Saturday, 17 November 2012

Groundnut/ Kacang Tanah Selepas 2 Bulan

Batch yang pertama ditanam pada 1/9/ 12 dan yang kedua pada 24/9/12. Jadi usia yang pertama adalah 2 bulan 2 minggu manakala yang kemudiannya  adalah hampir 2 bulan.

Ditanam pada batas berbentuk lingkaran. Rumput rumpai juga memanjang sekitarnya.

 Sebelah kiri batch pertama, kanan batch ke2 - namum kelihatan hampir sama besar.

Pokok2 sudah tinggi dan besar namn belum sedia untuk dituai lagi.



Untuk perkembangan sebelumnya : Kacang tanah

26 comments:

  1. Kakak sejak dah tahu Ummu suka tanam nie buat kakak tak jemu ke sini. Suka sebab kalau ummu nak tahu kakak org kampung suka bertanam tapi bila duduk JB nie rumah kakak luas tanah secoet depan sikit benar itupun kakak penuhkan semua. Kalau macam ummu nie best macam-macam boleh tanam.

    Kakak dulu masa kecik kacang tanah mentah pun kakak makan tau ummu. Tak sakit perut pulak tau hiihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...takper suka bila kak zakie rajin menjenguk disini..rasa dekat wpun jauh..heheh..akak minat bertanam yer..dgn ruang yg ade pun takperlah janji dpt gak mencapai minat kan..

      sy pun pernah makan gak kak kacang mentah ms kecik..bila dah tua nie tak makan daa..aidan lak yg makan..hehehe...

      Delete
  2. Ummuaidan..lepas ni bolehla buat kacang cap tangan.hehe..best tgk pokok kacang ummu..nanti nk tgk gmbar kacangnya ya ummu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hitomi..nanti sy buat kacang nganyin..sy suka...nanti sy harest nanti inshaallah letak gambarnyer..sama2 nengok...

      Delete
  3. Dah rimbun dah..bila sesuai dituai ummuaidan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila daun dah mula kuning tandanya dah boleh2 berpikir utk menuai dah tuh kak..

      Delete
  4. salam ummi,
    tak lama lagi dapatlah menikmati kacang rebus..eee sedapnya kacang rebus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..heheh tul tuh tambah2 yg ditanam sendiri lg sedap kan..

      Delete
  5. Nanti puan kenalah kambuskan tanah keliling pokok ketika pokok kacang tanah ini berbunga. Jika tak, kuranglah hasil kacang tanahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ade buat wong...tambunkan tanah tuh..sekrang nie shj tak larat & tak cukuop ms..so biarkan jer macam tuh...

      Delete
    2. Kalau begitu tak apalah. Tapi kenapa puan tak tanam atas batas?

      Delete
    3. itu dah 'raised beds' dah tu wong..cuma pokok semakin besar terlindung..batas yg kami sediakan pun setinggi mungkin dah. terima kasih atas cadangan.

      Delete
  6. Assalamualaikum ummu...
    sihat hari ni? wat apa cuti2? Tentu ummu dah siap dinner ni kan.. :)
    mak yong sini dah siap menu lunch.. tapi masih kenyang makan pagi tadi.. so tak de la nak lunch lagi.. :) sronok plak hari ni.. cuaca sejuk, mendung tapi tak hujan la lagi...
    >>> Banyak pokok kacang tu ek... nanti dah cabut tengok hasilnya.. sure banyak dan berbaloi2.. leh la wat kacang rebus.. :) iskkk sedap gak tu kan makyeng.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      sehat dan dok berehat2 jer kak umah..masak2, malas2.. wah seronok yer cuaca mendung..kat sini panas ya amat ..humid...

      inshaallah bila tuai nanti leh rebus kacang..tuh feveret kami jgk tuh..sedap makyong...

      Delete
  7. salam kenal...

    wah rajin yer bercucuk tanam...tak payah beli2 dah kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal papa mifz...

      alhamdulillah yg mana da dikebn takyah la beli lagi..:)

      Delete
  8. Teringat zaman kecil2 dulu..
    selalu jg tolong mak ayah sy tanam kacang tanah..dulu2 parents rajin berkebun... skrg semua tinggal kenangan :(..
    klu nak semua kena beli...erm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dr kecik dah exposed baru kebun sronot kan..bila besar..mungkin boleh minat balik...
      ruang tak cukup ya utk menanam..:)

      Delete
  9. assalam.selamat berkenalan,saya baru buat blog smlm..suka baca blog akak.bestnya akak...saya punya da berbunga tp kucing pegi gali2 lobang buat jamban..huhu bnyk sedey

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...selamat berkenalan jugak...tak nampak pun link blog awak..share kan lah ..nanti akak letak link kat blog nie...oh..tanam kacang tanah jgak yer..kesian ..kena buat jamban khas kot utk kcing tuh..

      Delete
  10. salam ummu,

    begini rupanya pokok kacang tanah..sy duk imagine pokok renek cecah tanah..heheh
    nampak mudah cara tanam..aidan pun bolih buat susun kacang dalam garisan tu...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salm nadia... pokoknya lebih kurang jenis pokok kentang cuma lg tegap dr kentang..kentang lebih lembut batangnya...

      Delete
  11. uhuhu!!teringin nak tanam menanam ni tapi rumah akak kt atas angin,ahhah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jgk tuh ..cuba tanam dlm container yg besar dlm dalam..letak kat balcony

      Delete
  12. Salam Ummuaidan,

    Rupa daun pokok kacang ni sama dgn pokok kacang hiasan buat tutup bumi yg pernah Mak Aji tanam, bunganya kecil, kuning. cuma yang ni mahu dia meninggi, yg itu melebar kar bawah aja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      sama yer..hiasan tutup bumi tuh tak pernah nengok...yg kacang tanah nie.pasni dah tak tinggi dah..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads