Friday, 9 November 2012

Bertukar Wajah....

 Inilah rupa patch ini sebelum dibaikpulihkan,

Dengan pokok betiknya yang telah patah dan mati terbungkam. Dulu 'big boss' tak suka kalau tanam bunga, katanya bunga takleh makan...kemudian curik2 beli benih bunga, tanam tak dapeklah dia menghalang malah membantu menyediakan patch untuk tanam bunga.

Setelah dibaikpulih oleh big boss dan disemai beberapa benih bnga pada 3/9/12

Sebulan kemudiannya..

 Pagi ini, 2 bulan kemudiannya, wajah-wajah ceria

Seronok melihat hampir semuanya kembang pada masa yang masa malah semua menghadap ke arah yang sama
 Bunga matahari yang mekar

 Ini pula adalah mexican sunflower sebenarnya..separuh mekar

Sudah mekar sepenuhnya..


42 comments:

  1. nor,

    kito peminat sunflower ..... comel la .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini ke, dini sunflower...demo tane lah jugok byk2

      Delete
  2. dah ada bunga...best jgk ni.penyeri depan umah.. ^___^
    tepi umah ke dpan ni kak?hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya pintu depan nie sebelah sisi umah..bkn ngandap jalan yut...

      Delete
  3. salam.

    cantiklah deretan sunflower ni! tentu seronok melihatnya setiap kali balik ke rumah! sebagai penyambut tamu. terliur nak tanam gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..kena tanam banyak2..rapat2 sket baru jadi cantik..buat bbrp baris..bila berbnga serentak..mmg berseri..

      Delete
  4. cantik la bunga matahari tu......nampak ceria dan meriah je rumah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kembang serentak mmg nampak cantik dan meriah..tetamu yg dtg umah td pun siap kagum & memuji lagi tu..hehe

      Delete
  5. sy suka sangat sun flower...memberi inspirasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dia kembang kelihatan cantik sgt kan...

      Delete
  6. Assalamualaikum..
    nak tanam gak.. kalau tengok org wat.. semua nak wat.. tapi tak juga wat.. cakap je lebih kan.. :P ummu.. pokok bunga matahari tu, bape bulan baru kembang? haihshhh.. dah penyakit tak leh tengok org lawa.. hahahahahaha..
    Mak yeng masak kuih apa tadi? sonok dapat jumpa kawan.. leh chat sambil gelak2 ketawa kan.. :) sure masak special..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..makyong cuba tanam dalam pasu yg lebh letak kat balcony..pun dah cantik...ini 2 bln jer ni...

      msk samoso ngan potato fries..sonok lama tak jumpa depa..cite2 good news jgk..hehe

      Delete
  7. Minat jgk bunga matahari..tp masa muda2 dlu,mak x bg tanam bunga matahari ni.dia x minat kut..dia lebihkan bunga kertas dia ja..huhu..nanti nak cuba2 semai la..cntik jgk. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kesian hitomi..nie dah ada umah sendiri bolehlah tanam ikut suka nanti kan...huhuh

      Delete
  8. Banyaknya bunga matahari, nanti boleh makan biji-biji yang lazat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi autum belle..tak tahlah berbiji ker tak dulu tanam tak berbiji..huhu

      Delete
  9. geramnya tgk sunflower tu... cantik!

    ReplyDelete
  10. Teringat masa kakak kecik dulu bunga matahari ini ada biji dia kan akak makan tau lemak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh makan gitu jgk kan kak sebab lemak yer tak..tringin nak makan biji ..tp bunga nie tak besau sgt ..tak tahlah berbiji ker tak..hummmm

      Delete
  11. ada masa try tanam benih matahari baka op, yg dikirim dulu, itu jenis banyak bunga, dan pokoknya rendah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tanam kat dlm lingkaran tuh tapi yg peliknye semua tumbuh zinnia tuh..takperlah nanti tanam tempat lain lah..

      Delete
  12. i like pic No. 4 & 5! Ur hse nampak cantik ah. ada sikit sikit europe style

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini rumah dah lamalah leng loii..takder europe pun..notice the windows diletakkan screen utk halang serangga..

      Delete
  13. Saya suka tengok bunga matahari, suka makan biji bunga matahari, kadang-kadang suka berjemur di bawah matahari....

    ReplyDelete
  14. Saya dulu pun macam Abu Aidan juga, tak berapa minat tanam bunga. Tapi sekarang dah terjebak pula sikit demi sikit, bina confidence.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun asal minat tak minat jugak.lelamer jdi bertambah suka esp. bila tgk kebun bunga orng...

      Delete
  15. sangat suka!...mengharapkan pokok matahari lima beradik sy akan jd mcm ni after 2 months...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga 5 bradik sunflower nadia jd lebih hebat dari nie...:)

      Delete
  16. Ceria ceria ceria..berbaloi tanam kan! Puteri pun puas hati kirimannya menjadi. Mesti hari2 belek bunga2 ni. .matahari solo k mar dah layu. He he kena tanam lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kak ..nie blom benih sabah lagi nie..nie benih yg beli YATES nyer..heheh oh..kesian kak mar..takper cuba lagi..

      Delete
    2. Hi hi ingatkan benih puteri..aa benih yates memang bernas. .taruk baja apa?

      Delete
    3. takder baja lah kak..siram ngan air jer time rajin2..

      Delete
    4. kalau tak mesia tak sure lah sy nadia..

      Delete
  17. jelesnya tengok bunga tu, heh heh..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads