Wednesday, 20 November 2013

[Wordless Wednesday] Dalo

Gambaran yang lebih jelas tentang dalo untuk makluman rakan2 yang bertanya..


 adakah sama?..

pic source >> here

22 comments:

  1. Nampak macam daun keladi yang biasa kan...tapi itulah tak tahu pulak boleh makan sebab daun keladi selalunya buat gatal2 badan.

    Sama pulak cara dorang angkat keladi dengan 'kerbau pendek' tu ye...hehe

    ReplyDelete
  2. hehe...sama cara penggunaan,tp berlainan barang....besar keladi derang. yang bawah sekali tu vavi kan?

    ReplyDelete
  3. Salam UA, dalo ni mmg salah satu makanan ruji Fijian ke ummu? dan yg bwh tu,,pendek je ekor....hehehe

    ReplyDelete
  4. ohh..macm daun keladi kan Ummu....mmg sebijik...cuma rasanya tu yg tak tahu..hehe...
    mmg org sana suka kot angkat brg mcm tu....:):)

    ReplyDelete
  5. Hihi... ummu ni buat kakak ketawa pepagi hari. Yg last tu kelakarla...
    Kalau tengok macam keladi minyak tapi kalau keladinya kakak ada makan. Balik kg nak tanya bapak kakaklah, mana tahu bapak kakak tahu..

    ReplyDelete
  6. salam ummu...gambar yang last tu buat akak nak muntah...hahaha

    ReplyDelete
  7. hahahahhaha..tetiba terkejut tgk gambar hok last tuh.....

    ReplyDelete
  8. mcm daun keladi je kak...
    hahahaha bakpo ltk gmbr last gitu...hilang fokus seketika

    ReplyDelete
  9. Memang sebijik daun keladikan UA....hehe
    Ni hutan mali ni UA..... kulit tak pink pun hehe.....

    ReplyDelete
  10. banyak jenis kut kan keladi ni...kalau kat sini tak kena cara..gatal la nak makan...hihih yg last skali tu..lebih kurang jer dengan yg selalu duk berkeliaran area umah ni..:p

    ReplyDelete
  11. biasanya keladi cuma batang & ubinya je....boleh makan....tapi yg nie....daunnya sekali ye.....rasa pelik pula he heee.....

    ReplyDelete
  12. kak..memang ada daun keladi yg boleh dimakan..dari kecik lagi dah makan..kat batu pahat area kwsn kg ni sume pun boleh dijadikan lauk...daun keladi tu masak tumis air selalunya..pastu wat sambal belacan & goreng ikan panas..

    ReplyDelete
  13. Macam keladi merahkan, maksunya keladi yang berbatang merah. Kalau keladi macam tu kat kampung akak buat ubat sampar ayam tak pernah pulak dok makan.

    Ewwwww...gambar bawah tu kan...ahahhaa...

    ReplyDelete
  14. hahaha... lawak je Ummuaidan ni membandingkan dalo dgn lumbu. Besar gak keladi ni kan. Batang2 derang tak makan ke?

    ReplyDelete
  15. Laaaaaa. cam sama je dgn keladi kita sini. betul ke blh gulai lemak ni. btw kejut tgk hok kena kandar bwh tu. korban masak lemok gok ko ekk? eeeeiii

    ReplyDelete
  16. Huishh besar betol yer kak.. betol la akak cakap besar talam.. hehehe

    Erk kak.. nape gamba bawah tu ada skali hik3x

    ReplyDelete
  17. Keladi vs vavi????
    Cantik skirt yg mereka pakai, teringat pakaian tradisi lelaki Scot yg juga mengenakan skirt...

    ReplyDelete
  18. hahahaha..kalau kat Bali..famous buat Babi Golek!

    ReplyDelete
  19. salam ziarah kak..dah lama skodeng blog akak baru hari ini terasa nak komen.
    gambar bawah tu sama tp x serupa la kak..seronok melawat blog akak yang di perantauan.keep blogging kak..

    ReplyDelete
  20. Bab2 ni kena refer en hubby ler... yg pic terakhir tu mcm x sama je hehehe

    ReplyDelete
  21. saya dah lama tak makan keladi.. en. suami tak pandai makan keladi.. tapi air keladi pandai pulak minum.. hehehe..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads