Monday, 25 November 2013

The Cookies That You Can't Stop Eating

Kebiasannya hari Ahad sedikit santai berbanding hari biasa, namun semalam bangun seawal kul 5.00am kerana hendak masak nasik lemak sebab En. Abuaidan nak bekfes awal sebelum bertolak untuk menghadiri meeting 200km away.

Sib baik sambal dah siap masak malamnya..tinggal masak nasi, rebus telur, goreng kacang..goreng ikan bilis..potong timun terus ngap berdua kul 6.00am.

Then sebelum kul 6.30am beliau telah selamat bertolak pergi.

So dalam ketiadaanya dirumah, dalam dok melayan depa 2 orang nie, sempatlah menyempurnakan hasrat nak buat oatmeal cookies..


Mudah sangat nakbuat cookies nie kalau ade semua barang..janji mix semua bahan..bentukkan dan bakar..Cookies nie memang killer, makan 1 mesti tak cukup..Abuaidan cakap taste dia macam yang dia biasa makan yang dibeli dari luar..heheh..kembang idung-idungku


Oatmeal cookies dari campuran oatmeal, tepung gandum, buah kismis, sedikit badam serta bahan2 lain yang biasa.kalau letak coklat  chips pun lagi  ngam. Sedap untuk dikunyah bersama2 ngan teh diwaktu petang, makan begitu pun sedap..yang pentingnya budak yang agak memilih tuh sangat sukakannya..tak mau makan nasi..nak makan cookies jer...heheh

Nak kena buat lagi nie...meh korang kita buat cookies sendiri takyah beli lagi kat luar..:)


Dikongsikan Resepi Oatmeal Cookies yang killer nie,
(source here)

INGREDIENTS
1/2 c all-purpose flour
2/3 tsp baking powder
4 tbsp granulated sugar
2/3 c brown sugar
1 tsp cinnamon
1/4 tsp salt
1 2/3 c oats
1.2 c raisins + 1/2c almonds
2/3 c butter or 1/2 c applesauce and 1- 1.5 tsp oil or butter
1 tsp vanilla
2 beaten egg whites

DIRECTIONS
  • Preheat oven to 350.
  • All dry ingredients in one bowl except for oats an raisins. Mix until combined.
  • Add wet ingredients (egg whites, vanilla, butter and/or oil and/or applesauce) and mix until all of the dry ingredients are well-combined with the wet ingredients. Make sure to scrape the bottom of the bowl in case of hiding flour, etc.
  • Drop in teaspoon amounts on a greased or papered baking sheet. Bake at 350 for 10-12 minutes, rotating racks and sheets at the 5 minute mark.

29 comments:

  1. salam UA, mmg killer la nmpak...kalu tmbah almond lg power tu ummu...hehehe tumpang bangga la..

    ReplyDelete
  2. wah....pagi2 nengok biskut ni terus lapar...hehee...
    mesti sedap & rangup ni kan Ummu.. bahan2 pun simple...bolehlah nak cuba nti..:)

    ReplyDelete
  3. Salam ummu..
    tq resepinya...hai pg2 ni terus tgok resepi..ummu.
    mcm enak sgt tu..mcm nk cuba bila lapang2...

    ReplyDelete
  4. nanti boleh rujuk resepi bila penyakit R datang le..

    ReplyDelete
  5. Nak save dlu...mcm nak try nnti....smpi x bole stop tu...mcm mnarik utk dicuba...:-)

    ReplyDelete
  6. saya belum cuba buat apa2 cookies lagi.. sebab saya bukan dalam kategori suka memasak.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. Waaa,Insyaallah bila angin rajin sampai boleh la buat. Thanks for sharing resepi cookies ni.

    ReplyDelete
  8. salam Isnin UA, nampak sedap cookies tu...lama tak membakar ^_^

    ReplyDelete
  9. ummuaidan, saya suka cookies ni. tapi saya pernah buat tak jadi kekeke... sbb suka derhaka. ingat nak baking ni mcm masak lauk, boleh main agak2. tak sukat betul2. pastu skrg oven dah rosak, telan airliur je la.

    aidan memilih makan jugak ye.

    ReplyDelete
  10. kak...ada tunjuk cookies gini pagi2...wat org tingin je..xmola bg resepi je kak...bg alamat utk kak boleh..tlg pos hehehehe

    ReplyDelete
  11. Waaaa. Cookies yg berkhasiat!!!

    ReplyDelete
  12. nokkk tryyyy jugok la ummu...memang nampak sedap..asal ada badam ngan coklat cip jer mesti sedap..
    zee pon nak pening gak ni pikir nak buat apa tuk hero2 kat umah nun..asyik nak mengunyah jerk skang ni..
    kalo dak aidan yang memilih tu suka harusla hero2 zee pon suka..

    ReplyDelete
  13. salam...rajin mengkukis yer...sedap tu.

    ReplyDelete
  14. Sedaplah Ummu sebab itu Aidan suka sangat sampai tak mahu makan yg lain. Kena buat banyak sikit tak apa ummu. Oat pun elok utk kesihatan.

    ReplyDelete
  15. masa baking tu yg paling best kan...aroma dia satu rmh bau..pastu ngap panas2!

    ReplyDelete
  16. kalau buat cookies sendiri mmg puas ati ,kan...boleh tambah bahan2 spt kismis sebanyak mana yg kita nak..lagi byk lagi sedap..

    ReplyDelete
  17. dibuat pulak dgn penuh kasih sayang mmg sedap gielr ler !

    ReplyDelete
  18. meh sebalang kak... sedap bebeno nampaknyer

    ReplyDelete
  19. Kak, leh tak pos malaysia sket ekeke

    Tgk pun sodap kak.. dah ngalahkan biskut famous amous hik3.. t nak try la buat.. ;)

    ReplyDelete
  20. Pukul 6 pagi dah mkn nasi lemak? Kalau saya breakfast pukul 6 pagi mesti perut akan sakit..

    ReplyDelete
  21. kalau rezeki mudah lagu ni, haruslah cuba… lagi pun semua bahan dah ada kat dapur… tunggu hujung minggu baru main masak2 dgn chef2 cilik tu.. hihihi

    ReplyDelete
  22. Mmg nampak yummy...nak try nanti resipi ni...sy pun dh jarang beli yg famous Amos tu..since boleh buat sdiri...yg beli manis sangat!

    ReplyDelete
  23. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji dah copy paste dah resepi ni! Killer cookies punya pasal!

    ReplyDelete
  24. ala... oats yg dekat setahun kat dapur tak luak tu baru jer I buat sental muka hahahaa. sebelum ni mmg tau terkedek2 cari resepi untuk habiskan oat ni, tak dapat nyer. now dah habis i pakai buat mask muka, baru muncul resepinya, heh. nampak pun sedap sangat ni UA, sihat pulak tu.

    ReplyDelete
  25. Sedap ni makan sambil menonton tv , tak sedar sebalang abis.....hehe

    ReplyDelete
  26. Cookies....suka klu mkn dgn air panas petang2x..sdap2x..

    ReplyDelete
  27. kena bt ni klu rajin. tq for sharing

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads