Tuesday, 27 November 2012

1st Page Google Search after 6 months?

Tajuk adalah gimik jer dan entri ini adalah sebenarnya review blog untuk rekod peribadi dan dikongsikan bersama2 rakan blog yang telah bersama2 dari awal blog dibangunkan, kini alhamdulillah 6 bulan sudah. 

Sebenarnya tuan blog bukannya suka menulis pun dan tak pandai menulis pun jgk. Namun sejak kami mula ber'home kitchen garden', rasa seronok pulak melihat tanaman2, namun pada awalnya tiada kamera dan niat untuk merakam dan mencatat perkembangan tanaman dikebun tak dapatlah direalisasikan.

Asalnya masa nak tulis blog tak tahu nak tulis for which audience, orang2 kat sini masih lagi ketinggalan dari segi IT. nak tulis dalam English kan jawabnye 1 entry separuh hari mengaranglah baru kuar. Nak target pembaca dari tanahair rs malu lak, aku yg dok di tempat jin bertendang nie, tiba2 muncul..kiranya takder self confidence sangatlah..tapi nak sangat share exprience pasal berkebun nie. Nak tulis pasal negara ini kan bukannya banyak sangat pun yg boleh diceritakan dan sapalah yg akan berminat..nak cita pasal family pun ..apalah sangat nak cite psl our small family yang sama jer aktiviti kehidupan hariannya...pun orang boleh bosan, yer tak. so berkongsi jugak sikit pasal family dan fiji islands sekurang2nya family ditanahair dapat info walaupun mereka adalah silent readers.

So teruskanlah jugak menulis 'hudoh2', serta letak gambar banyak, dlm pada cuba mencari traffic. Sapa kata traffic tak penting walaupun kita berblog bukanlah semata-mata untuk mengejar traffic, namun bg sy ianya sebagai pemangkin & kepuasan atas usaha blogging kita. Adalah jugak submit blog kat few search engines. Awalnya berblog memang traffics sangat slow, yer lah blog baru dan pembaca pun tak seberapa, orang belum discover lg blog kita..namun seperti tip2 berblog yang pernah dibaca, keep writing at least 1 entry perday, don't give up walaupun tak mendapat sambutan. hohohoh..

So teruskanlah jugak berkongsi pengalaman berkebun dan  antara kawan2 blog terawal adalah kak Puteri Purnama, Ayut, Olive, Kak Mar 'suka-suka', Ibu Qistina, Wani Sc, Mama Ponkey dan sebagaimanya..namun alhamdulillah kini kawan2 blogger semakin bertambah dan pelbagai pulak.

So, after 6 months blogging dengan jumlah follower yang baru mencapai angka 94 orang dan trafik yang telah mencecah 30,000 (alhamdulillah walaupun nak dibandingkan dengan blog lain yang hebat, mereka lebih banyak)..i realised now kebanyakkan traffics datang dari search engines, malah new visits everyday dalam 40%  (termasuk daripada referral)..even weekend yg biasanya traffics rendah, namun kerana search traffics nie, alhamdulillah tidak mengecewakan.

Referring sites for the day

Alhamdulillah sekiranya kita terus menulis secara constant setidak-tidaknya 1 entry sehari dan penulisan kita jugak dari idea sendiri dan tidak cut and paste dari sumber lain, google jugak will give us good ranking..alhamdulillah banyak jugak dari entries yang berada pada first page.

Salah satu dr popular post yang berada di tempat pertama, first page, search results.




Search 'cara menanam sawi', berada di tempat ke.4, first page


Sebahagian search keywords from google organic untuk semalam (zoom in utk lebih jelas)

Bukanlah nak claim yg I'm an expert, berbangga dan rasa dah berjaya pun, cuma berkongsi kepuasan setelah 6 bulan berblog yang mana pada awalnya, bila search dalam google tentang some of the keywords from blog entries, susah nak jumpa dan mungkin tercorot tempatnya. namum alhamdulillah bila kita tulis dengan idea kita yang original, walaupun ringkas, lebih mudah mendapat ranking dari google setelah beberapa tempoh...


Dari segi follower pula, saya rasa banyak follower pun bagus jugak, namun bukan semua follower adalah genuine readers yang akan membaca kebanyakkan entri kita, ada yang not interested pun with the subject but for the spirit of menambah rakan2 blog dan berkenal-kenalan. Dan sekiranya hendak bergantung kepada followers untuk traffics, maknanya kena bekerja lebih keras dan perlu membuat banyak  entries.  

Referral atau link dari blog rakan2 juga antara penyumbang trafik yang tak kurang banyaknya dan juga menarik new readers untuk ke blog. Terima kasih kepada rakan2 yang meletakkan link blog saya didalam blog mereka.

Kini alhamdulillah bolehlah releks sikit dalam berblog (tanpa tamak traffik atau follower), 1 entry sehari pun dah  cukuplah kan. Selamat maju jaya untuk semua, teruskan menulis ya rakan-rakan.  

37 comments:

  1. tahniah,pd saya yg selalu baca blog awk,traffic tu penting especially Di google search. serious kalau kita taip di google search takkan jumpa carian macam "bagaimana tanam sawi" dalam bahasa malaysia. yg ada byk bahasa inggeris sbb gardener blogger tak ramai mcm cooking blogger dan mostly susah nak cari entry2 mcm ni.

    ilmu yg d kongsi adalah pahala buat tuan yg menulis kerana sanggup bersusah payah mengarang,dan updated perkembangan tanaman untuk d ilmukan kepada blogger yg baru nk mula blaja gardening.

    keep up the good word,may Allah bless you. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ibuqis...mungkin sebab susah nak dpt traffic dr awal itlah sebabnya byk gardening blog terkandas ditengah jln, hilang interest
      alhamdulillah cita2 sy nak melihat blog sy pd first page google search tercapai jgk huhuh..

      betul tuh.perkongsian ilmu dptlah memberi manfaat kpd yg memerlukan...

      awakpun teruskanlah menulis yer..jgn give up separuh jalan..rajin2 kan diri...hehehe

      Delete
  2. Housewife IT.. I support you.. INSYAALLAH. .semoga edible garden kita terus berkembang, halaman bertambah ceria

    ReplyDelete
    Replies
    1. housewife IT ...bolehker? kang nanti ade sorang lg dok ngekor kat belakang..dok ketuk2 keyboard..take it easylah yer kak..
      semoga lama ceria2 selalu..inshaallah

      Delete
  3. ooo ummu pun br start je berblog thn ni...tapi sgt suka tgk blog ummu..tenang paparan nyer..sy br faham fungsi2 ranking tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih baru belajar berblog nadia..hehehe..tenang ker..ingat ade gak merepet2 nyer ..hohoho

      Delete
  4. Congratulation dear quite and achievement for a very young blog. Saya pun dulu masa menulis blog siapalah nak baca penulisan yang merapu-rapu nih...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks diana...

      hehehe..memang begitulah perasaan kita yg dok jauh nie yg belum ade konpiden utk berblog kan..tambah2 psl tanaman...

      Delete
    2. Tapi blog ni yang paling best dapat banyak kenalan baru kan.

      Delete
    3. kenalan tuh mula cari jgk..pastuh lama2 dah malas..biar dtg sendiri...:)

      Delete
  5. go go go !!!! kawe dulu pon mulo2 blog untuk syok sendiri....hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kawe pun ado gok kot unsur syok sediri tuh..

      Delete
  6. assalamualaikum makyeng..
    sama la kita dulu pun.. mula2 segan nak tulis dlm blog.. tapi seronok bila baca blog orang.. tak tau pun ada ke org nak baca blog kita yg tak semena2 ni.. lepas dah terjebak.. terus non stop.. alhamdullillah.. skrg saya masih kekal aktif berblog, psstt.. ada cuti gak.. masa awal pegnen lepas.. tak boleh tengok laptop.. nyampah.. hahahahaha.. lepas dah ok.. sambung balik le.. :P

    >> :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam makyong..
      gitulah ms awal tak der idea btul nak tulis, nak karang..lelamer idea tuh datang natural begitu sahaja...hohohoh..
      teruskan berblogging yer makyong

      Delete
  7. :) sesuatu blog yg byk info pasti blh byk viewers/trafik setiap hari..klu yg suke2x tak byk...apa pon happy blogging ye kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jgk tuh yut...tp ade jgk blog suka2 yangmampu menarik byk traffics..:)

      Delete
  8. Alhamdulillah... Tahniah Ummu...
    sy pun mula2 suka-suka je menulis.. tulis, pastu baca sendiri..haha
    la ni Alhamdulillah..ada gak yg sudi membaca tulisan2 "buruk" sy tu..hehe..sambil2 tambah kenalan kan...
    Blog Ummu ni bagi sy byk sgt info gardening... suka sgt dtg sini.. sejuk mata memandang..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atie..
      itulah masa awal2 utk suka2 tp kalau blog sunyi jer tak ska jgk kan..heheh.. blog atie pun ok, pasal psl ..berkongsi cerita..
      sejuk mata yer..tuh kena sll dtg tuh...:)

      Delete
  9. assalamualaikum ummu...bestkan bila setiap n3 kita berada di 1st page google search...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..mmg seronok kalau dah berusaha dan berbaloi kan..:)

      Delete
  10. Tahniah ummuaidan kerana konsisten berblog. Bagi saya blog awk ni menarik sbb ia ada topik yang berbeza berbanding blog lain. Pasal berkebun mmg jarang org buat. Dulu saya selalu baca blog Wani SC, tapi skrg dia dah senyap. Bz kot.

    Betul la tu... pasal follower. Kalo follower beribu-riban pun tapi bukan semuanya baca apa yang kita tulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lyd..nie ketika msh bersemangat lagi..nanti bila dah malas semakin malas lah kot jdnyer..hehehe..wanie tuh bz kot ngan family..

      betul lyd..follower banyak pun bukan semua follow entries..:)

      Delete
  11. Bila lihat ini mesti semangat menulis semain rajin kan ummu. Kakak pun sejak dah kenal ummu tiap hari mesti nak singgah. Perasan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersemngatlah kak zakie utk menulis yg berinfo disamping dan bisa2 jer...
      mmg perasan akak mesti singgah..sy pun suka akan dtg dan suka baca entries akak yg natural..tp bermakna..

      Delete
  12. Wee Wee! So happy for u my dear sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa-rupanya i belum lagi jadi follower sis...ahahha..baru perasan pulak

      Delete
    2. toche..toche... hehehe...already ma...look at yr dashboard, yr profile...u kan mcm sorang amoi yg sesat tiba2 muncul dlm blog i tanya where's fiji..heheheh

      Delete
  13. blog wak jugak yg X fofulerr.. UHhuuu

    ReplyDelete
  14. samala cam kite =).. sonok kn bila ada org baca blog kite.. =) semoga terus maju akak...

    jom singgah baca sekejap.=)
    lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

    ReplyDelete
  15. betul tukn,ummu...traffic sgt2 penting as a catalyst :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takder Traffic pun rs mcm tak bersemangat nak menulis kan..takder sambutan..:)

      Delete
  16. Go ummuaidan go..tahniah ya,.bestnya.byk pageview ummu..blog ummu memang best.dpt jgk kami kt malaysia tgk gmbq dr fiji.tima kasih tau,:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hitomi..pgview tuh oklah kan blog baru...blog hitomi pun best & kreatif jgk..:)..nanti ade ms share lg psl piji nie..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads