Saturday, 3 November 2012

Bila Mereka Mula Mekar....

Bunga-bunga from my small flower patch, nampaknya semakin hari semakin banyak yang telah kembang mekar. 

Sang Matahari
Yang belum terbuka kelopaknya

 Yang belum mekar sepenuhnya, sudah ade kumbang bertandang..sedapkan nektar tu...

 Sudah mekar tersenyum pula

 Sikumbang juga tidak melepaskan peluang

 Rupa sahabat dari dekat yang tekun menjamu selera

Ini pula bunga yang.. (namanya tak sure dah bercampur aduk....)
Paginya belum kembang sepenuh...

 Petangnya baru mekar...

Cantiknya warna oren kemerahan menarik perhatian dari jauh...mekarlah banyak-banyak...

33 comments:

  1. Cantik gambar-gambar bunga itu puan. Paling saya tertarik gambar yang ada lebah. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wong..sy bila tgk lebah nie ingatkan yg wong dulu cakap tak lama lagi bunga2 sy nie akan dikunjungi sang kumbang..betul rupanya..

      Delete
  2. cantikkkk..tak dpt jalan2 dlm blog kat seremban ni line teruk sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ker guna henpon yer..kak mar

      Delete
    2. Guna brdband. Line celcom. Bukam celcom je lain2 pun kantoi. .dah tk perfom

      Delete
    3. oooo..mungkin coverage kat situ tak bagus, jauh sket dr bandar kot yer..

      Delete
  3. Jatuh cinta dgn yg merah tu...cantiknya...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ummu...cantik nyer...:)

    ReplyDelete
  5. jap nak tnya. sis ade kat sane ke?

    sy bkn penggemar bunga tp kalau tgk tertarik jgk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya noraim..akak kat sini..

      akak pun bknlah sangat tapi bolehlah jugak masuk ngan bunga2 nie..

      Delete
  6. Replies
    1. salam kak..
      nanti ade ms insyaallah sy kim akak yg merah tu..hari tu takde dijual

      Delete
  7. ya allah..cantik sungguh...tak saba nak tunggu sy punya bunga matahari ada bunga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga nie kecik sahaja nadia..tp kamera menjadikannya besau..apapun tetap cantik..alaa 3 bulan berbunga laaa..

      Delete
  8. cantiknya bunga matahari tu... jeles saya... sbb matahari giant saya jadi dwarf je... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita ejamaria...tah mana silap..tapi matahari mixed lg besar dr giant

      Delete
    2. eja...ooo..kesiannya..ni sy main tanam jer..tak jg sngt pun..tp taklah besar sgt...

      nadia pun sama jgk laaa..yg mixed tu camaner lak...

      Delete
    3. kalu compare size pokok...lagi besar pokok mixed...even mixed tanam kemudian dr giant...erm 3 bulan eh...lagi sebulan la kut ni...mixed tu kalu tgk cth gambar..color bunga mcm ada shaded oren/kuning...

      Delete
    4. 3 bulan dari hari tanamlah biasanya ikut saya..hehehe...wah nanti dah berbunga letaklah kat blog ..tringin nak nengok..

      Delete
  9. Assalamualaikum...
    lawanya bunga... cantek shoot tu.. satu persatu gambar berseni skali.. puas hati tengok... mmg berseri2 lah.. :)
    nak tido dah ni.. dah kul 9pm... balik dari rumah kakak sepanjang hari, sepanjang jalan hujan je.. so letih jadi badan...
    plus makan banyak... jadi kenyang macam ular sawa pun ada.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam mak yong...

      yer ker..mmg berseri sket laman skrang nie dgn berbunger2 ..hehehe
      wah...dah selamat sampai rpanya..takper ular sawer gie tido lena2 ..esok bangun relek2 lak...heheh

      Delete
  10. Truly beautiful shots. You manage to have some clear shots of Sikumbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Stiletto..but can't compare with yrs..more powerful..heheh... sikumbang didn't go away..so was quite easy to capture most of the time..they like to be model..hehhe

      Delete
  11. Hehe. Kali kedua nak komen ni, 1st time kena telan dek Blogger.
    Suka sangat tengok gambar lebah pada bunga tu. Saya sendiri belum berjaya nak ambil gambar macam ni lagi.
    Saya pun ada bunga ... warna oren kemerahan tu, tapi saya punya warna merah keunguan. Pun tak tahu nama apa :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..selalu masalah nie..kesiannya...
      lebah tuh sebenarnya tak lari & tak byk bergerak..tiap kali ada bunga matahari mrk pun adalah..
      sy rs yg merah nie mexican sunflower...

      Delete
  12. As salam ummu,
    Pokok bunga matahari saya kecik beleh lagi... Baru je tnm, lambat lg nk tgk bunga yg cantik mcm yg ummu tnm ni. Lps ni byk la sang lebah dtg bertandang ke laman utk menghisap madu bungaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en.adry..
      tunggu sket laa kan..dlm 2 bln dah mula berbunga..tp yg boring bunga matahari ini tak last forever..habis bunga..habislah..tak berbunga berkali2..
      nanti yg bunga kat sini abih sy hantar lebah kat sini pergi kelaman che adry lak..hehhe

      Delete
  13. cuci mata dgn bunga pulak pasni..hihi :)

    ReplyDelete
  14. salam. masya-Allah cantik bunga-bunga tu, especially bunga matahari tu! yang kedua tu macam daisy, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kedua tuh mexican sunflower mak aji..baru ingat ..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads