Monday, 19 November 2012

Kubuat Tepung Pelita, Namun...

Peace be upon you all...

Kali nie kita citer psl masakan yer sebab kawan readers pelbagai, ada yg suka cite psl kebun ada yg kurang sikit kan..so tukar2 topiklah...

Waktu takder selera 2 hari lepas, tiba2 teringat akan tepung pelita..rasa-rasa kalau buat tepung pelita mesti mampu membuka selera kan. Nak beli manalah ade, nak suruh buat pun, suruh sapalah kan..mak pun bukan ada berdekatan..so tengok2kan resepi kat internet jumpalah yang perantau nyer version..itu from myresepi..komen pun bagus2 sampai 80 lebih so bolehlah kan buat reference...so smalam berusahalah..

Siap buat, dengan follow step by step according to resepi..walaupun banyak steps yg kena buat (semangat untuk memasak tak pernah luntur ..hehehe). Cuma daun pisang jer tak guna, tak reti nak lipat buat bentuk.

Namun tak tahu dimana silapnya, bahagian bawah yg hijau rasanya tidak seperti yg biasa dibeli dari pasar. Hmm..kalau ikut resepi letak semua tepung beras namun rasanya tidak sempurna. Kufikir2 mungkin patut letak sedikit tepung gandum jugak barang sesudu dua..mungkin... 

So banyaklah yang masih tidak berjaya dihabiskan. Out of 10 acuan cuma yg habis baru 4. Nak paksa diri makan rsnya takut terkeluar balik. Aidan dr awal lagi dah surrender, cuma makan yg melekat kat periuk jer..abuaidan lak cuma nak 1 jer...so balance tuh camaner yer..takkan nak buang..tak berkat lak nanti...kot bagi kat makcik bawah nie ker....

Korang rs dia ni Fijian atau Indian? Jiran sebelah umah yg amek gambar makcik nie nak pi church. tak kenal dia nie actually...


34 comments:

  1. Kalau dia nak makan bagi ajelah ummu. Kakak buat tak bubuh tepung gandum tapi kakak campur tepung jagung ummu.

    Ramai ke bangsa macam tu di sana Ummu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...diorang nie haper pun suka kak...

      oh akak tark tepung jagung yer..nanti next time try ikut cara akak lak...

      fijian 60%, indian 40% kat sini kak..

      Delete
  2. salam dik,
    sangat setuju, makanan yg tak habis atau sengaja masak banyak diniatkan utk sedekah, segerakan berbuat begitu.Bagi jiran2.jangan membazir.Asal terniat nak bagi, bagi terus jangan ditangguh2 k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...
      sy nie kalau sy sendiri tak puas ati sy tak berapa suka bg orang..sebab kalau nak bg jgn bagi yg kita pun tgk sebelah mata... abuaidan drp membuag wpun tak sedap dia sanggup makan..tp kesian lak sbb bkn makanan dia..

      Delete
  3. pnh dgr klu nk memberi biarlah yg elok..btul tak kak? :) ayut xpnh try bt pon sbb nmpk leceh kuih ni....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh yut..dlm quran ada mention...jgn memilih yg burk & kita tak suka utk diberikan sedakah..

      leceh jgk.cuma akak teringin jer smalam...

      Delete
  4. sedekah je kat sape2 kt sana...hehe..
    sy klu kt sini ada lebih makanan sedekah kt org laut..(yg duduk dalam perahu2 kt tepi laut sini)...:)
    org atas tu Fijian kot...betul tak?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...ade orng laut yer kat sana..elok jugak bg depa penat2 tuh...

      haaa..tul th fijian..beza ngan indian diorang rambut afro..

      Delete
  5. salam. org sini pun suka tepung pelita. kalau dekat org sini dah pergi bertamu nak gendeng tepung pelita tuuu. ahhahahah..... kasi fijian tu rasa tepung pelita malaya mau dia ternganga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.,nak gendeng tepung pelita yg kureng best nie yer...mari..mari dipersilakan..kalau kasi diorang sure licin..apapun makan tolak selipar ngan baju...:)

      Delete
  6. assalamualaikum ummu...kenalah buat sekali lagi supaya rasa dia betul2 ngam...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..nak buat sekali lg tuh yg penatnya ..:)

      Delete
  7. Sya suka kuih ni sesgt.masa bln rmadan byk org duk juai kt pasar rmadan.tiap tiap ari muka ni jgk yg duk bli tpung pelitanya.huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan kuih nie..biasa kalau 1 atau 2 mmg tak cukup...

      Delete
  8. assalamualaikum... makyeng sihat ka? dah tido tadi? harap2 semuanya baik belaka ye.. :)
    makyong kenduri karipap.. dia plak kenduri tepung pelita rupanya.. hehehehe.. rajin skrg.. mgkn makyeng nak benda2 manis tu.. tu yg teringin nk makan tepung pelita.. nani penah wat.. sekali je.. tapi dapat 2 mangkok je.. ok ler.. alhamdullillah.. habis makan.. tapi tak pasti ikut resepi sapa.. lupa dah.. banyak lagi makyeng kena habiskan tepung pelita tu.. kalau jiran pandai makan.. leh kasi kat dia.. kan kan..
    ok.. take care ye.. :) have a nice day.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..makyeng sehat alhamdulillah...
      tuhla rs nak makan benda2 manis yg kuih kelantan terutamanya..
      rsnya resepi yg diambil tuh kurang tepat sikit..sbb rs ade yg kurang...hmmm dah cuba sikit2 habiskan ngan siaidan ni dr membazir..nanti ayahnya blk kena paksa jgk...heheh

      Delete
  9. pandai ummu buat tepung pelita...sy penah buat..tapi lembik sgt...sedap ni simpan dlm fridge..mkn sejuk2..
    dah bagi ke pada makcik tu..apa kata nya..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai nadia..tuh pun rasa tak best mana..rsnya resepi tuh ada terkurang..bolehlah kan makan sejuk2 dr membazir..

      tak kenal pun makcik tuh..tak tau dok mana..:)

      Delete
  10. yg x abis tu simpan kt dlm fridge, mkn sikit2 lama2 nnti habislah. tepung pelita ni kena kukus tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tuh PD ..dah simpan dah..pun semakin bertambah habis..
      tak perlu kukus cuma masak tepung & santan sampai pekat jer..

      Delete
  11. saya suka makan tepung pelita dengan tako....cuma tako kita leh letak sengkuang ...dua2 sedap. Lagi sedap bila masukkan dalam peti ais dan simpan,bila terasa nk makan keluarkan sambil layan tv kejap je habisnye nanti....sejuk,manis2 dan berlemak rasa...mmmmm~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak pernah lak makan cam tuh..best jgk yer... kadang teringat yg selalu dibeli di pasar malam..sedap jer ngan bngkus daun pisang...tuh dah tinggal 2 jer ..slow2 makan..aidan pun akhirnya nak makan jgak..tp yg hijau jer..huhuu

      Delete
  12. hrmmm..drpada rupa tu nmpak sedap je,ummu :)...hrrmmm,..Fijian kot..tang rambut tu,ehehe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa nampak elok..rs ade kurang sket..heheh
      btul..btul itlah fijian

      Delete
  13. Naper? yg hijau tu rasa pelik ke? Dah jadi mcm lompat tikam sebab besar saiznya. Takpe, cuba lagi next time. Take care ye Ummu Aidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg hijau rs cam ade yg kurang..mungkin sebab semua guna tepung beras kot... sebut lompat tikam..teringin lak...

      Delete
  14. simpan jer dalam peti ais.. makan sikit2, InsyaAllah habis :)

    ReplyDelete
  15. salam..cantik tepung pelita tu.. akak memang suka makan, lebih-lebih lagi yang warna hijau tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kak tp rs lak ade yg kurang sempurna, tp bila dah simpan dlm frdge ok lak rsnya lps tuh

      Delete
  16. yg penting kita dah cuba buat kan. Boleh cuba lagi nnti hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tuh KA ..haaaii nak cuba lg tu yg malasnya...:)

      Delete
  17. Salam Ummuaidan,

    dah menjadi tu tepung pelita. Mak Aji x pernah buat sendiri sbb kadang x berbaloi kalau sekadar berdua aja. kalau kureng sedap lain kali boleh buat lagi. tengokkan tepung pelita teringat pula butir nangka, lama x buat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..
      ade rs..ade mcm kureng sikit.. mmg tak berbaloi kalau buat..namun kalau tak buat tak merasalah kan..heheh..butir nangka pun sodap..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads