Sunday, 24 November 2013

[Diet Rendah Kalori] Meehon Sup Ala Chinese

Entry nie khas tuk mereka yang cuba mengamalkan diet rendah kalori sahaja..

Atas permintaan rakan blogger IbuQistina, dikongsikan resepi bihun sup rendah kalori ala chinese.


Bahan2 :
- 40g bihun (saiz sebesar mee maggi)
- Sebiji tomato dibelah dua
- 2 biji bawang putih ditumbuk kasar
- 100g sayur sawi / kobis/ pakchoy/ kangkung
- Beberapa biji Fishballs atau meatball atau sedikit ayam atau daging yang dihiris kecil
- 1 kiub ayam
- Sebelah bawang besar (hiris membujur)
- 1 biji telur (putih telur sahaja)
- Garam secukup rasa
(Total kalori kurang dari 300)

Cara membuatnya memanglah paling senang sekali ..heheh.. mula2 rebus lah dulu bihun tuh, kemudian toskan..masukkan air dalam periuk, masukkan sayur, kiub ayam, fishball dan semua bahan..rebus jer sampai lembut atau masak..pastuh masukkanlah garam ikut rasa..kalau letak telur..masukkan paling last sekali sebelum tutup api. Yang berbeza cuma tidak menggunakan minyak untuk menumis. Apapun rasanya tetap sedap jugak wpun rendah kalori..lagi banyak sayur dimasukkan lagi bagus..saya suka letak kuah banyak2..sedap hirup..:)


Actually masak sup gini bahan2 terpulang kepada kita..boleh letak sedikit ayam atau sotong atau udang dan sebagainya untuk menambah rasa..cuma jangan letak berlebihan sudah..maknanya boleh letak dalam 1/4 cawan jer lah kalau tak mau kalori jadi tinggi. 

Inilah bihun yang selalu saya gunakan..senang lembut nie walaupun rebus kejap pun..adalah sebesar saiz maggi (dalam 40g), namun bila dibuat sup campur ngan bahan2 lain bisa mengenyangkan.. 

12 comments:

  1. wah2. 300 kalori ok latu. hihi

    ReplyDelete
  2. Wahh..senang kan nak masak nya ummu..nti nak cuba juga..mmg nampak sedap..sihat plak tu...:)

    ReplyDelete
  3. ni buat terasa nk bihun sup ni...dah la perut dah start berbunyi...bihun sup bihun sup!

    ReplyDelete
  4. Assalam UA,

    terima kasih sbb sudi kongsi resepi. Saya ada jugak Google dan tgk dln utube mostly derang tumis dulu bawang. Terima UA,wajib buat.v

    ReplyDelete
  5. salam UA, mmg nmpk healthy...tp mcm tk kenyang je...hehehe...susah ngan org kaki nasik mcm kami ni...

    ReplyDelete
  6. sedapnya ummi, boleh buat ni kebetulan ada sawi dlm fridge. kalau org demam tak lalu mkn mmg sesuai mkn jenis sup2 ni...

    ReplyDelete
  7. ini boleh buat untuk JJ sebab dia suka sup dan mihun and I tumpang semulut. since takder minyak, mama pun tak rasa bersalah.

    ReplyDelete
  8. Rasa lapar temgok sup ummuaidan ni..fishball tu menyelerakan.

    ReplyDelete
  9. boleh cuba ni.. dah lama beli bihun, tapi tak terbuat hingga ke hari ni… sejuk2 kena makan nasi jugak baru rasa kenyang...

    ReplyDelete
  10. saya suka sayur banyak bihun sikit.. dap je rasanya.. ;)

    ReplyDelete
  11. hehehe ini mmg feveret Adik.. done nuffnang yer

    ReplyDelete
  12. Ayut klu mkb suka berkuah...beza yer xde tumis la ni yer...sng ni.men masuk je semua..hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads