Sunday, 3 November 2013

Resepi Masalodeh Paling Simple & Sedap Sempena Diwali

Masalodeh atau pakora adalah antara kuih muih india yang paling sedap kan..tambah-tambah kalau dimakan masa ianya masih panas bersama-sama dengan tea waktu petang.

Kalau disini masalodeh dipanggi Bara. Biasa dihidangkan dimajlis-majlis mahupun untuk tetamu yang berkunjung. Tatkala berkunjung kerumah sahabat dan dihidangkan dengan bara nie, maka bertanyalah akan resepinya sebab biasa buat taklah sesedap yang depa buat. Bila dah cuba resepi mereka, ternyatalah memang sedap.

Jom kongsi resepi Masalodeh yang paling simple dan sedap..

 2 cawan kacang dhal direndam semalaman atau sekurang2nya 5 jam, kemudia toskan airnya.

 Kisar samada menggunakan food processor ataupun blender. jangan masukkan air walaupun sedikit.

 Kisar lumat adalah lebih baik kerana dapat membentuk dengan lebih mudah dan juga bila menggoreng tidak hancur dan consume banyak minyak.

 Bahan-bahan perasa: 1 sk halia kisar, 2sb bawang putih kisar, secekak kecil pokok ketumbar dan setengah biji bawang besar yang dihiris halus...kalau potong besar nanti mudah pecah masa menggoreng.

 Gaulkan semua bahan dengan dhal yang telah dikisar bersama-sama barang sesudu kecil garam mengikut rasa lah. Boleh letak cili kering  atau cili kecil yang dipotong jika suka. Lg sedap tanpa rempah ratus..percayalah...hehe

 Bentukkan kecik2 sebelum menggoreng...goreng didalam minyak banyak dengan api yang sederhana.

Masalodeh yang lazzatun..sedia untuk dihidangkan..makan panas-panas lebih sedap yer..:)


Hepi Diwali yer tuh sesaper yg sambut..dok nunggu jiran bg Diwali sweets nie kalo ade..heheh

14 comments:

  1. Salam UA, masalodeh panas2 mmg sedap....mmg feveret la...tp tk penah buat sendiri...hehehe

    ReplyDelete
  2. salam ummuaidan..
    tak penah buat,,tgok resepi mcm simple je,,boleh try buat nanti kalau rajin ,,hehe

    ReplyDelete
  3. rajinnya Nor...akak main beli yg dah siap je...terus ngap2...kdg2 sedap..kdg2 tak rasa apa2..:)

    ReplyDelete
  4. ALLAH!!!!sedapnye. lama doh ros xbuat. klu@Malaysia kan best hari2 blh beli kat kedai mamak.huhu

    ReplyDelete
  5. Tak pernah rasa lagi masalodeh ni....ni makanan orang India kan. Kat Sabah ni jarang2 ada jual makanan camni....:D

    ReplyDelete
  6. Kalau tak silap di Fiji penduduk India adalah antara kaum terbesar di sana. Mungkin nanti UA nak ceritakan sikit tentang sambutan Deepavali di sana..adakah seperti di Malaysia??

    ReplyDelete
  7. Dapat lg satu resepi.. sangat senang.. tinggal nak buat je.. nanti nak buat entry pasal masak ni.. tp jgn tny bila.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ummu,
    Insya'Allah jika dtg kerajinan yg melampau.. rasa mcm nak cuba jugak ni..

    ReplyDelete
  9. Saya selalu sebiji pun payah nak habis benda ni, sebab rempah ratus tu la..kuat sangat, Tapi yg UA buat ni rasanya boleh habis banyak.

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji memang minat kuih ni! Nampak mudah aje membuatnya, insya-Allah akan cuba nanti!

    ReplyDelete
  11. Ni bukan nama dia wadei yeh UA....okje panggil wadei....salah panggilah kalau gitu hehe....ni my faveret ni UA...lebih lebih lagi buh bawang besar banyak2 ....pergh mmg sedap

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Punya la mgoda resepi ni, pg td dah try buat. Dal x cukup secawan, tambah kcg kuda, daun ketumbar x ade, guna daun sup je n tambah hirisan cili kering. Memang terbaek la...secawan kcg dpt 13 biji kuih.

    ReplyDelete
  13. Waa xdela peveret..tp en somi suke ni ;-)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads