Thursday, 7 November 2013

Hasil Dari Ladang Selepas Hujan

Hujan agak kerap kebelakangan nie, tiap minggu selang sehari dua mesti hujan..apa lagi selamatlah kerja2 menyiram dan tanaman pun lebih subur dan cepat membesar..alhamdulillah. 

Namun hujan petang semalam adalah yang paling banyak...lebat dan lebih 2 jam..hampir2 overflow..big boss risau plak air akan naik memenuhi ladang kecil belakang rumah, hampir2 dia nak pegi hadang gate depan rumah buat tutup laluan air... :)

Alhamdulillah cuaca tenang dipagi nie..cerah dan tiada hujan..pepagi lagi masa mem kecik tengah syok tido, kuar gie survey ladang dan inilah hasilnya ...


Bayam pasir, kobis bulat, sawi putih..kotor sikitlah sebab kena selut kan.. 


Bayam pasir kena gak harvest sebab kalau biar boleh jadi 'raksasa semak' dalam kebun tuh..takmo makan boleh bagi orang lain.


Kobis bulat..daripada dok ready kat batas baik tuai cepat2 sebab kobis nie boleh jadi cepat buruk dan terkena penyakit bila expose ngan too much water n heat. Nie pun dah tak habes nak makan daa..


Sawi putih..tuainya cuma 3 pokok tuk sorang makan..wpun sedikit berlubang namun hasil organik memang tiada tandingnya..still fresh n healthy..:). Dulu masa belum ready bila suruh Abuaidan beli kat pasar tak mao dia, katanya tak terjamin dr segi kesihatan kerana mereka letak racun biasanya & adakah mereka tunggu after 1 week racun baru harvest? 


Since hujan yang kerap cepat betul mereka nie membesar, rasa cam tak terkejar nak makan lak..seminggu paling banyak pun 3 kali boleh buat sayur...some nak kena giveaway jugak nampaknya.

Dalam musim mengutip hasil nie banyaklah sikit entri psl tuaian ..jgn ade yg bosan lak nanti asyik2 tuai..asyik2 tuai jer..:)

20 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu.....tak bosan dengan n3 tuaian ni sebab rasa cam happy jak bila nampak sayur2an yang baru Ummu tanam, sekarang dah mendatangkan hasil. :D

    ReplyDelete
  2. betul tu,,kita yg tengok pun rasa seronok,,btw kat sana cuaca mcm kat tanah tinggi jugak ker?..sori sy tak berapa tau..

    ReplyDelete
  3. Rezeki hari hujan ....banyak pula tu...

    ReplyDelete
  4. banyak betul tu ummu..memang tak termakan kalo gitu..sedekah kat jiran dapat gak pahala kan..nengok hasil menjadi pon dah puas hati..
    kalo jenis umah zee ni kurang makan sayur..

    ReplyDelete
  5. Byknya...tk berniaga sayur kt dpn rumh ke ummu?
    Segar semuanya di sirami hujan...

    ReplyDelete
  6. takde makna nak bosan ummu...suka tengok benda-benda yang elok mcm ni...sumber inspirasi...sy pulak walau dah start musin hujan ni..pelik kangkung jadi bantut

    ReplyDelete
  7. berbaloi2.. berguling2 kalo nak abiskan sayur banyak ni..

    ReplyDelete
  8. alhamdulilah!!!!byknya rezeki demo. ambo dpt jugak rezeki tapi harus kutip hasil org lain.huhu

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...rezeki tak putus kan Ummu..syukur... fresh2 nengok sayur tu...:)

    ReplyDelete
  10. As Salam UmmuAidan.....banyaknya hasil tuaian.....yg paling saya suka tgk kobis la.....suka tgk kobis comel2 ni....lagi sedap rasa dia...esp yg organik ni kan.....;)

    ReplyDelete
  11. Konfirm takkan bosan bila tengok hasil tuaian. Makin excited nak tgk adalah. Biasanya sayur saya hanya jumpa di pasar. Kalo dpt tengok sumber daripada sayur tu dikutip, ditanam, dibaja, rasa macam nak makan sayur tu semua. Tapi sayur yg jual tu tak organik mcm yang ummu aidan ni... Huhuhu...

    ReplyDelete
  12. Alolo kak..geram nengok kobis bolat2 tu kak hehehehe

    ReplyDelete
  13. Di sini juga hari2 hujan. Rumput depan rumah memang cepat panjang dlm keadaan cuaca begini. Kalau rajin seperti UA, tentu rumput2 di depan rumah dah diterjemahkan menjadi sayur2 segar....hehehe..

    ReplyDelete
  14. Sis, i dah ready to sambut your sayur giveaway ya...(mode: tangan buka besar-besar)

    ReplyDelete
  15. salam UA, byk betui tuh...bestnye kalau dok berjiran blh mkn sayur free....hehehe

    ReplyDelete
  16. rasa segar sngt mata fyzz...:))

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Ummu,
    Kalau kita berjiran kan senang.. K.Sham ni mkn sayur je pun cukup..
    Tak yah pi pasar.. beli ngan Ummu jer. Segar2 pulak tu.

    ReplyDelete
  18. KIta tuaiiii dulu ummu hehehe. Kobis u ni macam tka pernah habis2, untung berbudi pada tanah kan. Btw I xcited, I dah jumpa sejenis kubis yg lembut macam kubis biasa2 ni, namanya Spitzkohl atau pointed cabbage. Hihihi macam alien jer rupa tapi lepas gian I nak makan sayur kubis :D

    ReplyDelete
  19. Bestnya kalau orang tu duk malaysia ....sure habuan giveaway dia sayur sayuran segar dari ladang hehe....mmg puaslah makan sayur rakan blogger nampaknya

    ReplyDelete
  20. seronok tengok hasil tuaian yang memberansangkan.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads