Tuesday, 6 November 2012

My Mini Malay Garden

Peace be upon you all...

Lately dah menjadi kebiasaan pulak kena berehat dan tido waktu waktu dalam kul 9am, lps setel sikit kerja2 umah, tengok2 kebun, bagi makan Si Aidan dsbnya...most of the time tak boleh settle semua kerja rumah cepat seperti dulu, 1 hari cuma limited 1 atau 2 major joblah kan..huhuh..sebab terlebih buat mmg tersangatlah penat.  Rumah bersepah sikit pun biarkanlah janji dpt cukup rest...Abuaidan pun sesangatlah paham..buat mana yang terdaya..kerja kebun petang dia balik dari kerja, beriadahlah dua beranak tu sampai almost maghrib baru brenti...

Semalam dia dah bersihkan hampir semua sections yang berserabut, so nampaklah rupa kebun sikit. Dan melihatkan area tanaman beridentiti malaysia tuh teringat yang mungkin boleh update sket dalam blog pasal mini malay garden..bukan banyak pun..yang basic lah..yg orng sini takder kaitan dengannya..cuma orang melayu sahaja paham...betul tak..hurrmmm...

 Area yang sebelah greenhouse, dekat ngan longkang mini garden ini terletak. Nampak pokok lengkuasnya yang unstoppable pembesarannya..?dulu amek dari Embassy sebesar ibu kaki jer, sekarang rs menyemak lak. Ingat mesti tanam kerana nak buat singgang ikan, gulai mahupun lain2 resepi melayu sejati mesti ada lengkuas kan..sekarang hampeh..sebulan sekali pun jarang menggali isinya. 

 Pokok pandan yang ditanam dari anak, dah beranak pinak pulak. Gunanya banyak time nak buat kuih dan nasi lemak jerr..kalau tak duduklah mrk ini aman2 kat sini tanpa diganggu.. masa first time cuba tanam dulu sebesar inilah yang diberikan oleh staff embassy untuk tanam, namun tak idup. Next year pulak gie diorang nyer open house semata2 nak mintak pokok pandan nak tanam huhuuhu...

Pokok yang lain ditanam dibelakang pokok2 lengkuas, tak dpt full sun pun namun tetap membesar jugak..malah menyiram pun cuma once in a blue moon jer...

Lihat banyak pulak anak2 yang muncul dekat pangkal...nanti makin berimbunlah pokok pandan nie nampaknya..sapa berminat nak anak nie bolehlah inform..heheh 

Ini pula kunyit..sebenarnya pokok yang asal ditanam dah besar, kemudian mati kerana tidak dijaga, namun isi tidak dikeluarkan. Semalam bila area nie dibersihkan nampaklah pokok kunyit yang baru lak muncul. Tanam nie pun ingat kalau2 nak guna daun nak buat rendang... isi kunyit pun boleh jgk digunakan dalam perubatan sewaktu anak kecil demam... 

Serai yang baru dialihkan beberapa bulan yang lalu..dah semakin membesar..namun biarkan berkembang lagi sebelum diusik..

So itulah sikit sebanyak updates tentang mini malaysia garden in fiji islands nie... Hari raya lepas bila jiran Indon datang berkunjung ada offernya pokok2 nie..namun katanya semua dah ade ditanam..siap curik2 bawa masuk dari indon lagi..hhuuhu....dia lagi advanced....

23 comments:

  1. semua pokok-pokok ni penting... tambah lagi pokok limau purut dgn daun kari...
    owh... lagi satu... semua daun pokok yg kat atas ni berguna masa berpantang lepas bersalin nanti - sebagai mandian... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks eja sebab kongsikan maklumat nie...daun kari ade, limuau purut baru tanam..nanti boleh ajar camaner nak berpantang pulak ok...

      Delete
  2. As salam ummu,
    Lengkuas tu kalau ummu tak mau ia membiak dgn cepat, ambik umbut/ anak tunas pkk.. Celur dan mkn sbg ulaman. Umbut atau tunas tu kena kupas dulu. Kalau ummu selalu ambik umbut/anak tunas pkk tu, ia tak akan membiak dgn cepat. Lengkuas akan mupuh bila smpai masanya nanti.

    Kunyit tu bukan mati la ummu tp ore Kelate kata, pokok mupuh. Ia mcm mati tp bukan mati, rizom pkk tu mcm hibernate. Bila tiba waktu yg sesuai ia akan bercambah semula spt mana pkk dlm spesis curcuma dan famili zingeberaceae yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry..

      Alaa tak pernah makanlah plak umbut tuh ..tak tahu rs mcmmana...oooo mapuh sendirinya yerrr...

      OOO...mupuh...tunas tetap ade dlm tanahnya kan..sebab itu hidup lagi....

      Delete
  3. Ley la ummuaidan post lengkuas dgn pndan tu ckit.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ummuaidan post utk hitome yer..tanam jgn tak tanam wpn kecut2..hehehe

      Delete
  4. subur pandan nya...mungkin kena tunggu setahun kut br membesar elok...sy pun sejemput..mcm janggut kambing je..hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhpun dah cukup besar nadia..cuma gunanyer jer yg kurang...dah ler jd byk pokok sekarang nie....

      Delete
  5. assalamualaikum ummu... makyeng fiji.. sihat? hopefully sihat ye hari ni.. bertambah kuat dan mula dapat menyesuaikan diri.. :) dah lunch ke?
    tadi tengok gambar pokok lengkuas tu, nani pun ada amik gambar pokok lengkuas kat belakang umah kakak hari minggu lepas.. lebih kurang serumpun camtu gak.. hehehehe.. nanti nani publish gambar tu.. skrg ada kat laptop kat umah.. nani kat opis.. so tak leh la.. :D
    >> banyak pokok2 lain gak ek.. geram tengok.. sonok tengok sapa dok umah ada tanah ni.. mcm2 bley tanam.. kurang2 pokok daun kari, pokok pandan, serai, lengkuas.. syok je.. sejuk mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani ..makyeng sakit kepala lak hari ini..blom dinner lg nie...
      wah dah ade laptop kat umah best lah..leh berblog lelamer sket yer dak...ehehe
      kalau ada tanah elok tanam tanaman2 camnie...takyah beli kat luar kan..

      Delete
  6. Saya tak tanam2 daun pandan...nk tanam dalam container mcm x berbaloi sebab takut daun dia kecik. Pandan kan suka menjalar dan nak ruang besar. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanam kat ruang belakang umah tak der space? tapi elok tanam drp beli lg mdah & segar..

      Delete
  7. assalam nor,

    lebat sungguh kuah demo tuh....oghe denu meme tok guno deh kuah ni? nor ajar lah demo tuh buat singge...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini...
      kawe nok ajar pun buke nyer demo nie berehi singge2 nie.. kalu kari demo nie make lah hehehe

      Delete
  8. bila merantau kan kak...knala advance dlm nk melayan tekak asia gitu..hihihi..stakat duk msia pon msih ingt kg..ni lg duk luar dr msia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee..btui tu yut..mesti kena kekalkan pemakanan kita sampai anak cucu cicit ciak biar tahu..hohoho

      Delete
    2. Bila kita merantau tak kira jauh atua dekat, mesti ingat kg kita. Bak kata org, tmpt yg jatuh lagi dikenang inikan pula tmpt bermain/bersekolah dan berkawan.

      Mcm saya la, bila dok jauh ni, mcm2 igt nk mkn yg ada kat negeri kelahiran.. Lokching, buoh gomok, katong, mi celup, pucuk miding.. Kat tmpt org, takdok..huhu..

      Delete
    3. betul tuh en.adry..
      kita takleh lupa budaya kita, makanan kita, pemakaian kita dsbnya...itulah identiti kita kan...

      kalau bab makanan tu sapa leh lupa..sy nie rindu sangat nak makan Akok, cek mek molek..sayur pucuk miding pun sedap. that's why skrang banyak blajar buat sendiri..

      Delete
  9. Sesuai cuaca Fiji dgn tumbuhan Melayu ni. Patut le org melayu banyak guna daun pandan, serai, dlm masakan. Sebab dah banyak. Guna je la ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg nampak sesuai ..tanam tanaman nie kat mana2 pun hidup subur... banyak2 tapi tak terguna ..tuhla pasal..

      Delete
  10. salam. macam kat belakang rumah kita kat sini jer! lengkuas kat rumah ni takut mupuh sebab Pak Aji hantu singge! asyik gali je. daun pandan tu, selain ubat untuk air rebusan mandi selepas bersalin (juga serai wangi, antara lainnya), boleh dibubuh di bawah seat kereta utk wangikan kereta! air freshener semulajadi. setuju tu pasal makanan sebagai salah satu unsur penentu identiti! kena tanam keledeklah utk buat cek mek molek, kuih kegemaran anak Mak Aji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...ooo pok aji hatu singge hehehe..dulu pun hatu gok singge ike nge budu nge ule..celup idung..hehehe.. wah boleh letak dlm keta wak pewangi gak yer..leh tu tuh makji..
      keledek boleh beli kat sini..nak tanam takder keledek lagi skarang nie...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads