari nanti..inshaallah
      ituhlah dia tuh tak tahu haper2 skrang nie..hehe

      bayam nanti ready akak pos kat ayut yer..heheh

      Delete
  11. As salam ummu,
    Saya pn ada semai biji benih bayam ni tp blm bercambah lagi. Benih tu dah lama beli, masih ok lagi atau dh hmpa tak pasti. Dh seminggu tak nampak byg2 nk bercambah pn lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam che adry..
      Agaknya benih dah expired kot tak bercambah2 lagi..bayam sy nie mmg cepat sgt cambahannnya..masuk 3 hari dah bercambah..

      Delete
  12. salam. suburnya bayam! rupa-rupanya tajuk ni serampang dua mata ya, he he! Sayanglah kalau nak buang bayam tu. elok ambik je yg besar2 buat makan, yg lain tinggal utk lain kali. Eloklah tu, Aidan ngan adik jarak 4 tahun. xlah jarak jauh sangat, by next year Aidan dah boleh tolong jaga adik sekali! Kalau dapat adik perempuan tentu suka dia ya! Kalau lelaki boleh buat kawan main bola!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mak aji..

      Serampang mata tumpul..heheh ..3 tahunlah kiranya..tp mcm sekarang nie kesian sgt dia takder playmate mak aji..main pun cepat boring jer...rsnya budak laki suka laik gak kot ..boleh wak gocoh dok...heheh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads