Tuesday, 12 November 2013

Homemade Serbuk Bawang Putih/ Garlic Powder

Sebuk bawang putih atau garlic powder memang ade dijual disupermarket sini. Namun ade ketikanya bila diperlukan, stok pula kehabisan..hendak keluar mencari mengambil lebih masa daripada membuat sendiri..dan pernah terkena jugak, garlic powder yang dibeli dalam botol McCormick kalau tak silap..tak habes guna walaupun suku botol dah masuk angin, jadi melekit..tak dapat guna sebagai serbuk lagi dah.

Anway homemade seperti biasa sangat mudah dan murah untuk membuatnya...sambil main2 ngan anak pun boleh buat. 

Mari dikongsikan cara-caranak buat serbuk bawang putih nie,


Selabu bawang putih dibersihkan kulitnya dan dihiris halus2..disusun didalam 'baking sheet' atau apa2 lah yang biasa digunakan untuk membakar dalam oven..cam UA guna tudung periuk jer.


Bakarlah dalam oven sehingga kering..perlu monitor bila dah semakin kering takut jadi hangit lak..actually kalau nak colour  lighter dari gambar pun masih boleh, cuma kena rajin balik-balikkan masa bawang dah mula kering..colour gini pun still ok..masih belum hangit lagi.. 


Kemudian blend lah menggunakan dry blender sehingga halus. Kejap jer dah siap..boleh disimpan dalam bekas kecik..tahan dalam sebulan dua inshaallah. 1 labu bawang menghasilkan lebih kurang dalam 3 sudu besar serbuk.

Biasanya garlic powder nie digunakan sebagai seasoning, samada nak buat ayam goreng ala kentucky, nak letak dalam cracker, bread, masak steak dan sebagainya.  

22 comments:

  1. oooo...tak pernah buat camni, macam menarik jer

    ReplyDelete
  2. Hah... aku suka bawang putih... nak cuba buat nanti la..
    thanks..

    ReplyDelete
  3. Rajennya UmmuAidan....saya biasa buat kat Tesco je hehehe :P

    ReplyDelete
  4. wah, u really creative. tak pernah terfikir. before this pun busy looking for garlic powder, here tak banyak tempat yg jual garlic powder

    ReplyDelete
  5. rajinnya...boleh cuba kalau rajin huhu

    ReplyDelete
  6. serbuk bawang putih pun home made…. cayalah :D

    ReplyDelete
  7. Akak suka bawang putih yg macam flake tu terasa aromanya bila gigit. Mudah dan murah je ummu tapi kenal rajinlah.

    ReplyDelete
  8. Bagusnya! Kalau ada lg apa2 yg boleh di'homemade'kan tu share la lg ye.. Tk ;-)

    ReplyDelete
  9. salam UA, mmg tabik la...ummu ada tnm garlic jgk ke?

    ReplyDelete
  10. masya Allah UA....macam2 awak buat. Dicampak ke laut menjadi pulau!

    ReplyDelete
  11. Kagum sengguh saya dgn UA, semuanya homemade....

    ReplyDelete
  12. mudah je nak buat.. asalkan kena rajinkan diri kan.. ;)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum ummu..
    nani tak pernah guna serbuk bawang putih utk apa2 masakan.. kalau bawang putih pun jarang sangat ada stok kat umah.. tapi kalau dah beli tu guna juga lah.. cuma sangat jarang lah.. :) hehe..
    >> good idea gak.. menaikkan bau bahan perapan dan mcm2 gak kegunaanya yer..
    ::::: amboiiiii.. mr mama ada camry? dasyattttt.. hehehe.. kita kete kecik je pun.. tapi takper.. syukur alhamdullillah.. sampai bermimpi yer ummu kat sana... moga ada jodoh nanti kita jumpa yer.. :) take care..
    ::::: citer tetap sama.. takde photo.. takde apdet blog.. hanya BW teman2 rapat..
    ::::: sabtu lepas hari orentasi haikal kat skolah.. sebelah ruvena villa skrg dah ada skolah rendah P.Perdana 2.. haikal darjah 1 kat sana nanti.. last week gi orentasi, 1 gambar dia pun takde.. sedey.. kenangan hanya di ingatan je..

    ReplyDelete
  14. first time dgr serbuk bawang putih..huhuhu...tak taulak sedap sbg seasoning...menarik...

    ReplyDelete
  15. x pernah pula simpan serbuk bwg putih dlm masakan.....mesti sedap kan.

    ReplyDelete
  16. biasa nengok kt afc mmg chef2 omputih tu gune, pastu tgk lah kt bahagian seasoning tuh tp tak penah nk beli nyer... mcm best je bt sndiri nih kak ek... blh simpan lama...

    ReplyDelete
  17. UA tak buat ke ucapan kat bawah entri tu ke....Selamat mencuba kawan kawan..... hehe

    ReplyDelete
  18. rajin...rajin akak nie..nak request boleh...akak ajar la buat garlic oil..mcm mn nak wat?

    ReplyDelete
  19. Bakar dalam oven berapa darjah yea?

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. kalau tak silap bakar cam biasa kita bakar kek tuhlah..180-200 degree

      Delete
  21. salam...klau pakai microware leh x???

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads