Monday, 26 November 2012

Zinnia Mula Menampakkan Seri

Zinnia yang di 'Dalam Lingkaran Ini' (cawangan Fiji), benihnya dari Kak Puteri Purnama yang kini telah berada dalam rangka cuti2 disemenanjung (selamat becuti dan melancong ya kak). Bunga yang pertama spotted pagi tadi sewaktu tukang kebun ke laman kejap, nasib baik tidak terlepas saat yang ditunggu. Tak lama rupanya zinnia untuk berbunga, dalam sebulan lebih dah berhasil, alhamdulillah..  


 Warna bunga yang pertama - kuning air

 Yang separa mekar, pink barangkali warna kelopaknya nanti.

Penunggu setia zinnia.

Tak sabar nak tunggu saat zinnia nie menjadi lebih meriah lagi dengan pelbagai warna bunga-bungaan.

26 comments:

  1. cantikkan... akak memang suka zinia..bunga feveret akak juga ni.. kalo diperhatikan dlm foto jika tengahnya warna kuning, kelopak nya warna kuning, yang tengah pink.. jadi pink la tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie first time tanam nie..tak sabar nak tgk colorful tuh kak...rsnya gitu kot..

      Delete
  2. cantik cantik...mcm ada mata jugak zinia ni..

    ReplyDelete
  3. Salam Ummuaidan,

    Cantiknya bunga ni, tentu yang pink lebih menawan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mungkin ade lg warna lain lg kot coming soon..

      Delete
  4. Benihnya ambil dari yg tengah pda bunga itu ke Ummu. Sekuntum pun dah cantik apa lagi kalau warna-warni. Kakak bayangkan pink-kuning bersatu mesti cantik. Kakak penggemar pokok bunga tau ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya yg kat dlm th kak ade benihnya... zinnia nie pn ade pelbagai corak &warna.nanti blh tgklah..inshaallah...wah akak pun penggemar jgk yer...bags2...

      Delete
  5. Assalamualaikum.. mak buyong datang jenjalan sini.. jap gi dah berbizian ngan keje hari isnin kan.. :)
    wahhhh zinnia dah mengeluarkan bunga... cantekkk.. lepas ni banyak2 bunga zinnia bertambah2 seri taman di rumah org fiji tu.. ehehehe.. :)
    makyeng sihat hari ni? tak loya2 lagi ke? harap2 semua ok ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...isnin kak hari yg bizi..biasalah cian makyong..
      hmm berseri laman nanti..heheh..
      hari ini masih lg tk berselera lak..huhuhu

      Delete
  6. >>>> baju2 baby tu sehelai rm3, so sepasang jatuh rm6 je la.. dia jual asing2.. kita kena cari pasang2 sendiri.. dapat makyong sambar 12 pasang.. boleh la sementara baby nak kuar ni.. kang dia kuar dah tau jantina.. baru makyong tambah stok kot.. sbb skrg makyong tak cek jantina baby lagi.. dah jadi tak excited nak tahu.. sbb persiapan makyong wat ni ape pun boleh.. ada pink, ada biru, ada putih.. hehehe.. :) kan..

    ReplyDelete
  7. zinnia...nama pun unik...
    mesti nanti cantik klu dah campur colour2...:)
    suka nya tgk bunga...sy peminat sun flower..addict..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya bnga ni kaler dia pelbagai atie...kalau seme dah kuar cantik...
      kat mah nie pun ade sunflower jgk..)

      Delete
  8. Terubat rindu tengok zinnia. Semalam baru semai sikit tapi will be neglected harapkan hujan turun sahaja. How are you dear?
    Ada orang demam khamis lepas terkejut kut berjemur tiap-tiap hari cuaca sini...hehehe...buang tabiat macam kat Adelaide tak berjemur tiap hari pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga semua kat kebun diana tuh sehat membsar yer tpt baru...
      hmmm..masih lagi dlm keloyaan buat masa nie..:)
      kesiannya orng yg demam tuh..kejutan cuaca kan biasa dok negara sejk..

      Delete
  9. Salam ummuaidan..wah..zinnia dah berbunga..cntik2..sya msih menunggu..kecik lg pokoknya..sya suka zinnia merah..mmg cntik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok sy nie bukannya tinggi sgt pun lg..namun cepat lak berbunga... merah blom ade lgi..:)

      Delete
  10. dh mekar...! :) nnt ada lagi mekar mesti cantik kan..warna warni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..btul2...itu yg ditungg..tunggu...

      Delete
  11. so sweeet bunga zinnia ni,ummu..untung ummu boleh tanam macam2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah adalah jgk...cuma malas jer kengkadang

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads