Sunday, 11 November 2012

Keladi Hiasan Tepi Laman Yang Menarik

Pagi tadi setelah selesai menuai sayuran2 untuk mereka yang disinggah dirumah kejap, sempatlah meninjau-ninjau sekitar tepi pagar rumah. Ternampak beberapa pokok keladi yang berwarna, mereka disini memanggilnya dalo plant. Tak boleh dimakan keladi nie, boleh jadi gatal nanti atau keracunan tak tahulah, cuma nak buat hiasan tepi2 umah bolehlah...



 Yang berwarna merah muda..dari jauh sudah ketara. Pokok pun besar dan cantik



Yang ini warnya keputihan, ada percikan kemerahan sedikit..juga cantik untuk hiasan 

Semasa tengah leka  mengambil gambar, datang seorang auntie yang bermalam dirumah jiran sebelah, menemankan cucu saudaranya (cucu jiran kami) pada waktu malam kerana datuk & neneknya telah berlepas ke Australia untuk kerumah anak lelaki mereka selama 3 bulan. Dialah yang menunjukkan pokok keladi kecik ini, katanya cantik, pattern pun berbeza. Memang yang ini pokok paling kecil, kalau tak tengok betul, memang tak perasan.

13 comments:

  1. kalau tak silap kat mesia pn ade keladi mcm ni jgk kan sis?

    #eh maaf kalau salah *tutup muka. hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya ade kot aim..mungkin kat pedalaman sket la kot..
      apa lak yg salah ttup mukanyer tuh...elok jer per..:)

      Delete
  2. Kat Malaysia memang ada..tapi miang kata org2 tua..suka yg pink tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanam buat hiasan jer lak kak yer..jgn gatal2 nak sentuh, kan kegatalan lak jdnya...huhu

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    Cantik2 keladi di tepi rumah. Setahu Mak Aji getah keladi ni beracun, kena hati-hati jika ada kanak-kanak kecil. Keladi yg akhir tu Mak Aji ada, pada mula-mulanya memang kecil aje tetapi bila subur boleh menjadi besar juga - bila dah besar dah kurang comey dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      beracun yer, ingatkan gatal jer...tuh tumbuh sendiri tuh kat tepi garaj..aidan pun selalu main kat tepi tuh lak tuh...tak comey yer bola besau...nanti nak tengoklah...

      Delete
  4. Assalamualaikum...
    sihat makyeng? makyong baru ada time dok depan laptop hari ni.. dah kul 9 malam pun.. esok nak keje... saja jengah sini jap.. and download gambar utk blog esok.. :)
    >> pokok keladi tu mmg senang naik kan.. cantek wat pokok hiasan dalam or luar rumah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam makyong...
      busy weekend yer berebut laptop ngan anak2 ..hehehe..
      tak sabar nak tunggu citer esok tuh,semangat download gambar dengar hehehe...
      kalau yg merah ngan putih tuh cantik...

      Delete
  5. keladi2x tu lame dh tak nmpk yer...dulu ad la kot tepi2x parit...skrg kg pon takde rase yer..rmai org lame dh xde..pkok pon sekali pupus...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...kat tepi parit atau sawah kot yut dia tmbuh.. mungkin kalau kat nursery setengahnya kot ada dorang simpan..yer dak?

      Delete
  6. Setiap kali joging selalu nampak keladi tu kat Taman Rimba Alor Setar yg tumbuh meliar. Kadang2 rasa nak cabut sepokok dua utk tanam kat rumah..tapi tak elok ambil tanpa izin tuannya (Siapa tuannya..atas tanah public??)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jgk kat kedah yer... kalau tumbuh liar tuh kena mintak izin ker? mungkin amek pastuh ganti balik?

      Delete
  7. kat umah KA pown ade keladi2 yg macm ni.. tgk pic2 dlm blog ni teringat cerita2 tinkerbell anak2

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads