Monday, 5 November 2012

Bandar Yang Tidur Pada Hari Ahad

Kalau ditanahair sudah biasa weekend merupakan outing days. Hari nak pergi shopping, nak jalan-jalan, nak kuar makan kat town, tengok wayang dan sebagaimanya. Bagaimana kalau sebuah bandar itu sabtunya hanya beroperasi separuh hari dan ahadnya pula closed. Kalau tak biasa susahkan..mati kutu tak tau nak pergi mana. Kalau dah biasa no problem Ahad releks kat umah dengan family  beraktiviti yang mana patut

Most of the town in Fiji Islands close on sunday. Jangan harap nak kuar shopping. Sabtu bolehlah half day untuk berebut2...

 Jalan2 yang lengang

 Kedai2 beraneka semuanya ditutup

 Bandar yang sunyi dihari ahad

 Pusing balik, longkang dan bangunan kedai sebahagian dari kompleks masjid

 Yang kedai2 depan nie pun tutup, biasa penuh

 Kedai tutup, melepaklah mereka nie

 Rups Big Bear, besar2 pun tutup..

 Geng melepak lagi..

 Nak naik bas?

 Stesen bas pun lengang, bas tak beroperasi hari ahad, jalan kaki jerr..tak payah bayar

Didepan tu market, pun tutup

NewWorld antara supermarket yang buka hari ahad, bolehlah beli barang keperluan tapi bukan blh shopping baju pun kat sini

Pusing balik umahlah, dok releks2....

Yang bagusnya kat sini walaupun kedai hanya beroperasi pada hari biasa dari kul 8am sehingga kul 5pm, namun tiada night life disini, pub atau disco - not available, restauran2 utk makan2, melepak2 minum kopi isa\p rokok cam kat m'sia pun takder yang bukak sampi kul 2-3 pagi. Kalau ada pun 2,3 buah kedai/ restauran jer, tuhpun tak lebih kul 12 malam. Cinema? not available..sapa nak tengok wayang tengok kat umahnya. So basically life simple sahaja, kalau weekend nak keluar berkelah2 dipantai jawabnya semua boleh jadi hitam kepanasan (pulau kan)..dok jer rumah...the fijians kalau hari panas2 diorang suka dok releks2 tido bawah pokok walapun umah tepi jalan...santai jerr.....


..... tuan blog pun dah nak menghampiri tido jgk nie..hehehe

39 comments:

  1. Salam nor,

    kadang-kadang simple life ni lagi best tau...tak hectic ! boleh ado quality time denga family.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dini..sejak dok sini baru tau realised kehidpan natural jauh dr hiruk pikuk kota serta hiburan2 dunia adalah lebih baik

      Delete
  2. Melepak duk umh ja la ummuaidan..berkebun lg best..he.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah berkebun lagi best...heheheh..:D

      Delete
    2. melepak kat umah best gak..dpt bersama2 family..abuaidan pun bkn jenis suka dok melepak umah kawan..ada ms kami berkebun anak branak..hehe

      Delete
    3. alhamdulillah kan pasangan tak suka melepak ni..boleh tolong kita settle hal umah...dan byk benda boleh buat bersama..takde la kita terkial-kial sorg...:D

      Delete
    4. betul tuh bila dia free dia akan tolong setelkan kerja2 umah secara volunteer...:)

      Delete
  3. Assalamualaikum...
    selamat petang maklabu.. :) makan apa dinner nanti? dah prepare yang best2 ke? ke mak labu tak de selera dinner mlm ni?
    nani kan.. smlm kan... dengan tiba2 teringin nak tuna sandwich tau.. tetiba je terbau tuna sandwich yg di bakar.. so asben kuar gi beli.. time tu hujan renyai2.. tuna cili ayam brand.. makan ngan roti bakar.. hari ni bekfes tu.. lunch lak sempat tapau nasi lemak je.. sbb tak sempat nak masak.. eh eh.. bukan tak sempat.. mmg nani tak masak.. tengok stok bawah tudung cuma cukup utk anak2.. so biar diorang la.. mak diorang leh cari makan sendiri.. kan. :) sian anak2 nanti tak cukup makan lak.. hehehe..
    >>> sunyi tul fijian on sunday ye..
    kalau kat malaysia ni.. mane ade camtu.. pekan kecil pun sunday penuh dengan makhluk.. public holiday sale merata2.. tak penah tutup camtu.. eh eh.. kalau kat malaysia.. hometown lah.. raya or CNY je.. pasar basah tak de org jual.. tutup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      rsnya ada gak kot pekan2 kecil dipedalaman ker sabah serawak ker ..tak tahulah..hehe..sale tu ada cuma waktu bandar hidup cuma hari biasa & hari sabut separuh hari... mrk takleh nak meterialistik sangat..

      Delete
  4. As salam ummu,
    Saya suka tgk yg tenang mcm bandar ni. Tiada kesesakan, tiada mat rempit, tiada pendatang tanpa izin. Hari Ahad blh dimanfaat sepenuhnya utk bersama famili. Gi berkelah ke, mandi manda kat pantai/air terjun.. Air terjun ada tak kat sana?

    Yg mcm rel keretapi dlm foto last tu rel utk tren bawa tebu ke kilang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslam che adry..
      Ohh..lpa nak cite..muto jrg sgt kelihatan kat sini..blh dikatakan tak ade..so tiada rempitan...air terjun kurang tak sini tak mcm kat mesia..pantai jer lah..tuh pun panas sangat boleh jadi ite ...hhehehe

      haa ..btul tu che adry..lupa nak mention kat gambar..

      Delete
  5. wow tak penah tgk bandar selengang camtu. kena balik tunjuk kat anak2 nanti

    ReplyDelete
  6. bgus sungguh...msia weekendla meriah..huhu.tu kna planning klu nk bli brg kan kak nor sbb kdai bkak ofis hour.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya hari jumaatlah akak bg list beli brg kat abuaidan..sabtu pula dia g market.. cukupkan stok utk seminggu..farmasi pun ttup ahad..klinik pn ttup..

      Delete
  7. assalamualaikum ummu...oh!mcm tu rupa nya bila hari minggu yer...semuanya betul2 berehat di rumah ye...memang lenggang pekan tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama...diorang ni kebanyakkannya pegi church hari hada sbb tuh better tutup jer kedai..gie church atau dok umah lahkan..

      Delete
  8. tq kongsi cerita ni, kalau tk mmg KA x tau hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 KA ..at KA tau sikit2 now...:)

      Delete
  9. kalau la di malaysia pun mcm tu...aman jadinya..
    salam kenal..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ker mesai jd camtu? dah terbiasa ngan hidp modern dan hiburan disana-sini serta shopping...hehe

      Delete
  10. eee kalau tak ada keluarga, bagaimana nak lalui cuti hujung minggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kak ..alah bisa tegal biasa ..diorang melepaklah ngan kawan2..dah dari kecil biasa camtu no problem..

      Delete
  11. Masa mula2 datang Bradford pun rasa kejutan budaya juga bila kedai2 tutup awal... Bila baca entry ni, rasa lebih bersyukur duk kat Bradford. At least hari Sabtu kedai masih buka dan hari Ahad jer kedai buka sekejap...

    Tu pun kdg2 lupa, yg kedai tutup hari Ahad... Bila pergi kedai, tp kedai tutup.. Ooo, patutla sbb hari Ahad, end up kami ke taman, sbb tak jadi shopping :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kota Bradford yg lebih besar pun almost camtuh jgyer..tak sangka..mungkin diorang sibuk nak g chruch kot nur..
      Hmmm.. kat sini utk keperluan harian adalah jgk supermarket yg masih bukak..namun farmasi & clinic pun tutup..

      Delete
  12. 30 tahun dulu, saya rasa pekan kecil tempat tinggal saya sama seperti itu... apa pun takde... kedai tutup hari minggu... hari minggu adalah hari untuk berada di rumah... tolong mak mencuci, mengemas rumah dan membersihkan laman serta pokok-pokok... petang hari bole bermain dgn bebas dgn kawan-kawan... Mak tak pernah kisah saya bermain kemana pun... Mak sangat pasti saya selamat bersama kawan-kawan... yg pasti saya akan pulang sebelum maghrib...

    sekarang semua tu dah berubah... dan tak mustahil satu masa nanti Fiji Island juga akan berubah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ingat pulau2 lain dipasifik ini eja..bila orng fiji pegi saya kata mrk, pulau spt Tonga, Somoan etc masih lagi jauh ketinggalan ..spt fiji 20thn lalu...
      seronok jugak dok umah main2 & bersama2 keluarga..zaman dulu kan takder eletrik..mana kedai bukak sgt pun...kan

      Mungkin blh berubah selaras dgn kemajuan ..tambahan fiji slh 1 destinasi perlancongan..

      Delete
  13. yiyer........macam sabah a bit pulak. i remember few year back the shopping centre n shop lots kat kk sabah aso closed at 7 or 8pm...mesti u rindu kat cinema...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabah also like this err long time ago...cinema tak rindu dah olive ..long time i dah retired fr being cinema goer..hehehehe..kalau u dok sini sure mati kutu kan...:)

      Delete
  14. mmmmkat Adelaide weekdays sabtu ahad kedai tutup pukul 5 petang. Jumaat je bandar buka sampai 9.
    Rasa nak visit je Fiji bila ada rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah lagi dari Fiji kan...
      dtglah tukang kebun bila2 ms selagi kami ade kat sini yer..sgt2lah dialu-alukan

      Delete
  15. salam ummi,
    KK dalam tahun 80an...bila jam 7.00 malam dah senyap sepi, masa tu kerajaan BN@ UMNO belum masuk sabah, masa tu sabah terlalu longar imegerisennya, apa lagi asal gelap..banyak terjadi rompakan dan pembunuhan, bandar tepi laut katakan dan orang asing suka hati keluar masuk. Peniaga takut termasuk polis. Pasangan bercinta seawal jam 5 petang, kalau dateing tepi pantai atau gi tengok wayang jumpa kepala gantung kat pokok.seramkan. Masa tu ok juga lah semacam gejalah sosial terkawal.

    ReplyDelete
  16. salam ummi,
    KK dalam tahun 80an...bila jam 7.00 malam dah senyap sepi, masa tu kerajaan BN@ UMNO belum masuk sabah, masa tu sabah terlalu longar imegerisennya, apa lagi asal gelap..banyak terjadi rompakan dan pembunuhan, bandar tepi laut katakan dan orang asing suka hati keluar masuk. Peniaga takut termasuk polis. Pasangan bercinta seawal jam 5 petang, kalau dateing tepi pantai atau gi tengok wayang jumpa kepala gantung kat pokok.seramkan. Masa tu ok juga lah semacam gejalah sosial terkawal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak..memang menakutkan yer kalau mcm tuh keadaannya..nasib baik akak kawen awal yer..hehehe gurau jer..
      kena dok dalam umah lah mlm2..bagus jgk kan...

      Delete
  17. salam. memang nampak sunyi sepi tanpa apa-apa aktiviti! memang kena sentiasa stock-up barang dapur agar jangan putus. Mak Aji pernah beli mesin parut kelapa dan mesin sendiri kelapa (ada pokok sendiri kat belakang rumah ketika itu) sebab kedai runcit agak jauh, malas nak keluar.

    Bagus keadaan begini sebab ahli keluarga dok rumah dan buat aktiviti bersama, hubungan ahlinya rapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji...aktivit dirumah jerlah hujung minggu bersama keluarga, stock tuh hari jumaat sabtu kekanda itu bershoppinglah..hehe..kat sini mesin kelapa takder kot...

      itulha yg bagusnya bile kita tak terikat dengan hiburan luar...dok jer lah bersama family...

      Delete
  18. kekok pulak tutup ari ahad..xde msa la nk p shoping

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads