Friday, 22 November 2013

Cubaan 20 Masakan Daging Minggu 5&6 - Menu from Heaven 12 to 16

Masih tetap meneruskan percubaan untuk memasak pelbagai resepi daging sekurang-kurangnya 20 jenis..dah masuk minggu ke 5 dah..huhuh. 

Ikutkan hati cuma nak masak daging goreng kunyit ngan kacang jer, tu pun dah cukup puas ati..hehhe

Mari kita tengok menu last weekn this week..yg from heaven tuh exaggerate jer..:)

Cubaan# 12 - Roti Naan


Last week friday, saturday night masak roti naan ngan daging kisar. Anyway roti finger roll tuk buat roti tuh takder yg halal dipasaran, so chek buat sendiri homemade gitu, tuh pasal rupanya tak seperti roti naan yg biasanya panjang kan. Resepi sama jer dimana2 gugel pun. What matter most, seme ahlul bait hepi dan sold out..yeayyy..:)

Cubaan # 13 - Spaghetti Swedish Meatball ala IKEA


Semuanya nak ala ikea walaupun blom pernah cuba lagi. Nie gara2 tgk kat blog kengkawan baru2 nie, terterliur plak..lantas tanya mak gugel yang tak pernah mengecewakan. Sos tuh memang melatops..sedap..cuma meatball tuh salah copy resepi yg kureng..patutnya buat meatball style biasa pun lagi sodap..anyway next time mesti n pasti buat lagi..inshaallah.

Cubaan#14 - Daging Singgang


Ingatkan nak delay dulu buat nie..tapi hari tuh nengok kat blog Zee Suhaini memang btul2 menggoda dan apakah alasan lagi untuk tidak membuat..lantas hari isnin lepas tertunai jugak..bendi tuh sedap n rangup sangat..almaklumlah fresh dari ladang kan..:). Resepi nie dah dalam kepala sebab my mother mmg suka masak nie..hihih

Cubaan# 15 - Daging Masak Blackpaper


Yang ini masak pada hari rabu yang lepas untuk En. Abuaidan. Baru festime jugak try..resepi kalau gugel mmg sama jer yg ade nyer ..even chef tersohor pun guna the same recipe jugak..original recipe from Korea lah. I would give 4.5 out of 5.0 for this one..mmmhppp..silakan tuan puan cuba masak sendiri..cedappp..:)

Aduihhh tinggal 5 resepi lagi perlu dicuba..tak sabar nak masak yg feberet jer..:)

11 comments:

  1. huhuhuhu....bestnya kak...dh lama xwat meatball tue..hubby dh beli lama..tp xwat lg smp skrg huhuhu bila tgk pic nie nmpk terliur...sedap...seme food nmpk sdp..

    ReplyDelete
  2. sedapppnya... rasa nya nak kena cuba lah resepi daging singgang ni Ummu.. sebab mmg tak pernah makan..hehe...
    tapi kan daging black paper tu nmpk sodappp...mana satu nak cuba ni..haha

    ReplyDelete
  3. Salam Ummuaidan,

    Dalam banyak2 tu daging singgang yang memikat hati hati Mak Aji, tambah bendi segar dari ladang pulak tu, mabeles!! (nak guna juga kata ni, asyik tengok orang je guna, marah orang DBP!)

    ReplyDelete
  4. Semuanya sedap2, kalau ternak lembu sendiri + sayur segar dari ladang sendiri pasti lagi memukau....

    ReplyDelete
  5. kan...kalau ikut tekak kito kito ni, daging goreng kunyit adalah yg tersedak. Singgang is wajib kalau ada daging banyak2 ok, kalau tak buat langsung, tak payah kelik kappung la pahni hehe.

    ReplyDelete
  6. salam UA, mcm ni blh beat chef 5 Rencah 5 Rasa ni ummu...hehehe

    ReplyDelete
  7. saya pun belum pernah rasa spagheti ikea tu… masak sendiri pun tak pernah lagi… hihihi

    ReplyDelete
  8. Allah... terliur tgk.. Meh pos balik Malaysia sikit :)

    ReplyDelete
  9. Bestnya..yg knor tahu ummu mmg rajin, isteri solehah..

    ReplyDelete
  10. pherghhhh!!!!mmg hebat la chef Fiji.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads