Sunday, 18 November 2012

Spaghetti Ayam Dikala Angin Kencang

Peace be upon you all,

Hari ini, awal pagi lagi En. Abuaidan telah keluar untuk menghadiri meeting  di Tavua town, so tinggallah kami berdua beranak dirumah. 

Dari semalam terasa hendak makan spaghetti, bahan2 pun alhamdulillah cukuplah untuk spaghetti simple jer kan, so masaklah yang ayam punya. Resepi pun yang sempoi yang selalu digunakan ketika membuat spaghetti. Cepat, mudah dan sedap, setengah jam dah siap.  

Bahan2 yang paling simple - blended ayam, bawang besar, bawang putih, carrot, tomato segar, tomato puri, fresh milk dsbnya. Rasanya tetap membuatkan sepinggan tak cukup.

Semasa tengah sibuk memasak tiba2 angin kencang berserta hujan datang dengan tiba2, kuat pulak tu, hampir menerbangkan segala yang ringan. Kelam kabut cuba menyelamatkan kotak2 barang yang dihantar dari Canada untuk distribution, takut terkena hujan kan rosak pulak barang2 didalamnya, alhamdulillah selamat. Nampkanya hujan akan turun bila2 masa...mungkin lebat walaupun angin telah reda....

Selamat berhari minggu semua.

22 comments:

  1. Comment fr MAMASAYZA (sorry kak entry republish,so komen akak tertingga, ini komen akak

    'mudah dah senang, anak2 pun suka. sama gak cam akak, malas nak masak spagheti yg jadi pilihan on Spaghetti Ayam dikala Angin Kencang'

    reply - memang mudah & senang especially bila nak cepat & malas nak masak byk2..:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum makyeng...
    wahhhh tinggal berdua ye.. cuaca plak dengar cam nak hujan lebat.. hari ni kat puchong terik plak.. tak tau la plak petang2 nanti camne... alhamdullillah.. makyeng dah bertambah sihat.. bertambah selera dan kurang dah muntah2 tu ye.. tu la kan.. kalau dah nak masuk ke peringkat 2nd trimester ni, keadaan akan bertukar sedikit.. tu yg masa di tunggu2 kan.. selera makan yg penting utk khasiat dan tumbesaran baby dlm perut.. :) hehehehe.. :) cewaahhh.. cakap cam org lama je kan.. :P :P
    >>> ok.. pagi ni bekfes ala kadar.. lunch tak tau lagi nak masak per.. skrg kat sini 11.45am.. tengah layan tv je la.. :)
    take care makyeng.. and hepi resting.. :)
    baby bird camne? nak tengokkkkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong..
      hehe..sampai sekarang (malam nie) hujan tak turunlah pulak, jd tak tahulah angin dr mana kencang tuh.btul tuh makyong..skrang dah rs better, bolehlah pikir apa nak mkn..jgn dtg lak lg loya2 udah..huhuh..kang 2nd trimester kita lak yg makan & naik berat lebih2..huhuhu
      ala baby birds tak larat nak ngintai daaa makyong sorilah takleh bg komitmen..nanti kalo ade ms inshaallah akan selitkan utk makyong..ok...jgn sedey errrr

      Delete
  3. aiyooo...sedappp nya...hehe
    teringin nak makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah...senang & sedap tu..bhn2 pun simple jer..

      Delete
  4. Assalammualaikum dik,
    Semoga sihat dan selamat disamping keluarga tercinta.
    spaghetti tu sedaplah..selamat menjamu selera.
    oh, masih tak boleh masuk dalam lingkaran ini ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      alhamdulillah sema sihta disini...tak dpt jgk kak smalam try..akak ade buat something tak? ada scan atau register kay google webmaster tool?...selamat berikhtiar yer kak..

      Delete
  5. anak2 wak pon sukak makan spagheti jugakkk..ahaKKks

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..yer ker..wak kena rajin2 lah buat tu..

      Delete
    2. xde maknenye buat mak tuu.., order kat kedai mamak jugakkk.., ehHHe

      Delete
  6. Assalam nor,

    oloh favourite kawe tuh spageti....tp unikla spageti demo. Bubuh susu ek? nok wi pekat ko? tok ghajin boh susu ni.....

    Penang dlm minggu nih panah ....

    ReplyDelete
  7. Assalam nor,

    oloh favourite kawe tuh spageti....tp unikla spageti demo. Bubuh susu ek? nok wi pekat ko? tok ghajin boh susu ni.....

    Penang dlm minggu nih panah ....

    ReplyDelete
  8. Assalam nor,

    oloh favourite kawe tuh spageti....tp unikla spageti demo. Bubuh susu ek? nok wi pekat ko? tok ghajin boh susu ni.....

    Penang dlm minggu nih panah ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini...
      spaghetti nie wpun simple ttp mengingatkan kawe rs spt spaghetti pizza hut especially kalu guno meat.. resepi hok kawe guna meme dr dulu guno fresh milk..sedap..rs lemok2 susu gitu...

      baguslah musim banjir tok maghri...

      Delete
  9. Sejak preggy ni selera awak agk luar biasa.Ok la tu,dari tak berselera langsung kan. Take care. Sedap spaghetti tu walau simple2 je masaknye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. luar biasa yer..hehehe..spaghetti nie feveret sy ngan abuaidan..rs bersalah plak buat ms dia takder, makan sorang2..heheh....sedap tuh cuma takder cendawan butang jer..

      Delete
  10. nk mkn spagetti jgkkk!tp tak tbuat lg..hihi :)

    ReplyDelete
  11. nyum!nyum!!sedapnya rajin ummu masak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah teringin kan..kenalah rajin..:)

      Delete
  12. Salam Ummuaidan,

    yum yum, nampak sedapnya! Mak Aji kalau masak spaghetti, buat ala Malaysia, siap letak, serbuk kari daging, cili boh dgn daun kari lagi selain pes tomato, cendawan butang dan daging kisar. Kadang saja buat lebih kuahnya, nanti buat aja white sauce dan terhasillah lasagna pulak - anak-anak dan Pak Aji suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makaji..
      mcm kakak saya la tu..buat ala m'sai taruk cili..tp sy suka lg yg western style..kena taste..kreti jugak car mak aji tuh yer..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads