Wednesday, 14 November 2012

Setelah 2 Bulan dan Demi Nasi Ayam

Peace be upon you all..

Dalam tidur tak tidur, demam tak demam, mabuk tak mabuk rupa-rupanya insan yang sedang berada dialam rahim ibunya ini telahpun genap 2 bulan, alhamdulillah. Namun begitu tarikh yang exactly tidaklah dapat diingat dengan tepat kerana tidak dicatat kerana setelah keep on hoping untuk kesian masanya, tiba-tiba terasa ah biarlah..kalau ada rezeki adalah..tawakkal jerlah. 

Selingan ..Oh ya bagi sesiapa yang sedang mencuba petua yang baik untuk 'lekat' adalah dengan mengamalkan pengambilan Habbatus Sauda bersama madu, amalkan sekurang-kurangnya 2 kali sehari berserta doa yang tidak putus, inshaallah (elok jika suami yg amalkan). Juga doa 'Rabbi Habli min ladunka zurriyatan toyyibah' (Oh Tuhan, kurniakanlah aku dari sisiMu anak yang baik"..doa Nabi Zakaria.

So this time a bit different dgn masa peknen Aidan dulu, dimana waktu dulu mudah jer takder alahan langsung..muntah2 pun tak rasa cuma cepat letih jer..itu sahaja..sampai tak terasa macam peknen lak. Tapi kali nie mencabarlah jugak yang tak dialami dulu dirasakan sekarang..dengan bandan selalu lemah, selera kurang, loya-loya dan alahan yang pelbagai. Bayangkan disaat daging kurban datang melimpah ruah, tiba2 loya ngan bau daging lembu pulak. Air nescafe mahupun teh pun KO. Dahtu pulak yang selama ini tak pernah makan nasi tanpa cili, buat masa nie ..lupakan cili dulu. 

Waktu pagi pun ada sickness nyer jgak.. tiap2 hari macam demam kura-kura, sejuk yang amat sampai kena pakai stoking dan baju sejuk ngan selimut tebal lagi..huhuhu..lepas hilang sejuk tuh barulah badan ok sikit boleh bangun untuk prepare lunch and bercinta dengan blog kejap sebelum tido balik lepas lunch...huhu byk tido...

Oh yer, bila bagitau Aidan dalam perut mummy ada baby, dia pun menjawab "mmm..mummy eat baby...baby is inside here, here..", tunjuk kat perut...heheh

Dengan takde selera waktu ini susah betul bila time nak masak, tapi perut bila lapar boleh jadi ya amat, bila lambat makan badan pun jadi lemah..makan hanyalah untuk membekalkan tenaga sekarang nie.. Namun smalam teringatkan nasi ayam..berkira-kira nasi ayam boleh membuka selera kot, inshaallah. 

Korang mesti ingat rajinkan ummuaidan nie masak2 dlm keadaan macam nie...heheh kalau kat M'sia tak pe nak apa pun, mengidam apa pun kalau tak larat atau malas nak masak boleh beli.kalau kat sini mana nak dapat...so dengan separuh tenaga pun kena usaha jugak membuatnya...kesian baby didalam nak merasa nasi ayam..so kena kuatkan semangat. Google hulu hilir cari resepi.. akhirnya dapat idea dan lepas ok bangkit dari demam kura2 mulalah buat nasi ayam...siaplah jugak dalam sejam lebih..banyak item nak buat kan..

Nasi ayam biasalah ingredients nya dalam mana2 resepi..(halia, bwg putih dan air rebusan ayam). Sup ayam lak ikut kreatif sendiri (resepi DD kak jie guna akar ketumbar masak sekali, sedap). Ayam panggang pula resepi campur2...

Alhamdlillah tercapai jugaklah hasrat nak makan nasi ayam. Aidan pun suka nasi ayam nie..selamatlah .(kalau tak kena masak lain untuk dia)..  Lepas nasi ayam nie..apalah pulak yang dapat membuka selera ketika pahit mulut begini.... wallahua'lam.

37 comments:

  1. wow tahniah,lepas ni kena panggil abg aidan le pulak. take care ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks mamasyaza..abg aidan atau along yer..hehe

      Delete
  2. uhuhu!!bersabarrla,ye:) mmg mcm tula klau peknen..untungla dlu peknenkn Aidan tak de sickness :) akak dlu dua2 pun sma teruk..lg teruk it ended only after they were born ;( tp,insyaAllah smuanya sgt brbaloi..feberet yg slalu bukak selere akak time peknen ialah maggie kari,ahahah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak.. tak kena tak rasa, tak tahu yer..bila kena dah tahu bagaimana siksanya penangan..hhuh...kesian akak lama jgk siksanya tuhyer...inshaallah kita doakan yg terbaik..
      maggie kari tuh kurang terbuka jgk selera skrang nie wpun dlu hanti jugak..hehehe

      Delete
  3. Jga kesihatan ya ummuaidan..sdapnya nsik ayam,mintak sikit.hehe ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hitomi...ade lagi tuh..mehla dtg umah makan...

      Delete
  4. bersabar ya,dalam tempoh 1st trimester ni mmg mencabar. Dah lepas karang x yah suruh bangun sendiri pulak nanti....dah perut asyik melapar je memanjang....hehe. Take care,awak amal habbatus sauda ya....saya tak pernah try lagi. Ingat nk cuba makan,bagus untuk kesihatan juga. :)

    duduk merantau susah nk dapat selera melayu...nak tak nak kene gagah jugak memasaknya. Baby,abang aidan dan ummu kenyang makan nasi ayam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ibuqis...mmg mencabar kalau dpt alahan..kalau tak beres jer..heheh...pepagi lg la mencabar nak kena masak bekfes ngan bekal utk abuaidan lagi (mana dia makan luar)..
      sy tak amal tp abunya yg amek..alah kejap jerr ..dlm seminggu 2 dah berhasil inshaallah (ikut pengalaman dia), thn lepas2 mmg kami jarakkan..
      tuhla ibuqis..mahu tak mau sebab nak cari selera kena buat jgk wpun tergagah2 huhuhuh....

      Delete
  5. dulu suke sgt nasi ayam..skrg dh biasa2x jer..cian baby...truk jgk ye penangan org mengandung...dmam,pnat,ngantok...semua ada..sabar ye kak.. :)
    aidan..ummi xmkn baby la....adehhh.hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak nasi ayam bukanlah feveret sgt jgk tuh..cuma terasa nak makan..buatnya ms kat sini mungkin setahun sekali huhuh..
      thanks yut..kena sabar jgk mcm mana pun kan...:)
      aidan..aidan ..dpt jer idea dia nak kaitkan tuh..

      Delete
  6. Assalamualaikum ummu...
    kesian kat makyeng.. dengar mcm2 cerita.. tumpang kesian.. sbb makyong ni pun baru je berlalu semua sickness2 belaka tu.. skrg ni makyong tengah membina badan.. membesar bagai johan.. ape pun harap makyeng jaga diri.. 2bulan masih awal tu.. jangan buat keje2 berat.. tapi tabik spring kat makyeng.. dlm tak larat2 tu pun jadi gak masak macam2.. makyong sini 4 bulan cuti masak tau.. ni pun kadang2 makyong cuti gak..
    >> sedap nasi ayam.. makyong suka nasi ayam gak.. tapi skrg makyong sangat2 suka makan ayam goreng tepung tau... cruncy2 tu.. nyum nyum..
    ok makyeng.. take care tau.. :) jaga kesihatan anda..
    >> mama eat baby? hua hua hua.. kelakar soklan tu.. why u eat ur baby makyeng?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong...
      bila dah mengalami..lebih memahami situasi kan...hehe..rsnya sebulan jer lagi kan merana sket..nanti join makyong membina badan lak..heheh..skrang ni mmg nak basuh kain kotor ngan tangan pun tak larat..kalau dah byk sgt barulah berusaha..hehehe..
      kalau makyeng coti masak.sapa lah nak masak..abunya kalau terpaksa baru dia buat..kesian lak tuh dia bz lagi...
      nasi ayam kalau resepi simple memang sedap jugaklah..lebih2 cube ayam pun tak sedap...
      >>mummy dont eat baby la..auntie..baby masuk sendiri..hehe

      Delete
  7. Kena tempuh sedikit ujian untuk mendapat nikmat yg tadak ada tolok bandingnya utk 7 bulan lagi. Tapi kadang Ummu dalam masa 3-4 bulan pertama saja selepas itu insya-allah dah ok. Doa kakak moga sihat hingga melahirkan.

    Selamat menyambut maal hijrah dari kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak zakie..btul tuh..kdang2 sesuatu yg kita nak tak blh dpt dgn mudah.. inshaallah kak semoga sebulan lagi lebih bertenaga hendaknya kalau tidak susahlah 2 'lelaki' dlm umah nie..hehe

      Selamat tahun baru jgk kak...

      Delete
  8. tahniah ummu berjaya melawan kepenatan segala bagai demi baby tersayang..insyallah sy doakan msk stage kedua..ummu akan bertenaga semula...:D

    dulu sy mcm tu utk dptkan naufal...bulan kedua sampai keempat liuk lintuk..penat dan mcm2 lagi...mc sampai tinggal 4 ari je..lepas bulan ke-5..alhamdulillah kebetulan bulan puasa...sehat rasa mcm biasa...siap boleh puasa penuh..syukur sgt2

    kalau ada kurma..kismis..amalkan lah

    oh ya...sy amik doa utk mudahkan lekat tu yer..nk bg adik sy amalkan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nadia..semoga hendaknya gitulah..kalau ikutkan takder maya mmg susahlah semuanya..kesian aidan & abunya jgk..heheh..ntuk baby tersayang ramai ibu kena berkorban kan...
      lama jgk tuh nadia kalau sampai bulan 5.. ms aidan semua beres jer..boleh buat kerja berat lg tuh..hehe
      inshaallah sy cuba tips kurma & kismis
      doa & habbatus sauda tuh berkesan...sunnah pun jgk..

      Delete
  9. Salam... huhu.. siannya... Dalam keadaan tak larat kena jugak masak sendiri. Masa saya alahan dulu saya langsung tak masak. Mungkin sbb senang nak dpt makanan, boleh beli je. Tapi waktu tu, jgn mimpi la saya boleh makan nasik. Yg betul2 boleh diterima hanya air sejuk dalam fridge. Susu UHT Dutch Lady dan madu. Makan mmg takde sangat. Kalau ada pun makan cereal. Dan syukurnya buah saya boleh makan. So, tiap2 hari makan honey dew.

    Sabar ye ummuaidan. Don't eat baby too much. Heheh. Kat sana, awk ada amik supplement tak? Macam folic acid atau obimin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lyd...awak takper makanan senang dpt janji rajin kuar pie beli..kalau takleh makan nasik tuh mmg kronik jgklah tarafnya kan..sy at least nak jgk nasi sebab cepat lapar..buah yg saya makan skrang nie pun cuma mangga masak jer..lain kureng..
      I won't eat baby anymore heheh...diorang advised supplement like asid folic atau iron tuh bila bln 4 baru leh amek kan...so blom amek aper2 lagi.. kalau ms nie tak elok ame ubat2tan jgkkan kalau demam/ sakit- ubat mcm panadol...

      Delete
  10. mmy sedap, KA pown suka buat nasi ayam. Feverat anak2. Apapun jaga diri ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap & mudah utk dibuat..thanks KA

      Delete
  11. mama yg lembik bagai...tapi baby dlm perut sihat walafiat

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah seadanya..dikala tenaga mama digunakan untuk sibaby..:)

      Delete
  12. Tahniah ummuaidan! agaknya kali girl kot...sedapnya nasi ayam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks PD ..tak tahulah boy or gal..apapun alhamdulillah :)..nasi ayam best lama tak makan..

      Delete
  13. assalamualaikum ummu....sedapnya nasi ayam tu...:)

    ReplyDelete
  14. salam ummuaidan..
    tahniah..rezeki cahayamata lg..
    jaga diri baik2 ya..:)

    salam kenal n follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal mama saly..
      thanks ..alhamdulillah bertambah ahli keluarga...:)

      Delete
  15. Wahh..sedap nya nasi ayam..
    sy kdg2 buat juga hujung2 minggu..waktu cuti..:)
    anak dgn suami suka makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamduillah sedap...
      kalau kita buat sendiri pun boleh jd setanding ngan pasar malam jgak kan..

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    dlm x larat mengidam nasi ayam terpaksa buat sendiri ya, siannya. xpalah, yg buat sendiri tentunya lebih baik drp beli pun. First time dengar 'makan baby' he he! Cutenya kata-kata Aidan! Masa Mak Aji mengandung dolu-dolu, Pak Aji kata jangan 'layan sangat mabuk tu', apa dia ingat org main-main aja ke? Lepas tu alih-alih pagi-pagi dia yg pening2 nak muntah dan rasa nak tumbang, Mak Aji kata, 'kenapa, mengandung ke??' Pastu takdelah dia ckp mcm tu lagi, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..hmmmm yg buat sendiri pun tak kurang jgk kalau kena cara & bhn kan...kelakar betul pakaji pening2 camtuh, dia pulak yg kena tempias..hehehe.. kdg2 blh jd jugak kan..dlu pun ms peknen aidan, abuaidan yg demam2..heheh

      Delete
  17. Salam Ummuaidan,

    Mohon share doa di atas utk kawan anak Mak Aji yg dah lama kahwin tapi belum ada zuriat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..doa tuh bagus..sy selalu amal dr awal2 kawen lg.. tp habbatussauda tuh pun cubalah jugak..boleh improve kekuatan sperms..

      Delete
  18. Cute la Aidan, boleh pula dia kata mummy eat baby!
    Jaga diri tau, semoga alahan cepat hilang :)
    Nampak sedap nasi ayam tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh dia befikir like that..
      thanks nur..will take times nampaknya..nasi ayam alhamdulillah sedap...tak sia2 bersusah payah..habes licin..

      Delete
  19. jaga diri dan bersabar.. dugaan kan.. alhamdulillah dpt ummuaidan laluinya..insyaallah lepas ni bertambah sihat dan cergas K Mar doakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak..memang byk tul dugaan this time .tp setidaknya tahulah apa yg orng lain pernah rasa kan...inshaallah berkat doa akak cepatlah normal..:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads