Friday, 23 November 2012

Menikmati Hasil Dari Batas Olive

Hari ini bila saya check balik entry lama, nak tengok tarikh kiriman benih dari rakan online saya Olive, macam tak percaya pula 19/10/12 saya terima benih, dan 22/10/12 iaitu 3 hari kemudian saya menyemai benih2 yang dikirim iaitu benih kailan, kangkung dan bayam. Dan hari ini 23/11/10, rupanya baru sebulan masanya dari tarikh semaian, namun saya dah mengutip hasilnya..? macam tak percaya tapi alhamdulillah, memang benar... inilah batas khas untuk benih2 Olive...

 Satu batas panjang ditanam serentak Kailan, Bayam dan Kangkung

Bayam yang dulunya dirasakan terlalu rapat & padat, namum Alhamdulillah setelah dituai sedikit demi sedikit akhirnya semua berpeluang untuk bernafas dan membesar.

 Bayam yang dituai, dinikmati untuk kali pertama, alhamdulillah sedap sangat.

Kangkung. Dulunya masa pokok2 masih kecil dirasakan tidak cukup benih yang ditabur, namun bila telah membesar dan bercabang banyak, penuh pula ruang ini.

 Kangkung yang pertama kali dituai. Sihat dan gemuk

Kailan yang masih lagi dalam proses pembesaran, inshaallah akan dapat dinikmati hasilnya tak lama lagi.

Terus terung cakap, saya tak larat nak menjaga kebun buat masa nie kerana 'badan dah jadi lebih dari satu nie..', namun bila ingatkan akan keikhlasan dan susah payah Olive menghantar benih ini, saya gagahkan juga untuk melihatnya berhasil. Cuaca sangatlah panas sekarang nie, kalau tak siram alamat kekeringanlah mereka2 ini, namun saya usahakan dengan meletakkan rumput2 kering sebagai sungkupan untuk mengekalkan kelembapan. Pagi memang tak dapat turun kekebun, namun sebelah petang saya tetap usahakan juga walaupun letih dan sakitnya pinggang demi memberi setitik dua air untuk tanaman ini. Alhamdulillah, berbaloi....thank you so much leng loi Olive kerana menjadikan dream came true  untuk menanam dan merasa tanaman2 ini dibumi pasifik ini.

32 comments:

  1. waaa...amaze sangat. Berkat usaha olive menghantar benih2 ke fiji dalam sebulan awk sekeluarga dah merasa hasil. :) Thanks to olive for the kindness and sincerity kan.... :)



    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ibuqis...kalau tidak kerana benih olive tuh manalah sy dpt merasa sayur2 tuh..dah mula perkenalkan pd kwn2 pun bayam tuh

      Delete
  2. alhamdullillah.. mak yeng.. tengok tu.. tak bape nak boleh wat keje pun.. bila dah turun padang, hasilnya bukan main lagi kan.. subur2 bayam dan kangkung tu.. esok plak la masuk sayur tu kan.. skrg sana dah malam kan.. :) sini baru kul 3.13pm.. huhu.. lambat nye nak kul 6, nak balik umah.. sakit pinggang dah dok atas kerusi ni.. uwaaaaaa.. esok cuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah makyong.. bila gagahkan jugak setidak tidaknya dalam kesusahan tu dpt jgk hasil kemudiannya...sayur tuh makan kemudianlah..hehehe
      kesian makyong..paham benar sakit pinggang tuh, kesian kan tambah2 asyik duduk2 shj..yg baru nak masuk 3 bln nie pun duduk kejap pun sakit pinggang dah..

      Delete
  3. sukanyer hati bila hasail dh dpt menikmati ye segar2 lagi!

    ReplyDelete
  4. wah hasil tanaman sendiri. best la.

    leh masak kangkung belacan :D

    sy follow blog awk .. :D

    jemput ke blog sy http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa jgk plan tuh nak masak camtuh..
      thanks fro following..dah follow blk da...:)

      Delete
  5. Suburnya bayam tu uumuaiadan.bayam saya ni dah 3 minggu kut..x besaq2..tak tau la pasai apa...huhu..ummuaidan guna baja apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tak cukup ruang atau tak cukup air kot...takder guna baja aper pun hitomi..:)

      Delete
  6. sihat2 sayur tu... kangkung & bayam tu..
    boleh goreng kangkung masak belacan... bayam plak buat bayam goreng tepung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy cuba buat spt yg atie sarankan..:)

      Delete
  7. trus teringt bayam kat umah!!nk msak la ptg ni..cpt jgk besar ye kan kak..sebulan je tu...mgkn tanah sesuai kot...merasa sayur tropika ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ayut pun ade gak yer... tuhlah taksangka cepat besar..hmmm akhirnya merasa jgk..

      Delete
  8. assalamualaikum ummu...seronoknya dah dapat hasilnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..alhamdulillah seronok bila berhasil..

      Delete
  9. As salam ummu,
    Tgn ummu ni mmg jenis sejuk... Tnm apa pn byk yg menjadi. Kangkung blh la ummu buat 'jeput malah' kat Fiji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      tangan sejuk yer orng panggil... heheh nanti kena korek resepi jeput malah pulak la lps nie..hehe

      Delete
  10. Assalam ummu..sukanya acik tengok hasil tanaman ummu..menjadi semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam acik erna... itulah, alhamdulillah rezki, acik..

      Delete
  11. hai. tak tahu nak kata apa. tapi suka tengok sayur tu menjadi dia.

    ReplyDelete
  12. puas hati bila tgk hasilnye. kangkungg, sedap kalo masak kangkung goreng belacan, lama tak masak menu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tuh mamasyaza...teringin jugak tuh kangkung goreng belacan..

      Delete
  13. subur2 mcm kat pasar..kailan tu cepat jugak besarnya...sy punya dh nak masuk 3 bulan kecik dari tu...
    sy rasa benih yang bernas dan tekstur tanah kt fiji bagus kut kan..tak bg baja pun molek2 ada membesar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin awak tanam pd tp yg sempit kot sbb tuh payah nak besar..kalau sayur hijau elok tanam pd batas br subur..
      benih yg sama jer kot..janji bercambah... tanah pun keras tu kalau tak siram byk2...

      Delete
  14. as-salam ummu,

    suburnya sayur tu sume. lps ni x pandang dah sayur kat pasar kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rini...
      ada gak pandang2 sikit bila stok kehabisan atau ms nak tunggu berhasil..)

      Delete
  15. My dear sis, u r most welcome X 1000 !!! haha. Sis, u dah banyak sis say tq to me. Sis, so fast! Within one month u got the harvest! Bcos u so rajin. Ur sayur so cantik yeh! mine didn turn out so well growth! kailan memang lambat sikit kan. Rest more okay. only do it if u larat ah. ^_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...somehow still dunno know how to thank ..:)
      raji meh? maybe by luck kot...maybe planted dalam bekas tak, i tanam dlm batas, sebab tuh better result, hai meh? school holiday is coming, so i can have more rest with abuaidan at home..hohohoho

      Delete
    2. No need thx. i am happy if u r happy. enough! oh....so good. must maximize the free worker at home during tis sch holiday tao...hahaha...abuaidan sure dislike this comment. hiahiahoa...wakaka..did he read ur blog?

      Delete
    3. true olive...semua kerja2 nanti i suruh dia..dr kerja rumah sampai kerja kebun..
      i'm not sure dia read ker tak, mungkin sekali sekala dtg jenguk kot..i tak tanya dia..hehehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads