Friday, 2 November 2012

Apple Hijau Sebagai Penawar

Assalamualaikum..

Hari ini alhamdulillah feeling better than yesterday. Semalam tak tahu angin apa yang menyerang diawal pagi, terjaga, tiba-tiba rasa sejuk sangat sampai nak menggigil sedangkan pada awal malamnya tersangatlah panas.  Dah terjaga tu tukarkan pakaian Aidan (takut kesejukkan jugak), susah pulak nak tertido lps tu..mungkin dalam sejam kemudian baru tertido, tak lama pulak tu dah kena bangun untuk subuh dan prepare breakfast. 

Bangun subuh tu rasa ngantuk sangat, kemudian bila Abuaidan dah setel semua, pegi kerja cuba baring2 tido.  Kemudian kesejukkan datang lagi pulak sampai kena pakai stoking & baju sejuk. Tak turun kebun, cuba berehat, kemudian bila bangun pulak kepala semakin berat dan tersangatlah sakit. 

Sakit kepala tak jugak berkurangan, gagahkan jgk masak lunch & bagi makan aidan.. lps makan baring plak dgn sakit kepalanya..bila bangn tak lama lepas tuh keluarlah segala isi perut, berulang-ulang.  Mandi pun tak ilang sakit kepala tuh. Makin tido jugak makin sakit. Dok depan komputer kejap2 jer smalam bila tak boleh baring..pun tak tahan lama depan komputer.

Aidan pula banyak jugak dengan requestnya, nak gie toilet, nak minum teh, nak kencing nak makan itu ini. Tak larat nak layan suruh dia cuba buat sendiri yang mana dia boleh. Tengok-tengok sebiji bola dalam mangkuk tandas, biskut pulak bertaburan disana sini..hmmm nasiblah mummynya was sick.

Call abaidan pun tak dapat sebab dia ada busy dan ada kelas masa tuh. Call kali keempat baru dapat tuh pun dah kul 5ptg, dia tgh sibuk bg tuition kat student dan tak der credit nak reply. Suruh dia balik cepat dan belikan apple hijau dan jus on the way balik. So dia pun sampailah umah lepas asar dengan apples, pears dan jus..

Apple hijau agak masam, namun bagus untuk melegakan loya tekak

Apple & pear hijau -kedua-duanya bagus

Tarumba jenama minuman berjus yang popular kat sini..jugak dapat mengurangkan loya

Dah habis sebiji apple ngan segelas jus barulah rasa lega sikit, bila duduk pun dah tak pening kepala lagi.  So by lepas maghrib dah rasa better dah takder sakit kepala dan loya walaupun still frighten nak makan makanan lain. Hari ini alhamdulillah walaupun kesejukkan dipagi pagi lagi terasa namun sakit kepala dah hilang, loya tekak pun belum terasa lagi so far.

So sapa2 (yg tak ada gastrik) yang demam sampai loya muntah tuh elok jugak makan apple hijau atau mangga kerana memang elok. Jus buah-buahan citrus juga elok dan boleh menggantikan tea atau kopi jika tekak dapat dapat menerimnya.

21 comments:

  1. Kesian Ummu Aidan tak sihat semalam, namun alhamdulillah dah lega. Saya suka epal juga, ada saudara yang membuatnya sebagai salad masa majlis perkahwinan. Sedap juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. epal hijau nie sedap kalau orng yg sukakan masam mama. ade jgk orng buat salad yer..

      Delete
  2. salam Ummuaidan,

    alahai kesiannya, dugaan betul tiga bulan pertama kehamilan. apapun harap bersabar. Mak Aji dulu dok makan biskut tawar cap Ping Pong - itu aja yg lalu di tekak kalau time2 macam ni. slps 3 bulan laju makan hingga jadi belon, sampaikan jenuh nak kembalikan berat badan ke asal balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..

      inshaallah akak disabarkan. biskut cap ping pong tu bags yer...nak kena cuba jgk nie bila takder selere canggini...tuhlah nie selere pun tak menentu tak tahu apa yg nak dimakan..semuanya blh jd loya2

      Delete
  3. epal hijau boleh gastrik..better apple biasa..an apple a day..sambung!!! he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker..? sy kalau apple biasa takder kesan, bila mual makan. tapi kalau epal hijau atau mangga putik mmg blh membantu

      Delete
  4. Siannye awak,take care. banyak kan berehat. 1st trimester ni memang mencabar. Jaga diri baik2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot besanku..heheh...dulu sy takder alahan camni..semua beres jer..this time mencabar sket..

      Delete
  5. As-salam. Pak Temuk harap ummuaidan telah sihat semula. Semoga sihat jugalah yang di dalam kandungan itu. You might have to "neglect" your garden and plants a bit. Take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam pak temuk..alhamdulillah dah bertambah sehat pak temuk. terima kasih byk2 pak temuk atas nasehat dan peringatan yg sangat berguna tuh...really appreciate it

      Delete
  6. assalamualaikum ummu..
    siannye dia... dulu awal2 mengandung kan.. nani pun sampai kena gastrik.. mc sebab gastrik.. tak boleh nak makan.. asyik muntah je.. tak lalu dan tak berselera.. udahnya tak larat lah.. badan pun tak bertenaga... tapi nani tak suka masam2.. apple hijau ke.. mangga muda ke.. semua nani tak leh amik.. mmg tak suka.. so nani makan buah mangga manis.. yg masak.. buah2 boleh la masuk.. tapi kadang2 kuar balik.. sabar je la.. lepas 4 bulan baru ok..
    sian ummu skrg.. :) jaga diri ye.. sure letih sangat time ni...

    ReplyDelete
  7. salam ummu aidan,
    moga sihat2 hendaknya brsama family di sana :)
    salam kenal,jmput follow kmbali,ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal QA..
      thanks ya..dah lawat blog awak daa ..

      Delete
  8. moga dah ok ye... KA minat apple hijau ni, cuma x boleh amik byk ada gastrik hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks KA ..feel better now..mmg epal hijau nie masak sket tak sesuai tuk gastrik..

      Delete
  9. dahsyat jgk penangan mula2x mngandung ni...smga tabah ye ummuaidan.penghapus dosa kecil.insha Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut nasib jgk yut..dl masa aidan tak gini..semua beres jerr... betul tuh penghapus dosa2 kecil dgn dgaan2 kecil nie kan..

      Delete
  10. Ye..ye.. saya faham perasaan tu. Tapi saya ada gastrik. Masa saya tgh teruk alahan ari tu, epal hijau jugak penyelamat. Sebab itu je yg saya lalu makan. Lama2 baru tukar epal merah. Mula2 dulu mmg epal hijau. Kalau air yg beli dlm botol tu saya takleh gak. Sbb mungkin takleh terima bahan pengawet kot. Yang paling saya bersyukur bila dlm banyak2 benda saya takleh makan, tapi susu saya boleh minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks lyd for sharing ...mmg kalau yg lain takleh masuk cuma pikirkan epal hijau tu jer..oooo..sy kalau jus better than air susu or tea ..takleh minm nak muntah jerrr..

      Delete
  11. Semoga diberi kekuatan melawan penyakit awalan preggy...sy mcm mak aji...biskut kering jd peneman...alhamdulillah ummu dh jumpa peneman dikala loya...nanti klu duk wek wek sentiasa badan lg lemah..kesian pulak aidan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nadia..alhamdulillah demam dah beransur..muntah tu dah takder ..tp loya tekak ttp ade..ms dulu takder alahan pun, beres jerrr...to bg sy asam mmg penting saat awal2 nie utk kurangkan loya

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads