Wednesday, 28 November 2012

[Wordless Wednesday] Smart Idea For Planting


Create a window-box veggie patch using guttering.


32 comments:

  1. cantik.. baja dan media untuk menanam tu mesti power betul tak? hasil tanamannya segar dan sangat rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak kemas kan..rsnya tanah yg diguna tuh mmg letak baja yg elok..dan tpt pun boleh dpt chy matahari sbb tuh segar..

      Delete
  2. rain gutter kat malaysia agak mahal. sekaki rm6-7. propose kt hasben kene reject :( tp kalau dpt cari kt kawasan perumahan yg tgh dok buat...mungkin blh dpt free yg terbuang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tgk alternatif lain spt rain gutter? yg boleh dibuat spt ni..jimat space dan kemas pun kan...

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    Bagusnya idea ni! By the way, kat rmh ada gutter berlebih, boleh digunakan utk bertanam dan pd masa yg sama kurangkan sepah kat belakang rumah!! Salah satu contoh vertical gardening!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      eloklah tuh..cepat2 srh pakji buat..tebuk sket lubang2 kat bwh...nanti letak kat blog yer nak tgk..:)

      Delete
  4. idea ni pun bagus bagi yg tanah limited...:D

    ReplyDelete
  5. Saya suka idea ni,sangat praktikal untuk rumah yang linited space. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah burung awak bolehlah buat kan ibu qis..:)

      Delete
  6. atie dtg lagi..:)
    Cantik je cara tanam nya...
    jimat ruang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka..tp kat kebun umah nie masih byk space lagi..cuma menanam jer tak larat,,

      Delete
  7. suburnya salad tu...

    kalau nak petik,tak payah keluar rumah..amik ikut tingkap je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak tuh..jimat space & masa..:)

      Delete
  8. Assalamualaikum... makyeng...
    sihat ka? makan apa tadi? nani bekfes koew toew goreng... asben wat malam tadi.. ada balance.. so bekfes pagi ni...
    >> makyeng punya salad ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makyong...
      alhamdulillah sehat...hari nie mkn kuew tiaw sup..lps lah gian..
      hhehehe salad tuh omputih nyer makyong..

      Delete
  9. Good idea Ummu. But do you know gutter is quiet costly. Kakak's company export this. But looks nice plant on it. Seems easy to harvest also..

    ReplyDelete
    Replies
    1. now i know kak, company akak buat tuh yer..heheh sebab kat sini ade yang dok terbungkam buruk tepi umah...betul kan..nampak simple dan terurus..ruang pun besar sikit..

      Delete
  10. mmg smart la klu gini...cantik tsusun je kot...best2x..sape bt gini mmg rajin maksimum la...hihihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best....ms mula2 jer kena rajin nak set..lps tuh oklah...hehe

      Delete
  11. Kemas nya kotak tanaman ni. Senang la kalo nak buat nasik ayam, datang petik je salad fresh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus idea awak lyd..takyah gie jauh2...:)

      Delete
  12. idea yg menarik ni. nampak kemas n jimat ruang. cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..kalayu ade source blh buat..:)

      Delete
  13. praktikal,sesuai untuk sayuran jenis daun dan bunga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..yg sesuai & boleh muat dgn guttering lah kan...

      Delete
  14. cara yng ini memang terbaik kemas & cantik!

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ummu...cantik jer susunan nyer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...mmg nampak cantik

      Delete
  16. Sangat kreatif dan nampaknya kemas, sayur subur lagi. Well done! Btw siapa yang gantung gutter pada dinding?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tanah yg baik, location also.. hhehehe ini bukan kami yg buat..entah mat salleh mana i dunno...:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads