Saturday, 30 November 2013

My Feberet Homemade Sepanjang Masa

Wholemeal bread..korang pun mesti suka jugak kan...

Tapi yang dibuat sendiri kat umah..bukan beli roti yang dah siap dah kat bakery. Roti wholemeal yang dibeli kat luar biasanya taste dia tak original mana dah sebab banyakkan tepung wholemeal di campur lagi dengan tepung gandum yang biasa...jadi kuranglah rasa fibre nyer..

Nak buat roti nie memang paling mudahlah kalau sudah terer menguli tepung..bahan2 pun tak kritikal sangat..just beli tepung wholemeal dan yang lainnya bahan sure dah ade kat umah.


Since dah boleh buat sendiri kat umah, sekarang nie kami tak beli roti camnie kat kodai lagi..tukang masak a.k.a baker boleh buat in advance malamnya..simpan dalam fridge..esoknya bakar..fuhhh..bau fresh bread dan tastenya memang tiada bandingan..nak ngap tang tuh jugak.


Kalau buat 2 cawan gandum, sorang pun boleh habis ngap before lunch time..rasa cam dah ketagih plak..heheh. Suka ngan rasa fibrenya tuh..cepat kenyang jugak makan roti nie..bahagian yang berkerak kat tepi dan bawah itulah part paling best sekali..:)

Ade pelbagai resepi boleh digugel. Namun setelah beberapa percubaan, akhirnya dah paham teknik  tuk dapat roti yang sedap.
Bahan yang asas adalah tepung wholemeal, garam, gandum, butter atau minyak, gula dan yis..boleh letak telur atau susu atau kedua2nya..tapi kalau tak letak pun rasa tetap mebeles. Boleh tunggu sehingga doh naik 2 kali ganda 2 kali atau lepas uli terus masuk tin pembakar..biar naik maximun dan terus bakar..apapun rasa tetap mebeles..cuma kalau biar naik sekali dulu, buang angin kemudian naik kali kedua baru bakar lagi elok sebab boleh buang angin ah kan..

10 comments:

  1. Assalam Ummu..nyum! tengok pun dah nampak sedap..ini klu atie yg makan msti takmo berhenti..haha:)

    ReplyDelete
  2. saya mmg tak pandai nak meroti…. duk study jugak you tube ni utk buat roti…. mmg teringin nak buat roti sendiri… suka dgn bau roti panas yg wangi tu...

    ReplyDelete
  3. Roti wholemeal memang favourite saya bagi menggantikan nasi. Biasanya makan 2 keping dah kenyang, itu kalau Gardenialah. Kalau buat sendiri agaknya sekeping pun dah kenyang??

    ReplyDelete
  4. Betul UA....kat orang makin banyak buang angin makan lembut roti tu.....
    Belum tercapai hajat lagi nak buat roti sendiri UA

    ReplyDelete
  5. salam UA, byk kali jgk buat roti wholemeal mcm tk menjadi.. minta share tips n resipi blh? nmpak gebu elok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya resepi tuh mana2 pun ok na..cma kena biarkan roti ntuh naik 2 kali ganda atau lebih br bakar..hok last2 tunggu naik tuh letaklah siap2 dlm tin bakar..

      Delete
  6. Assalamualaikum Ummu...betul2 tabik dengan Ummu, semua pun made in home. Roti buat sendiri memang sedap makan, lagi2 yang baru keluar dari oven tu kan.... :D

    ReplyDelete
  7. sekali dua rajinlah nak try buat, tapi lepas tu resepi ke mana, oven ke mana.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. memang puashati kalau kita dapat buat roti sendiri kan. tapi kalau saya, saya ni belum ada oven nak buat roti lagi, jadi kenalah saya beli roti kat kedai hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads