Thursday, 28 November 2013

Laksam Limited Edition

Pagi kul 11am dalam dok mengarang  entri nie den dah rasa penat dan mengantuk...Penat mungkin kerana asyik dok carry Arissa yang 7kg nie yang tak mau duduk..huhuh... Ngantuk mungkin kerana tidur yang tak pernah cukup since breastfeeding..

Ngantuk juga mungkin kerana sebelum kul 11am lagi dah selamat melantak 2 pinggan laksam..inilah kalau tak diet.


Panggilan laksam nie dari last week lagi.akhirnya sempat jugak dibuat tuk santapan sendiri dalam dok susah2 ngan Arissa..betapalah kuahnya banyak ikan dari santan dek kerana nak jimat santan tuk next projek..


Limited edition kerana ulam2nya adalah fresh from garden..sambal cili pun dari kebun jugak tau..kecuali timun sahaja yang dari garden orang. For me ulam yang 4 jenis nie mesti ade..takder daun serai kayu mahupun bunga kantan tak kesah lagi..tp kalau takder 4 nie macam tak sempurna rasanya..

25 comments:

  1. terliur lak..tapi nak buat kuah tu ok lagi tang mee dia tu yg perlu kemahiran tu..tang tu ada M banyak laaa

    ReplyDelete
  2. Salam UA,
    LAKSAM? wow...tk penah buat seniri lg ni....

    ReplyDelete
  3. dulu tak pandai makan laksam tapi masa mengandungkan dak Adik, teringin nak makan.. la ni saya dah pandai makan.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya Laksam ni Ummu... nak kena belajar buat sbb baba Pa'e suka sgt laksam..klu laksa biasa tu, pandai lah buat..hehe
    promo Air Asia : kami dah selamat beli utk next year nak shopping raya kt KL..hihik..
    moga berjaya ye pujuk2 big boss tu:):)

    ReplyDelete
  5. Assalam UA,

    wow laksam dari fiji,sedapnye. saya banyak kali buat kulit laksam tak jadi asyik lembik dan melekit.

    ReplyDelete
  6. banyok ike la sedap ummu..santan kureng takpo...kureng skit kalori..hehehee

    ReplyDelete
  7. dulu aku ingat rasa laksam tu masam... sebab bunyi dia macam masam-masam je... hahaha

    ReplyDelete
  8. salam ummu.sedapnya laksam...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum ummu...
    sekian lama.. apa khabar ummu.. arissa dan aidan?
    bos nani suka sangat laksam.. kalau makan laksam sekali jalan nak 2 mangkok.. almaklumlah.. dia orang pantai timur.. sungguh pun dia org berbangsa cina.. tapi sangat suka masakan dan makanan org melayu.. :)
    nampak laksam ummu ni cukup semua syarat.. namppak sangat menyelerakan.. nani kureng minat laksam.. mungkin sebab nani org utara.. tapi nani tak tolak kalau ada depan mata.. hehehehe.. :)

    ReplyDelete
  10. Kakak kalau bulan ramadhan boleh katakan selang 2-3 hari mesti beli laksam ummu. Buat sendiri tak lagi. Kuah dan ulam dia kakak pandai buat ok tapi tepung laksam kakak buat tak kenyal dan keras...

    ReplyDelete
  11. Laksam....tk pernh buat n mkn lg..
    ketinggalan selalu knor ni...

    ReplyDelete
  12. apa la agaknya project ummuaidan dgn santan lepas ni ye... ermm... kari kot.

    yang paling penting ulam tu kena ada kacang panjang, togei dan timun. kalo kobis tu takpe lagi takde. best la kalo banyak ikan. takleh campur santan tu dgn susu segar ke ummuaidan. utk bagi banyak berkuah je. kot2 la boleh.

    ReplyDelete
  13. baru jer jap tadi makan laksam free, mmg kesukaan sy...sedap!

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah.. dlm sibuk melayan si anak dara.. sempat jugak Ummu melepas hajat..

    P/s;
    K.Sham pandai makan je.. tapi x pandai nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  15. terliur lah pulak petang2 ni....dah lama tak pekena laksam ni...

    ReplyDelete
  16. wah first time nampak ulam-ulaman macam sedap jekkk..hehe

    ReplyDelete
  17. Waahhhh...dalam tak cukup tido pun menjadi jugak laksam dia.

    ReplyDelete
  18. mesti sedap ni, nampak pekat betul kuahnyer tu !

    ReplyDelete
  19. Ulamnya fresh dari ladang...tu yg mahal tu, mesti kelazatan sampai menjilat jari kan??

    ReplyDelete
  20. Pandai nyer ummu buat laksam...tetibe terliur tgk laksam ni

    ReplyDelete
  21. Mmg nmpk byk ikn dr kuah santan..hihi.sedap yela laksam..last year kot last mkn.

    ReplyDelete
  22. sedapnya laksam,,kalau beli ada je yg kureng kan,,tahun lepas excited buat 2,3 kali sebab menjadi,,tapi skrg ada penyakit m la pulak sampai dah lupa sukatannya.

    ReplyDelete
  23. huyoooo!!!!sedaknyoooo napok laksam org fiji ni. lada hitam & sambal dok tahan tu, phewwww peluh nak abis sepinggan ni

    ReplyDelete
  24. Okje suka makan laksam ni mengalahkan org panti timur gayanya hehe....tak leceh je UA nak buat mee dia tu?

    ReplyDelete
  25. Sedapnya laksam.....jarang2 dapat makan kat Sabah ni...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads