Thursday, 22 November 2012

Jagung Yang Kutanam, Dituai & Dinikmati Hasilnya

Setelah lebih 3 bulan menanam, jagung dikebun akhirnya membuahkan hasil.

13 biji jagung yang telah dituai

Isi kuning keemasan siap untuk dikecapi hasilnya.

Direbus untuk anakanda Aidan (1 dah habis sblm bergambar)

Dibakar menggunakan oven untuk ibunda dan ayahanda.. 

Alhamdulillah dapat merasa jagung yang ditanam tanpa perlu membeli dari pasar. Walaupun harga dipasar juga murah, namun keseronokkan menikmati hasil sendiri berbeza. Malah menanam jagung pun bukanlah memerlukan banyak kudrat atau komitment, cukup dengan penjagaan semasa pokok masih kecil, bila telah menjadi lebih tinggi & besar sedikit, mereka sendiri boleh survive... 

45 comments:

  1. mesti lebih manis rasanya sebab tanam sendiri..cantik-cantik isinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni mmg isinya elok2 dan manis kak...taknak tunggu lama2 takut jd keras lak isinya nanti..

      Delete
    2. mungkin lepas ni try la pula tanam jagung he he .. agak-agak FIL geleng kepala tak?

      Delete
    3. Agak nyer FIL still ade lagi...alaa kalau kat seremban tuh mungkin boleh kot..ade ruang...

      Delete
  2. seronoknya... saya tanam jagung tak pernah jadi... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya jagung ikut kesuburan tanah dan juga cahaya yg cukup wpun tak perlu jg lebih2..

      Delete
  3. As salam ummu,
    Jelesnya tgk jagung ummu yg cantik dan menjadi tu. Ni blh jadi pendorong dan pembakar semangat utk saya. Masa kecik2 dulu tanam jagung main buh dlm lubang yg ditugal (cucuk dgn kayu tjm) dan ia hidup subur. Skrg ni tnm guna baka klon/hybrid tp krg menjadi..huhu.. Hrp2 jagung batch kedua saya menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tanam jgung lngsung x mnjdi en adry.. tak tau la apa yang x kena..kut biji benih expired kut..teringin jgk nk mkn jgung tnm sndri mcm ummu aidan ni..huhu..

      Delete
    2. waalaikumsalam che adry, hitomi... tuh psl tayang gamba, nak bakar2 semangat korang ..hehehe..
      kalau benih baru biasanya boleh tumbuh janji masa nak bercambah perlukan tanah sentiasa lembap..bila nak idup lak perlukan full sun..kalau terlindung..atau terlambat besar pun boleh terencat jugak jagung nie...

      Delete
  4. nyum3x...sdap ye kak.tanam pastu mkn hasil tgn sndrik puas ati kot..hihihi :) pokok ayut xidup la..ada siput mkn jer daun2x yer..dlm pasu...pasu ye takde lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedaplah yut..tambah2 jagung..
      alaa kesian yut asyik pokok tak idup jer..kena letak ubat siput tuh jwbnya... blh cuba lagi tuh

      Delete
  5. jagung rebus dengan bakar....suka lg jagung bakar di sapu dengan marjerin. Rasa sedap sangat.... :)

    saya ni dah nak give up tanam jagung tak pernah nak menjadi. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun suka bakar..sedap..tambah2 yg panas2..ingat selalu beli pasar mlm dulu...

      aaiikkk dah give up? tp tanam jagung perlukan masa dan space jgk...

      Delete
    2. hoho...dah nk give baru...belum betul2 give up lagi...sikit lagi nk give up. heheh.

      Delete
  6. nyum nyum...menjadi jagung ummu...ini wat sy semangat nak tanam jugak!

    ReplyDelete
  7. wah...seronok kan mkn hasil tngn sendiri

    ReplyDelete
  8. kepuasan bila dapat merasa hasil tuaian sendiri mmg sgt2 berbeza kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA tambah lagi bila menuai dr kebun sendiri dan memasaknya...

      Delete
  9. Assalamualaikum makyeng..
    tunggu makyong sampai tau.. jangan abiskan jagung tu.. nak yg sapu butter.. tabur sket garam.. boleh? hehehehe..
    best kan.. puas dapat makan jagung.. dah anak kesayangan tu sukakan jagung.. seronok dia hari ni.. dari pagi menu makan dia jagungggg je.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..
      mmg ade lagi pun tuh tgh tunggu makyong dtg..cepat sikit yer...nanti takut kena habiskan dek anak bujang sorang tuh kan...dia mmglah suka sesangat..

      Delete
  10. assalamualaikum ummu...sedapnya jagung tu ...puas hatikan dapat makan hasil tanaman kita sendiri...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...mmg puas hati dpt rs hasil tanaman sendiri..

      Delete
  11. Saya faham perasaan tu ummuaidan. Perasaan bila dpt gunakan sesuatu yang kita buat sendiri tu lebih puas. Mcm saya nak buat tilam, sarung tangan, bantal, dan barut utk anak nanti sendiri.

    Baru 2 hari lepas saya beli jagung. 3 biji je... Harganya agak mahal. Rebus pastu tak puas makan... huhu. Nanti balik kmpung nak beli jagung bwk balik KL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tuh lyd..buat sendiri ade lebih sentimental value...

      jagung kat m'sia mmg mahal yer, sy pun agak... tp kat sini mcm yg sy harvest nie $2 dah dpt....murah hasil tanaman sini...

      Delete
  12. Nampaknya hampir semua pengunjung di sini setuju dengan penyataan puan bahawa hasil air tangan sendiri lebih enak dinikmati berbanding yang dibeli. Dan saya juga setuju dengan pandangan mereka.

    Biasanya jagung ini mudah nak tanam. Puan tanam varieti apa? Mungkin boleh dikongsi bersama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izham..
      Mudah ..tapi banyak kawan2 yang mengadu jagung tak menjadi..saya pun hairan jugak...

      mintak maaf sebab kalau dari segi varieti tidak dinyatakan pulak masa kami beli tu dalam sukatan cawan macam itu jer.

      Delete
  13. lupa nk tanya,jagung2 ni awak pollinate tak?...ke awak biar kan sahaja untuk self pollination?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...klakar soalan awak nie jgn marah yer... bunga jagung yg utamanya tinggi..keduanya susah nak tentukan jantan betina (tak mcm timun atau labu)..ketiganya.. buahnya terbentuk dicelah batang & daun... jadi..sy serahkan kpd cara semulajadi sahaja....

      Delete
    2. hehe...bukan ape...saya ni terlalu obses nk tanam jagung sampai duk study bagai. Kalau tgk dalam u-tube derang selalu cerita mcm mana derang pollinate jagung...Saya pun wondering adakah awak pun pollinate jagung awak. Rupanya awak serah pada nature. hehe.....

      4 kali dah tanam jagung tak hidup2.......stress rasa. tp nak gak cuba.hehe.... Thanks for the info. :)

      Delete
    3. hehehe..obses yer ...semoga awak berjaya dgn benih jagung jepun awak tuh... biasanya jagung mmg takyah susah2 pollinate pun..

      4 kali dah..wah bagus ttp tak berputus harap..keep on trying..yes ..awak boleh...

      Delete
  14. Anak-anak saya dan saya sendiri sangat suka makan jagung tapi selalunya beli je di pasar lepas tu rebus di rumah. Pagi tadi pun mak saya rebus jagung untuk anak2...seronoknya dapat tuai hasil titik peluh sendiri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker br makan jagung jgk yer...rebus pun sedap jgk..
      mmg seronok..tak berpeluh pun..:)

      Delete
  15. wah....suburnye tangan.tanam jagung menjadi..gebus2...geram je tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...alhamdulillah ..rezki tukang kebung sekeluarga..

      Delete
  16. alhamdulillah. dah buah hasil. nampk segar jagung tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..yg baru tuai...masih lagi segar..

      Delete
  17. Alhamdulillah, anggun hasilnya. Tahniah!

    Kantung kasar kantunglah juga
    Takkan sehebat kantung anyaman
    Jagung di pasar jagunglah juga
    Takkan sesedap jagung ummuaidan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..thanks pak temuk...

      jagung ditanam, jagung dibeli
      direbus, dibakar dinikmati
      kan baik tanam dari dibeli
      dpt dinikmati sepuas ati...

      Delete
  18. WAH!!!!! courier to me! i don care! the corn plant so subur meh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..sure..u wait ar leng loii..kalau ade ulat sampai juga i dont know yea..hehe

      Delete
  19. Ada biji benih x. Saya nak lah. Whatapps. 0129259557

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads