Sunday, 24 November 2013

Kacang Tanah Dibulan Ketiga

Cepat jugak rasanya dalam diam tak diam dah 3 bulan daa usia kacang tanah depan umah nie..

Cantik tersusun jer kan big boss tanam..

Masih lagi tegak..biasanya kalau kerap dilanda hujan atau pokok dah semakin matang, akan rebah ketanah sikit jadinya..

Ah..berbunga sudah..masa tuk raise the beds..tompokkan lebih banyak tanah kebahagian pangkal..

Inshaallah sebulan lagi bakal memungut hasil..namun musim hujan begini kacang tanah tak sesuai sangat untuk berkacang didalam tanah tuh..too much rain boleh jadi rotten didalam tuh...apapun kalau dah tertulis rezki, adelah..kalau tak ..takderlah..:)

12 comments:

  1. Fresh sgt warna bunga tu. Terapi minda. Hehe

    ReplyDelete
  2. owhh nnt mesti best time menuai hasilnya. dulu ingat lagi i ngan my abe sellau berebut tarik tengok saper punya lebih banyak kacang, pastu jerit "harta karun" hahaha punya happy dapat tolong nenek berkebun.

    ReplyDelete
  3. Hasil kacang yg baru dituai, kalau dimakan panas2 tentu sangat sedap....

    ReplyDelete
  4. tak pernah pun tgk pokok kacang tanah...

    ReplyDelete
  5. Mcam baru je Ummu buat N3 ttg kacang ni,...tup2 dah nak menuai hasilnya...hehe..
    tak sabar plak nak tgk hasil kekacang yg fresh dr ladang ni...:)

    ReplyDelete
  6. Kiranya bila dah keluar sulur tu kene tambah tanah la kan? Nak kene beli tanah lg la ni. Thanks.

    ReplyDelete
  7. cantik je susunan kat batas tu.. ;)
    betul ummu.. kalau ada rezeki, dapatlah merasa..

    ReplyDelete
  8. kacang rebus...yg fresh dan muda...sedapnya..

    ReplyDelete
  9. wah x sabar dah tunggu hasilnyer nanti yer !

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    Banyaknya pokok kacang, bakal kenduri kacanglah tidak lama lagi, insya-Allah! Hujuan2 ni sedap makan kacang rebus apalagi kalau segar dari ladang.

    ReplyDelete
  11. Aku pulak yang tak sabar nak tengok hasilnya....hehe

    ReplyDelete
  12. Btul tu..ad rez3ki tak ke mana insya Allah dapay.. :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads