Thursday, 29 November 2012

Kerana Dia Sangat Memahami.....

Dibelikan udang yang berharga $30/kg (=RM47.00) untukku kerana pernah menyuarakan keinginan  untuk makan sambal udang petai (walaupun takder petai), walhal harga seafood disini sangat mahal  dan tidak dijual dipasar2 cuma disupermarket sahaja ada yang import, itupun frozen. So jangan haraplah boleh berjoli dengan udang buat udang celup tepung ker...Dan semalam bila teringin makan kue tiaw tomyam bersama udang, buka peti ais nampaklah surpise ini.

Kerana dia sangat memahami,

Setiap kali ke supermarket, dibawa balik coklat2 kegemaranku walaupun dia tahu yang coklat bila waktu preggy nie boleh habis sekelip mata macam makan nasi. Tak boleh share lebih2 ngan Aidan pun..hwa..hwa..hwa..

Kerana dia sangat memahami,

Dibawanya Aidan ke pasar pada tiap2 hari sabtu bersusah payah bersamanya (tidak pernah dibawanya sebelum ini) agarku dapat tidur dan berehat dengan aman pada paginya.

Kerana dia sangat memahami,
Dia bangun bersahur sendiri seawal pukul 3.15am untuk berpuasa 2 hari Asyura, memanaskan makanan dan membuat minuman sendiri walaupun tidak pernah sebelum ini keranaku tidak sehat pada waktu itu.  

Kerana dia sangat memahami,

Dibelikan baldi khas seperti yang diminta untuk projek yang bakal kubuat.. 


Banyak dan besarnya pengorbanan seorang suami kan, sebab itulah islam mewajibkan isteri taat pada suaminya....

Janganlah kita tergolong seperti wanita didalam hadis ini..:

Maka bertanyalah seorang wanita cerdik, "Wahai Rasulullah, apa sebab kebanyakan kami ahli neraka?"

Jawab Rasulullah s.a.w. : "Kaum wanita suka mencerca dan mudah melupakan jasa suami, dan saya tidak melihat antara orang-orang yang kurang pandangan (akal) dan agama yang merosakkan jiwa seorang lelaki cerdik dan cermat, lebih daripada kaum wanita."

35 comments:

  1. Alhamdulillah..akak doa segala yg terbaik untuk Ummuaidan..taat la sedaya yg dapat..semoga Allah merahmati kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah thanks kak ..betul tuh, taat selagi suruhannya tidak bercanggah dengan islam....

      Delete
  2. itulah syurga untuk kita...:D
    erm projek apakah itu..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nadia..syrga kita.
      projek tuh baru dijalankn..next week br leh cite..:)

      Delete
  3. Sweetnye.....Cepat sihat ya wak. Semoga awak sekeluarga bahagia dan bertambah kasih dan sayang antara awak dan abuaidan. :)

    Suspen plak tgk baldi merah tu bila sebut ada kejutan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah better now...thanks ibu qis...semoga awak 7 papanya pun sama...

      heheh..baldi tuh projek baru .tunggu....

      Delete
  4. Begitulah... kalau tak taat lagi tak tahulah nak kata apa kan. Kasih sayang padu dan kejap semakin mendapat kasih dan rahmat Allah juga.

    Ummu nak buat projek apa dgn baldi special tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betult kak..taat & jgn melupakan kebaikannya bila tak puas hati...

      project tu nanti next week cite..akak pun mesti cuba nie....

      Delete
  5. ALhamdulillah..
    bersyukur kan Ummu dapat suami mcm tu..baik nya...
    beruntung nya Ummu...:)
    moga kekal hingga ke syurga ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur sgt atie dgn kurniaan Allah akan jodoh ini..:)

      inshaallah semoga atie & hubby pun sama...

      Delete
  6. Replies
    1. betul2..kerana dia tak pandai beromantik ngan kata2....:)

      Delete
  7. Alhamdulillah...sape lg nk jg akak kat sna..abuaidan je yg ada :) give and take dlm umahtangga kan kak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betl tuh yut..dialah tmpt akak bergantung kat sini..dunia & akhirat..:)..give & take adalah mesti utk kesejahteraan r/tangga...

      Delete
  8. assalamualaikum ummmu...alhamdullilah sape x sayang isterikan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...betul th sapa tak sayang isteri...:)

      Delete
  9. syukur alhamdullilalh dikurniakan suami sebaik ini!

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah kerana si dia memahami..:)

    salam perkenalan...lama ni jadi silent reader ja...suka tgk blog yg penuh kehijauan ni, nampak sejuk je memandang...even tak sempat update blog sendiri tapi wajib jenguh blog ni bila ada update terbaru...baca ja smp dah khatam kandungan blog ni....:)

    thanks ya cos letakkan blog sha dlm new special quest...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...:) wah .thanks atas sokongan sha...terharu saya dengar...:)
      itu tanda appreciation utk new follower...blh kenal2 blog mereka jgk...

      Delete
  11. UmmuAidan sangat beruntung kerana dia sangat memahami. Best jugak boleh makan coklat time preggy. Saya dulu awal2 langsung takleh makan coklat.

    Dalam banyak2, yang part baldi tu yang paling tertanya2 skali nak buat projek apa. Heheh. Pasal tanaman ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau coklat time preggy ni mmg bahaya...sehari 1 bar pun boleh habis kalau diikutkan...hohohoh...

      baldi tuh? heheh..nanti next week cite..sabar errkkk...

      Delete
  12. ohhh udang mahal eh kat sane. tak nikmatnya tak blh makan seafood.

    akak peknen ke ksng? brapa bln dah? tahniah.

    untungkan ade si suami yg mcm ni. :)

    #yup, org kuala krai jgk kak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mahal aim seafood kat sini..takleh nak ngader2 makan seafood...
      akak alhamdulillah nak masak 3 nie...:)

      wah...orng dekat nie...

      Delete
  13. untungnya ummu..alhmdulillah..moga kprihatinan suami2 kita kekal hingga ke hjg nyawa..amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...semoga mcmlah tuh seumur ahaya hendaknya mama QAs...ameen utk kita semua....

      Delete
  14. Best kan dapat hubby yg baik . U will always happy. Be grateful n appreciate him sebaik- baiknya . Happy for u sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahagia kalau hubby kita understanding.... that's right ..apapun mesti be grateful..jgn bila nak marah suruh lupa kebaikan dia....hope the same thing for u too leng loiii....

      Delete
  15. so touching bila baca entry ni... tak semena berkaca rasanya mata...
    Alhamdulillah, semoga kita sentiasa taat pada suami... amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sedih bila teringat akan kebaikan dan kefahamannya...alhamdulillah utk semuanya..
      ameen ..sentiasalah kita menjaga ketaatan...

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah syukur kerana memperoleh suami yg cukup memahami isteri, terutama sewaktu mengandungkan anaknya! Jiwa isteri yang mengandung perlu bahagia dan tenang agar jiwa anak yang dikandung juga terpelihara!! Semoga kita sentiasa dalam Rahmat-Nya apabila sentiasa mensyukuri kebaikan suami kita dan seterusnya mentaatinya seperti seharusnya! Lovely entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      Alhamdulillah dah 4 tahun bersama nie..dia cukup memahami..tak cerewat malah banyak mengikut keinginan isteri (berpada2lah).hehehe
      Semoga kita semua dilindungi daripada mejnadi isteri2 yg tidak diredhai semuanya pada akhir hayat..nauzbillah

      Delete
  17. tahniah kak! anak second eh?

    #akak belah mane k.krai tu?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads