Friday, 2 November 2012

Garden Updates - November'12

Lama dah tak letak perkembangan kebun kat blog, bukan apa sbg future reference. Next time boleh tgk balik perubahan2 didalam pada kebun..satu kepuasan jgk kepada tukang kebun.

Gambar yang diambil hari Rabu baru2 ini, semalam & hari ini tak turun kebun lagi..tah apa dah jadi pn wallahua'lam...

Tengok yang kat luar greenhouse dululah sebab yang kat nie Abuaidan yang habis kerja2 penyelenggaraan dan pembersihan..

 Ini pemandangan kebun diluar greenhouse..untuk tanaman yg lebih tahan panas. Fencing tu dlu buat utk aidan, takut dia main sedap jer menjelajah dalam kebun, tp useless jugak sebab dia tahu masuk ikut mana2 yg ada ruang tambah2 pulak bila kucing tinggal dalam kebun sekarang nie...huhuhu

 Bahagian sebelah tepi greenhouse - kelihatan ada pokok2 bendi, timun batang, jagung

Sebenarnya kat bendi ada tanaman campur2 - timun yang dibiarkan menjalar dibawah, tomato pun ada. Alaa sebagai ujian jer sesuai ker idak sebab tomato kan boleh jd menyemak bila meninggi, pastuh lak mudah patah kalau tak beri sokongan.So cuba tanam dengan bendi ngan jagung agar mereka boleh menumpang ngan jagung & bendi kalau mrk nak. Timun pulak sebab abuaidan kata kat sini mereka biar jer timun menjalar atas tanah. so masa dia bersihkan kat sini membebel jgk sebab susah nak bersihkan rumput. dahtu sapa cakap timun elok menjalar atas tanah..hehehe.



2 gambar tempat yang sama pada sisi yang berbeza. Sebelah belakangnya agak terang sebab baru habiskan kobis2 bulat. Dahtu yg kat pagar tuh pokok kacang yang masih berjasa sampai hari ini. Yang sebelah kanan bendi tuh dah hampir habis dah tu buahnya. Jagung pula tengah tunggu matured utk dituai. Ruang yang ada tuh untuk tanam jagung lagi tu..

Di tengahnya pula. Pada kirinya pokok bendi yang masih kecil 1 barisan, kemudian kacang panjang yang belum berbunga lagi (utk kacang kacang yang dah tua tu), kemudian pokok cili & capsicum disebelah kanan 

Yang dikawasan menjalar tapi tak terjalar  sangat pun. Yang tepi kiri kacang panjang lagi dari depan kebelakang. Kemudian labu kuning yang dah tinggal sepokok yang berbuah, yang lain dah di'clear'kan oleh abuaidan. Pokok terung masih disitu jugak tak ditebang2 lagi sebab pokok ganti masih belum cukup besar. Yang belakang terung, petola2 dan petola ayut yang asyik terbantut penghasilan buah dengan hujan panas hujan panas, bila hujan tak kerap petola itu berhasillah, inshaallah.


Sebenarnya plan nak buat layout kebun kat sini lebih kemas sikit macam Annies's kitchen garden, angan-angannya. Namun kena tunggu pokok2 yang ada expired dlu kemudian tanam balik orderly biar nampak lebih kemas, inshaallah.


p/s : mesti wonder kan ummuaidan ni suka sangat update blog wpun not feeling well. actually mmg tak suka dok diam baring2 jer kecuali lah dah teruk sangat kan...lagipun dengan berblog nie membuatkan minda berjalan dan berpikir (lebih produktif drp dok saja2 tgk tv atau movies).. dan yang paling best adalah dapat berkomunikasi dengan kawan2 dari tanahair tiap2 hari wpun jauhnya beribu batu, setidak2nya terasa dekat dengan bumi tercinta, kalau tak jadilah paus biru yang keseorangan bila pasangannya tidak ada bersama....

27 comments:

  1. assalamualaikum ummu..
    waktu nani mula2 pegnen (tak abis citer lagi ni) nani tak penah sentuh or apdet blog tau.. kalau ummu tak caye.. tengok kat recent list nani.. dari bulan 4 sampai bulan 8 baru apdet.. hmmmm pembawakan time tu.. teruk betul sampai tak leh tengok laptop.. sebenarnya sblm pegnen.. nani ni taksub sangat depan laptop.. termasuk main game budak2.. bila dah pegnen.. ya allah.. tak boleh tengok plak.. or main game langsung.. hmmm tu la penangan nya.. taruk kan.. sampai kakak nani kata.. tak de langsung story pasal nani dah lama.. ye la.. org loya tengok laptop pun nak muntah tau.. hahahahahaha..
    >>> banyaknye pokok... jagung tu dah nak tuai ye.. lepas ni ada jagung rebus.. jangung bakar.. jagung butter.. cucur jangung.. bubur jagung.. kan kan.. :P
    >>> bagos ummu membuka minda dok berblog ni.. teman nani.. :P :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam nani...
      wah mencabar sgt nani nyer experience yer.alhamdulillah blom sampai tahap camtuh lagi...

      jagung tuh ready kot 3/4 hari lagi..semua tuh aidan sorang blh habis kalau rebus jerr..orng lain tak menyempat..

      tuhla berblog nie dpt jgk berkawan dgn nani..seronok...hehe

      Delete
    2. Sama mcm nani. Masa awal2 alahan dulu takde selera nak jenguk blog. Baca blog org ke, nak update blog ke. Mmg Buntu akal fikiran. Blog mmg sebulan update berapa kali je.

      Ummuaidan, mesti puashati dapat makan hasil tanaman sendiri kan? Lagi satu, boleh la ajak Aidan sama2 berkebun. Boleh mengembangkan minda dia jugak kalo ajar dari awal. Eh, timun tu Abu Aidan biar menjalar kat tanah ke? hehehe... Tapi kalo dia sendiri yg potong rumput, biarkan je la. Kekek.

      Delete
    3. Ohhh...baru sy tahu byk orng experience camni yerr...

      Puas hati jgkla lyd.. aidan tuh sebenarnya mmg dah di exposed ngan kebun since small..tahu dia tu pegang cangkul, hammer, rake dsbnyer.. heheh..kalau ayahnya bekebun mmg dia turut sekaki..
      begitulah lyd diorng kat sini buat gitu..sy pernah tgk gak kat sekolah ada tanah & dibiar menjalar camtu..sbb katanyer timun tak jalar jauh..nanti tgklah betul ker tak..
      bersih rumput sambil membebel..heheh

      Delete
  2. ni mesti gara-gara ummuaidan tak ke kebun ni...krg dh kekemasan yer..hihihi..nnt dh expired smua pokok blhla rearrange blik...yeayy

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla yut..semua tak teratur..nasib baik abu yg tlg kemaskan..kalau tak..nanti akak sehat2 nanti tgklah..hehe

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,
    nampak dah elok dah layout kebun, nak kena improve lagi ke? Memang kalau larat elok jangan ingat sangat badan yg x sihat tu, kadang-kadang boleh juga terlupa, berasa sihat pulak, he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..nak improve tu future plan..kalau terajin..buat sikit2..hehehe..itulah pantang sehat nak buat kerja terus..hmmm

      Delete
  4. salam ummuaidan,takpo bilo ibu aktif, nanti baby pon aktif sihat.....

    nanti plan beranok mano? denu ko? mitok alamat buleh? emel ko dini deh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini..betul jugok dok..kalu ibu malas anak pon malas..

      nok branok tuh tok sure lagi..ingat nok balik thn 2014..tok tahulah..

      Delete
  5. Salam makyong... :) dah petang rupanya sana.. sini baru nak masuk kul 1.. jap gi nak lunch.. nani bawa bekal kari daging smlm ngan ayam goreng.. tu pun mr mama yg tapaukan.. sbb pepagi nani sibok siapkan haikal nak pegi kinder.. kul 8 dia masuk kinder.. so sorang kat dapo.. sorang kena siap anak lah.. lagi pun pompuan kan siap lambat.. ehehehe... :P
    >>> ade makan petang tak ni? wat cucur2 ke.. hmmm tapi ummu kan tak selera tekak.. take ur rest la.. nak wat keje mmg tak larat sangat kan.. :) esok cuti.. banyak urusan rumah menunggu time cuti.. bab mengemas.. menyapu.. mencuci.. dan macam2 kat rumah nanti.. kalau ada masa leh apdet blog.. :D ok lah ummu.. :) bye bye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak yong...

      nie dah bls komen nie dah kul 8 lak dah..kat mesia kul 4..so tak lama lagi lps solat tidolah...

      dah habis dinner...selamat bercuti yer mak yong..take care

      Delete
  6. rajinnya berkebun..dapat hasil mesti puas hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah dpt drp tanah dok kosong terbiar kan..

      Delete
  7. hehehe.. saja kaco mak yong fiji lagi..
    sbb kita tengah keje.. tapi mata kuyu..
    sangat2 mengantOOOk.. sbb malam tadi tak dapat tido..
    smlm mem (bos pompuan) buatkan coffee.. sbb suami dia belikan kopi dari terengganu.. so dia wat kaw kaw coffee..
    so terbau coffee 1 opis punya pasal.. nani minum skali..
    sekali malam tadi.. mata tak ngantok langsung.. terkelip2 sorang2 atas katil.. entah pukul bape dah senyap sunyi baru tertido.. itu pun tak lama tido.. sekejap je dah jaga balik.. adoyaii.. tu yg skrg sangat2 mengantok.. lagi2 hujan sini.. baru berhenti.. tapi tambah plak ngan acon kan.. dapat bantal syok ni..
    >> dinner mee goreng sedap tu.. tahan ye.. jangan sampai kuar balik.. biar bertahan dlm perut sampai esok.. moga2 perut tak lapar.. ye..
    >> good night lah.. bye.. :)
    >> sini baru kul 4pm.. lagi 2 jam baru balik.. ummu dah hanyut ke paris dah waktu tu.. :P

    ReplyDelete
  8. As salam ummu,
    Kebun ummu agak luas, jadi byk la kederat nk guna utk berkebun. Nanti bila dah sarat, tak larat nk berkebun dah la kot. Saya tgk dr foto2 yg ummu post dlm blog ni, nmpknya tanah kawasan rmh ummu ni subur. Mmg sesuai utk bertanam. Tuan rmh pn rajin.. rmh sebelah tu kosong kan. Nti saya gi pindah duk situ. Blh berjiran dgn ummu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sabar je la. Saya ni baru berangan nk berjiran merangkap berbesan lagi dengan ummu nak pinang anak teruna untuk anak dara saya....hehe.

      Saya pun setuju mcm en.adry cakap,tanah kat fiji ni nampak subur2. Dari pemerhatian saya nampak tanah tak banyak berbatu besar dan tak terlalu berpasir. mcm sedang2 elok je. :)

      Delete
    2. Salam en.adry.Ibu qis.

      wah wah wah tau tau jer dia ibu qis kan ...hehehe..kalau time sarat dia lain biasanya lg kuat dr awal, inshaallah..

      Takde subur mana pun..tanah nie tanah 'ko' (kata orng kelate) tanah bukut bkn yg gambut hitam tuh..kalau panas merekah2 mcm tanah selut yg kekeringan..kalau musim lebih sejuk pun gitu jugak..

      sy kena buat competition utk 2 orng nie berebut nak dok umah sblh umah sy tuh..takper dua2 rajin menanam..kalau sy dah tak larat nanti jiran sy yg baru nie blh dtg uruskan.hehehe

      Delete
  9. Hi Ummuaidan, I am pleased to nominate you for a Beautiful Blogger Award because I love your blog! To accept all you have to do is tell us 7 things about yourself and nominate 15 other bloggers. You can find the BBA thumbnail on my blog for posting it on yours. Selamat tinggal di Fiji - sounds exotic. Regards, STilleTTo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Stiletto..

      Thanks a lot for nominating me, so nice of you.. i like yr blog and yr photos too don't forget..hehehe.. i'll see what i can do about this wonderful nomination...:)

      Delete
  10. Assalammualaikum dik,
    Aduhai..perubahan hormon dan penyesuaian tubuh terhadap situasi yg.sedang Ummi lalui saat ini perlukan rehat dan kekuatan mental dan fizikal. Ibu hamil perlukan perhatian dan suasana ceria.

    Ceriakan hati ya..walau dengan apa cara pun. Kalau ada yg.mau dibantu, beritahu..emailkan saja..kita cuba bantu.
    Ikan masin nak lagi ke..hehehe..tapi lambat sampaikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumsalam kak..
      Thanks atas nasekat akak tul..mmg betul..argghh dah penat berbaring2 seharian..hari ini alhamdulillah bolehlah buat2 keja umah dan masuk makanan sikit2...

      terima kasih atas offer yg ikhlas tuh... ikan masin akak yg cakap tak elok makan masin2 ms nie..betul tak...hehhe

      Delete
  11. ini pun teratur dah susunan..cuma yg menjalar tu takle nak kata apa dh...best ada tanah luas...mcm2 boleh tanam..dan tk nmpk serabut..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nak buat lebih comey lagi nadia hehehe..tgklah slowly slowly...kena rajin urus baru tak nampak serabut..

      Delete
  12. seronoknye tngk kebun...sy pulak teringin nk berkebun...tp..dok dalam pekan..mana la ada tanah nk menanam..huhu

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads