Friday, 8 November 2013

Bukan Mak Tak Nak Ajar....

Azam tahun baru Hijrah siemak nak mula ngajar sianak mengaji setelah selama nie dok sedap2 tak buat sesuatu dalam 4 tahun genap usianya..apatah lagi mendapat sumber inspirasi baca orang tuh orang nie ajar anak sendiri kat umah, umur 4 tahun dah boleh baca buku, 3 tahun dah pandai hafal quran..dirinya sendiri sebagai mak sepenuh masa..?

Si anak actually jenis yang cepat tangkap, dia boleh belajar sendiri daripada pemerhatian kami. ABC atau mengira contohnya dia belajar sendiri dari video yang dia tengok, tak pernah kami ajarnya satu persatu..malah for ABC dia dah mengenal huruf almost 90%..pada umur yang baru cukup 4 tahun..skrang sebab siemak tak mau tension lebih2 dia download program dr internet tuk sianak tengok & belajar membaca lak..lagi pun lebih elok dia menghabiskan masa menonton rancangan berbentuk education daripada tengok kartun most of the time.

Dan daripada melihat dan mendengar dari video belajar quran juga dia dah mampu ingat beberapa surah..alhamdulillah...kami tak pernah ajar directly..

Hari pertama belajar...

Bukak buku muqaddam start ngan page alif ba taa..line pertama dah almost pass sebab dia selalu dok tengok video belajar alif ba taa..


Masuk line kedua,
           Zai, Sin, Syiimm..ulang lagi berkali-kali..
           what is this...? blur...
Ulang balik,
         zai,sin, syimm....bla bla bla...
         what is this? still confuse..

Agghhrrr mak dah naik darah sampai kekepala...tension..suara pun dah volume 5..tah2 jiran sebelah umah boleh dengar..

Apsal ko nie asyik tak ingat jerr...aaahhh..

Tengok muka dier, masih lagi cool..tidak berganjak, tiada tanda2 nak menangis..kuat semangat nak belajarnya..seperti dia tidak give up walaupun kena marah.

Hari kedua...

Siemak berazam untuk jadi better teacher, namun kes yang sama tetap berulang..

Sedih pun ade, kesal pun ade, tension pun ade.. siemak tak cukup sabar sebenarnya, hendakkan anak pandai tang tuh jugak..ngajar ibarat esok nak pegi exam SPM...tekan habis-habisan..

Masih belum putus asa, siemak buat flashcard agar sianak dapat mengenal sekurang-kurangnya 3 huruf dalam sehari..siemak jugak suruh sianak ngulang-ngulang tengok video alif ba ta..berkali kali sampai boleh ingat walaupun sedikit sehari...


Bukan siemak tak nak ajar..

Tapi mungkin siemak tak cukup paham mentality kanak2 pada usia sianak..

Dan juga siemak tidak cukup kesabaran, terlebih garang. namun  siemak tetap ade niat untuk ajar sianak hingga khatam muqaddam dengannya, tiada guru quran lain lagi dapat mengajarnya disini dengan tajwid yang inshaallah better than orang2 tempatan.hanya siemak sahaja yang available.

Tak tahulah dalam perjalanan pembelajaran nie..si anak tetap sabar atau siemak mungkin give up atau sianak merasa cuak ngan kegarangan siemak..

Layanlah nashid alif ba ta yang best nie..


Hmm..rasanya siemak rasanya perlukan nasehat dari rakan-rakan...


40 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu.....aku pun sama, kadang2 tak punya kesabaran dalam mengajar anak2, tetapi akan cuba diperbaiki. Dah jadi tugas seorang ibu kan, walaupun kita kata tidak mampu atau tidak tahu caranya tetap menjadi tanggungjawab kita mengajar semua ilmu kepada anak-anak kan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia,
      betul tuh..kalau tak amek inisiatif nak ajar sendiri, suatu hari nanti pasti nyesal kan..

      Delete
  2. Pengalaman kakak ummu mengajar anak mengaji kena sabar. Jgn marah, control sikit rasa marah tu. Kesian.. Aidan nak belajar tu dah terlalu baik. Kakak juga cadang (maaf jgn ambil hati) kalau boleh mulakan mengajar dgn Iqra' sebab dgn Iqra' anak-anak belajar mengingat berbanding menghafal... doa kakak moga ummu diberikan kesabaran dlm mengajar anak-anak dan Aidan jadi anak yg bijak dan baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kakak memang penyabar sebab tuhlah blh ajar ramai anak2 mengaji.
      inshaallahkakak nanti ummu study cara iqra' tuh..tak reti sangat sbb dl belajar ikut muqaddam jer...
      thanks kakak..

      Delete
  3. Assalam UA,

    ajar anak ABC dan Alif BA Ta mmg menguji kesabaran kita sebagai mak. Kadang tu hampir give up. So far sekarang ni kalo saya nak ajar qis saya hanya pasang CD atau bukak u-tube ulang dari pagi sampai petang. sampai ibu dan papa dia nk muntah.....kalo saya ajar qis terus,dia tak boleh fokus satu benda terlalu lama. Jadi alternatif saya pasang CD atau bukak Utube tp selang seli dengan cerita kartun sikit......sambil main mainan,sambil makan sambil nyanyi ikut CD. itu je cara yang saya mampu buat. All the best dan good luck UA. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy buat cam yg ibuqis tuhlah ..bg belajar ABC,alif ba ta..kdg tgk katun sikit2..tp sbb katun fun kdg dia prefer katun lg..skrang ingat dah masuk 4 thn kenalah mula belajo.:)

      Delete
  4. Hi Nor,

    tulah kan, kawe pon seghupo lah.,...time ajar Ajwad tu, cepat benar nok maroh.....sikit2 nok naik sogho......expectation kito tinggi sangat mungkin......

    ReplyDelete
  5. assalam UA…..pesen ros jugak UA ni (jenis kurang sabar & nak anak terus dpt apa yg kita ajar)……emmm, camna ekk nak nasihat. mcm ros, bkn nak puji anak jugak tapi alhamdulilah gamaknya ALLAH bg anak2 cepat dpt sbb mak jenis xsabar kot, heheh. cuma rasanya skrg ni ros dah tak stress sgt nak anak2 excellent sbb byk tgk cara & baca skit2 apa sebenarnya dunia anak2 ni. sistem pendidikan kita @Msia terlalu stress, dok kejar result on paper. so, skrg ni klu dorg nak main sepjg hari pun terpulang kat dorg (sbb dr bermain tu pun dorg belajar sebenarnya). dan utk elak kita marah2 anak masa mengajar tu, klu blh jgn lama2 sgt ajar dia. sehari 2jam utk anak besar aidan tu dah memadai. jgn bt direct 2jam……sambil2 masak tu pun blh ajar dia mengaji alif, ba ta…..pastu ckp rest & baca sendiri dulu 3 perkataan ni, nanti mommy tanya. pastu lps solat @ ptg sikit tanya la dia hafal dok huruf2 tadi. klu dah lancar kita sambung……..dulu ros risau dgn anis sbb masa kg3 (6thn) dia tak pandai baca lg sedangkan arfa masa tu dah blh baca buku cerita, tapi tup2 darjah satu (7thn) dia dpt no 1dlm kelas……so jgn stress & compare anak2 sebab level dorg beza2…..btw guna CD/internet rasanya mmg membantu byk utk ibu2 zaman moden ni. ros rasa betul doh cara UA tu. pepepun jgn give up & stress dgn aidan, he is brilliant boy tgk gaya tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ros,elok suggestion ros tuh..dia pun actually minat belajar wpun kuat main..so dlm pd main2 tuh selitkan belajar kan..org bg 2 dl,dia dah nak 3 , 4 huruf sekali..
      nie baru dlm proses panaskan enjin..harap2 usaha nie berterusan n berjaya inshaallah..:)

      Delete
  6. salam UA,,puan beruntung kerana anak mahu belajar jugak wp kena marah,,sy ni anak tak mau belajar,,bukan ikut apa yang kita suruh,,ikut kepala dia je apa yang dia nak..

    ReplyDelete
  7. Bab mengajar ni akak selalu gagal jadi guru yg baik buat anak2, selain kurang sabar cepat kesian pun sebabnya jugak kecuali macam Kak Zakie memang mengajar anak2 lain juga jadi anak2 berlumba2 belajar kurang sikit stress. Tapi Kak Zakie memang penyabar sangatlah...

    ReplyDelete
  8. kita lupa..kita masa mula2 belajar dulu pun mcm tu jugak...:)

    ReplyDelete
  9. As salam ummu mengajar anak ni sangat memerlukan kesabaran saya memang tak boleh mengajar anak asyik nak naik angin jer ...so diorang mengaji dengan atuknya padahal kita dulu cam tu jugak hehehe

    ReplyDelete
  10. Syaa yakin ummu aidan mesti akan boleh ajar punye. Sbb bila ada keazaman yang kuat tu, insyaAllah ummuaidan akan berusaha jugak dgn mcm2 cara. Lagipun Aidan macam gigih jugak tak putus asa, tak sedih wp mak dah tinggi suara ke volume 5. Saya nk share ilmu mengajar pon belum ada pengalaman lg. kiki.

    ReplyDelete
  11. heheeheh.... dana kalu bab ngajar2 ni pun fail kak... jns yg kurang sbr... sekali dua kali ckp elok kali ke3 dh volume 5 dh.... mungkin akak kene bg masa biar si aidan belajar ngn menonton kt intenet dulu kot... dh agak2 dia faham baru akak ajar balik

    ReplyDelete
  12. Saya pun bab mengajar ni memang x leh la.. Kurang kesabaran especially anak sendiri.. Mungkin expectation tinggi sangat kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. expectation tuhla faktornya yg cr cepat baran..huhuh

      Delete
  13. erm.. samalah gamak nya dgn sy ni Ummu..jenis tak sabar bila mengajar..huhu..mmg klu ajar dua tiga kali tak tangkap dah start tensen..huhu..
    InsyaAllah slow2 lah kan kita didik depa... Pa'e krg dok asyik tgk kartun je..dulu rajin juga dia belajar abc, 123 & alif ba ta .. kena mainkan peranan dah lepas ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tuh atie..sbb depa nie mudah leka..bila dahsronok katun taknak belajar lak..huhu

      Delete
  14. Agaknya siemak sinun ngan sinin lebih kurang je ....tak menyabar haha....
    Nasihat sinin.... jangan samakan tahap pemikiran kita yang dah lama hidup ni dengan kanak kanak macam Aidan yang baru 4 tahun usianya.... Jangan putus asa, teruskan berusaha sampai Aidan pandai (ececeh....kalau bagi nasihat mmg terer hehe.....)
    Bagus si Aidan tu mahu jugak dia belajar...nampak tekun tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks okje..kita pun lupa yg dl pun kemain susah gak kita belajar ngaji...:)

      Delete
  15. Akak tukar mukadam..guna iqra' plak..itus kaedah yang mudah...akak bc huruf yg berwarna oink di atas.then, yang bawah2 bg anak2 baca sendiri..in sha Allah dia akan pandai. Pastu cr kat you tube nasyid huruf2 iqra'...latih dia main flash card iqra'

    ReplyDelete
    Replies
    1. insahallah masiha akak akan cuba study cara iqra tuh..thanks for good suggestion..appreciate it..

      Delete
  16. salam ummu...hehe akak dulu pun camtu...terjerit jeritlah jugak..kadang2 tu bukan anak takut tak dapat tapi dengar ibu punya suara pun dh naik takut...apa2 pun kena sabar...

    ReplyDelete
  17. Hurm suka entry akak nih.. Sha pun jenuhla nak ngajo iA tu kak.. doa baru 3y then boy pulak tu.. main jer lebih.. then tgk otomen.. tp tula sha sekarang sblm tdo sha akan ajar alif ba ta n counting.. now 1-10 Alhamdulillah da pass walaupun kekadang berterabur juga.. alif bata also da boleh la jugak... Tp cabaran banyakla sbb dia slalu tak fokus.. Chaiyok2 taw akak.. jgn putus asa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tuh sha..mulakan ajar dr skarang sblm mereka lebih prefer katun dr belajar..
      thanks sha,,

      Delete
  18. sabarlah dlm bersabar. ckp kat diri sendiri ni...huhu..

    ReplyDelete
  19. Biasa la anak lelaki, terlebih cool… hihihi, mak marah pun buat muka innocent jer sbb masih nak belajar…. good job Aidan :)
    Mungkin ambil masa sikit nak kenal huruf… cuba UA pelbagaikan cara mengajar… buat flash card byk2, lepas tu main game… salah satu game, boleh suruh dia ambil/susun huruf za, syin, syim… buat byk2 huruf za, syin, syim tu… last2 mesti Aidan boleh ingat btk dan rupa secara visual…. budak lelaki dia lebih suka belajar bila melibatkan penggunaan motor dan fizikal….

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..guna ayat power tuh lagi..
      inshaallah dgn guna flashcard tuh nampaknya berkesan jgk..tp sebenarnya dia tak boleh absorb byk2 at the same time..cepat confuse..

      Delete
  20. Masa anak2 kecik2 dulu, saya yg lebih banyak mengajar anak2 mengaji dari ibu budak2. Lagi pun anak2 lebih suka saya yg ajar, mungkin kerana saya lebih cool dari ibu mereka yg cepat berangin....

    ReplyDelete
  21. samalah dgn KA, cepat benor nk tarik suara ala2 siti nurhaliza, jd sebab kesabaran tu takat2 paras minimum aje, KA antar2 anak belajar iqra di sekolah agama dan kita pantau2 di rumah ! Takut mak kena stroke je kalau jerit2 aje kerjanyer hehehe.. doakan yg terbaik utk Aidan yer

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum Dik.
    Alhamdulillah semoga Allah berkati segala usaha ummuaidan.Amin.

    ReplyDelete
  23. Salam ummu...sy pengalaman dgn anak sdiri kurang lagi...tapi kalau dulu2 ajar adik2..memang diorg menangis...pastu dua2 nangis..memang jiwa sikit kalau kesabaran kurang...

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum ummu...
    alhamdullillah.. kadang2 tu anak2 kecil belajar dengan menghafal.. sebab tu bila dia tengok some dia kurang kenal.. tapi kita lak expect anak kecil utk tahu macam kita.. tu yg timbul tanduk mula2 1/2 inci.. lepas tu 2 inci.. bila naik 5 inci tanduk mak mula nak menanduk anak.. saya pernah lalui dugaan ni masa ajar sakinah dulu.. ada kala sampai tak sabar.. end then baru belajar dari kesilapan dulu... alhamdullillah.. kerana tak sabar saya hantar anak2 ke kelas mengaji dan belajar.. sbb yg mengajar tu lebih sabar dari mamanya ni.. daripada sakit hati dan jiwa kan.. :) macam tu la mak mak semua nak yg terbaik utk anak2...

    ReplyDelete
  25. perangai kita sama la ummu tapi rasanya zee lagi teruk kot.. takde gaya nak jadi pendidik.. asyik tak sabar jer.. asal salah skit mula la naik angin..pastu kalo pikir baru insaf kejap tapikan nanti jadi lagi..

    ReplyDelete
  26. HUhuu I lg sedih, si Aidan ada juga semangat nak belajar, si JJ ni kalau I buka video alif ba ta nak dia get familiar dengan benda tu, terus minta nak tengok kartun, tak dan sampai "sa". I pula cepat give up malas dengar dia bising, I perlu lebih kuatkan semangat untuk ajar JJ ni.

    ReplyDelete
  27. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji jenis yang tak sabar kalau mengajar anak sendiri, sebab tu hantar aja anak mengaji dengan orang lain. Takut makan aje anak tu! Memanglah dengan budak2 ni perlu kesabaran yang tinggi, terutama kalau anak sendiri! Sebenarnya sebab kita sebagai ibu-bapa ada high expectation pada anak kita.

    ReplyDelete
  28. part mengaji ai terpaksa hantar kat orang lain.. sebab belum cukup tinggi kesabaran dalam mengajar si anak.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads