Friday, 16 November 2012

Lagi Tuaian Jumbo Jumbo

Seperti yang diceritakan dalam entry lepas banyak tanaman yang telah ready ntuk dituai, jika dibiarkan lama lagi alamatnya mungkin tak sedaplah untuk dinikmati. So petang tadi suruh Abuaidan menuai sayur2 dikebun yang mana ready,


4 biji kobis yang beratnya setiap satu lebih 500g. Ini bukan musim kobis yer kawan2 dan kobis juga tak der dalam market sekarang nie..kalau ada pun yang import, itupun mahal lah. Terung pulak lebih dari 15 biji rasanya.


Bayam yang pertama kali ditanam di Fiji Islands. Benih kiriman leng lui Olive, memang sungguh bertuah dapat menanam & memakan bayam di bumi orang. Ini dalam seiikat jugak nie. 

Yang bayam pasir nie 'big boss' kata dia nak makan..nanti dia nak masak sendiri untuk dinner masak ngan nasi...(yeayyy seronok tak yah masak)

Pertanyaan yang pasti keluar dari pikiran kawan2 mungkin habisker memakannya atau nak jual ker? Namun tuaian hari ini adalah untuk perkongsian dengan 2 keluarga sahabat baik disini yang tinggal berdekatan. 

Bukan pemberian nak diheboh atau diwar-warkan, namun cuma berkongsi keseronokkan bila menuai hasil tanaman dari kebun sendiri.

28 comments:

  1. Bila tengok kobis tu..teringin juga nak tanam.. Faham-faham je le kt sini!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade ruang..buat simple greenhouse..blh jgk tanam kak..ini musim panas giler kat sini nie kak..humid..

      Delete
  2. alhamdulillah..dpt kwn2x merasa kan..lg2x bayam..hihihi.merasa mkn byam kat fiji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayam tuh mmg nak srh diorang cuba..sbb kat sini diorang hny makan bayam pasir jer..huhuh

      Delete
  3. best nya... saya pulak kalau tanam memang limit... ye la dah space nya pun limited... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy kalau musim panas skrang ni byk kosong ..sbb tak byk sayur leh tanam... panas....

      Delete
  4. alhamdullillah.. rezeki sama2 kan.. dah banyak camtu takot busuk plak dlm peti ais.. kalau nani terus tu leh wat sambal, pajeri, celop tepung, terung masak kicap.. hua hua hua.. mcm2 leh wat ngan terung.. suka sangat.. sedapppp!!!..
    aaallaa makyeng.. nape tak nak citer pasal burung? tak nak hari2 selang2 sehari pun okey gak.. ye ye ye.. :P
    hepi weekend ye makyeng.. selamat bersama family.. :)
    penat lak petang ni.. rasa pinggang ni cam tegang plak.. tak sabar nak balik rumah luruskan pinggang ni.. huaaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla..mmg kita yg tanam, tp rezki dah tertulis utk mrk...dlm fridge pn tak muat makyong..hehe..kalau sy terung kureng minat sikit laa..cma guna sikit2 buat campur dlm masakan...
      selamat berweekend makyong...take care yer..pegi blk luruskan pinggang..

      Delete
  5. geram tgk kubis bersepah2 tumbuh......kalau leh masuk melalui PC ni mau saya g petik. Nak jugak merasa petik kubis....hehe.

    Bayam first harvest tu awak nk masak ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..mana ade bersepah2 la ibu qis..sy tanam tuh....hehe meh tolong petik..kalao dok biar lama2 jwbya tak best dah nanti..

      bayam first harvest tuh dah bg kawan utk cuba dulu..abuaidan kepingin jugak...hehe

      Delete
  6. Ummuaidan nak kobis satu..hehe..bayam pun nak sikit..bayam yang disemai seminggu lpas tak besar besar.hu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..boleh..2, 3 pun boleh..tk habeh nak makan nie...kena tark byk air kot hitomi br cepat besau..

      Delete
  7. jelesnyer tgk dapat mkn sayur2 segar mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...KA kena start tanam jgk tuh

      Delete
  8. wah...seronoknya dapat makan hasil tanaman sendiri lagi seronok dapat kongsi dengan jiran tetangga @ sahabat handai...maveles betul la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mg seronok bila dpt merasa hasil tanaman sendiri nie kniedaz.. yg lebihynya alhamdulillah rezeki depa

      Delete
  9. Kobis pun ada musim ye ummuaidan? Saya baru je tau. Ingatkan kobis ni sepanjang masa ada.

    Bagus awk bgtau dulu apa yg dibuat dgn sayur yg byk tu. Saya baru je nak bertanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya lyd kobis sesuai musim sejuk..cam kat cameron sejuk blh tanam sepanjang tahun...ni pun kami tanam dlm greenhsoue taklah panas sangat..

      Delete
  10. As salam ummu,
    Sejak dari awal lagi, saya mmg dah teruja dgn tanaman kobis ummu. Skrg dah dpt hasilnya... Pasti ia memberi kepuasan setelah berpenat lelah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam che adry..
      sebenarnya kobis luar musim nie mmg takder expectations pun sbb tahu hasilnya nanti mungkin tak seberapa..namun alhamdulillah besar lah jgk walapun bukan msim sejuk...dahla tak jaga beriya2 pun..

      Delete
  11. assalamualaikum ummu...seronoknya dpt hasil dr tanaman sendirikan..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..memang seronok..alhamdulillah..

      Delete
  12. Kobis, bayam dan terung semuanya kegemaran saya. Hasil dari Fiji ni pasti lazat apabila dimasak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...kalau tau gitu sy beri jer kat autum belle..heheh...pastinya sedap kalau kena resepi kan..

      Delete
  13. Terung tu sedap bakar, lepas bakar, buang kulit ari yg terbakar, bersihkan campur garam, asam limau sedikit serbuk perasa dan air suam juga cili padi, aduh sedap tu, lebih sedap campur isi ikan bakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara mcm tuh pn sy pernah buat jgak tuh..makan ngan bdu pun sedap kan kak...

      Delete
  14. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji baru nak tanya terung biasa dimasak apa, Puteri Purnama dah sebut cara yg bunyinya sedap aja! seronok bila dapat kongsi hasil dgn jiradan rakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makaji..
      celur gitu yer cicah budu pun, pastu ade ikan tawar mmg menyelerakan..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads