Friday, 15 November 2013

Rezeki & Nikmat Yang Sepertinya Dihari Asyura

Alhamdulillah seperti yang kita semua sedia maklum semalam merupakan hari yang kesepuluh Muharram, iaitu hari yang dipanggil Asyura.

Semalam jugak alhamdulillah sempat menuai rezki Allah yang fresh dari ladang..

 Kailan, tomato, cili, baby corn serta kacang bendi. Sebagai rezki untuk berbuka puasa..alhamdulillah.

 Kailan dan baby corn dicampur capsicum dan ikan masin ala-ala kailan ikan masin.

 Sambal belacan dari cili, tak cukup cili kecil lada besar pun gasaklah, main mesin jer semua bahan..janji ade rasa sambal belacan cukuplah..:)

 Main course - Sup ekor yang penuh berlemak berkrim...termusnah-musnah jadinya diet..

 Ah..mesti ade telur dadar goreng jugak..baru complete nasi hidang yang selalu diorder bila makan direstauran...sesekali maka begini..puas hati jugak..:)

Agar-agar Oreo yang berserongeh..tak nampak biskut kan..bila dah siap lapisan susu tuh baru teringat yang Oreo patutnya duduk ngan lapisan susu bukannya milo..hmmm..sudah terlambat..namun masih sedap seperti seadanya..


Memasak seperti selalu tidak menjadi kesusahan..namun bila masa hendak bersantap yang selalu menjadi masalah tak dapat menikmati hidangan sebaiknya..maklumlah ngan baby haruslah sentiasa bersedia menunggu panggilan...:)

20 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu...terliur tengok sup ekor pagi2 ni, mesti sedap ni kan.
    Agar2 Oreo tu pun nampak sedap walaupun Ummu cakap salah letak....salah letak takpe janji sedap lemak berkrim disukai ramai..hehe

    #perkara biasa bila menjadi mak yang ada anak2 kecil, masa makan mmg selalu kelam kabut punya, so nikmat makan mcm tak terasa tapi dah jd tanggungjawab mak, redha je lah...:D

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu..
    wahh! sedap2 menu semuanya..laparr den nengoknya..hihi..diet fikir belakang lah dulu ye, makan dulu...
    erm! bila ada kecil, sllu nya makan mmg kena gilir2... dah pernah merasa msa pa'e baby...:)

    ReplyDelete
  3. as salam ummu bila cakap pasal Asyura teringat bubur asyura kelantan sedapnya...suka tengok ummu sekeluarga makan dari hasil titik peluh sendiri

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semuanya fresh belaka. Petik, masak, hidang dan makan. Kakak impikan situasi macam ini ummu. Ingat kalau kakak dah pencen kakak nak balik kampung buat macam ummu. Tanam sendiri, petik sendiri, masak sendiri best...

    ReplyDelete
  5. seronoknya kak tgk seme ni...smbal belacan yg plg best tue..untung kalo jd jiran akak hehehehe

    ReplyDelete
  6. Di Fiji ada ke belacan? Kan Fiji tu terdiri dari banyak pulau, tentu banyak udang yg sesuai dibuat belacan....

    ReplyDelete
  7. kalu gi keda meme hok ni la dok order ummu..sup ekot tuh napok sedak..
    kailan ikan masin pon mewah ngan sayur tuh..mace2 ado..untung la tane sdiri..

    ReplyDelete
  8. apa nak di kata lagi..enak sungguh..melimpah rezeki ummu

    ReplyDelete
  9. Kiranya telur dadar tu menjadikan pakage utu sempurnalah ye Ummu.

    ReplyDelete
  10. sup ekor tu mengancam betul la UA...huhu

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Ummu..
    Sungguh tak menahan tang sup ekor tu.. elok sangat pekat kuah tu..

    ReplyDelete
  12. Salam singgah petang sambil membaca!

    ReplyDelete
  13. salam ummu....Alhamdulilah sedapnya hidangan...selamat menjamu selera..

    ReplyDelete
  14. Hehhee saya baru jer buat singgang daging few days back,nasib baik kalau tak mesti dah terliur ngan sup ekor tu, my all time favourite :D

    ReplyDelete
  15. salam UA, syukur...menu dari kebun semua segar....meriah betul juadah buka posa tu...kami mkn nasi goreng je...hehehe

    ReplyDelete
  16. Bukan rezeki hari Assyura aje UA.....hari hari lain pun rezeki sayur fresh dari ladang melimpah ruah...hehe...
    Mmg betul betul macam kat Restoran Thai UA....siap ngan sambal belacan dan telur dadar

    ReplyDelete
  17. tengok sup ekor tu hari ni macam nak makan sup ekor pula! seumur hidup ni tak pernah lagi masak ekor he he!!

    ReplyDelete
  18. wah, byk juga sempat masak utk berbuka… saya sempat goreng nasi jer utk berbuka… lepas tu goreng karipap segera… Alhamdulillah…
    hari tu Okje tayang agar2 oreo, kali ni org kat Fiji pulak… ni buat orang Bradford pun nak cuba jugak ni...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads