Tuesday, 26 November 2013

Bila SiGhulam Raja Meraja

Telah ditakdirkan sighulam raja ini, dari benihnya disimpan dan dibalut kemas oleh Mak Buyung Kemaman..kemudiannya kapal terbang dinaikinya, kemudian sampai kepada penerima yang kebetulannya mak buyung jugak masa tuh....kemudiannya benih2 perintisnya mencium bumi asing..kemudian mereka membesar, kemudian berbunga...berbuah..kemudian benih-benihnya bertebaran dibawa angin sepoi2 bahasa..Sungguh telah tertakdir yang mereka akan beraja di bumi Pasifik nie..

Sungguh tidak sekadar kata2 diangin lalu..:)

 Sungguh mati tak mau, hidup pun tak segan..kamilah ulam raja bermegah dengan ketinggian separas dada dewasa..

Sungguh bila sampai masanya akan kami buktikan yang pokok lengkuas tidak lagi boleh berbangga akan kebesaran dan ketinggiannnya..tunggulah..kata bukan sebarang kata..:)

 Sungguh bila tiada  dirindui, dicari..bila melimpah ruah didepan mata tidak tekak merasa begitu kepingin..jarang-jarang sekali dicuit..

Sungguh bukan ketiadaan budu mahupun sambal belacan menjadi alasan. Sungguh tetap menggandakan selera walau setakat bertemankan siasam pedas..sungguh bukan sepinggan nasi menjadi taruhan...:)

Sungguh patutkah kubiarkan mereka-mereka itu atau kupangkas sahaja leher2 mereka agar terang mata memandang..?

p/s-sungguh ala2 zombie hari nie dek kerana budak sorang tuh meraung tak brenti2 kuat plak tuh semalam sampai tengah malam, kaki luka sikit jer terpijak mainan sendiri sampai pecah, nangisnya ngalahkan kambing yang nak kena sembelih...terpaksalah mak kena ngulang2 baca doa (alfatihah jer)..nasyid mawla yassalim sampai terlena..sib baik adik tidur jer dlm raungan abang..:)


33 comments:

  1. Assalam UA.. sungguh melimpah idea mendatang mengeluarkan kata-kata buat si ulam raja yang bermaharajalela di kepulauan Pasifik... sungguh juga hati menahan rasa mendengar tangisan Aidan yg berlarutan .. he he.. pangkas pun tak pe ... kak mar cabut terus sebab stok anaknya dah berleluasa tumbuh dimana2 aje..

    ReplyDelete
  2. hahaha.. adui! gelak2 lah dngr citer Aidan ni...haha.. luka sikit ye.. biasalah tu nak manja2....
    wah! meriahnya ulam raja tu...Alhamdulillah tumbuh dgn subur ye Ummu..mmg beraja lah di bumi pasific....:):)

    ReplyDelete
  3. Amboi adik kakak kali ini N3nya bagaikan novelis mengarang cerita hihi...
    Ulam raja ni ummu kalau dah membiak memang tak akan habis. Kalau yg tua mati tapi akan tumbuh yg baru. Kalau dipangkas sekalipun akan bercambah tambah meriah. Untungkan... biarlah. Bukan mengganggu ruangan pun. Tanah pun luas. Puas makan agih pada yg mahu..

    Kesian pulak Aidan... sakit dia Ummu sebab tu menangis.

    ReplyDelete
  4. ala aidan ni manja sangat yer...sajeee jer dia ni...heheeehee
    wah ummu, berpujangga la pulak pagi ni... ngalahkan sasterawan dah ni..hehehee

    ReplyDelete
  5. Assalam UA,

    tinggi betul ulam raja tu,merimbun je...cantik je tgk. Aidan pun nangis mcm adik dia,nk mintak di manja la tu. :)

    ReplyDelete
  6. salam ummu...sedapnya santapan hari ni...bertemankan ulam raya yang lemak2 tu...selamat menjamu selera...

    ReplyDelete
  7. assalammualaikum dik,
    wah betul2 ulam raja dah menjadi raja dihalaman bumi asing.Apa pun simpan lah sepokok dua untuk dijadikan benih, mudah hidup..nak tanam bila2 masa pun boleh tumbuh.

    ReplyDelete
  8. rimbunnya si ulam meraja tu..subur sungguh...

    juadah sehat dr ummu..suka kehijauan...sejuk mata melihat...hilang mengantuk..tapi org kata lihat hijau terasa nak tidur je..

    ReplyDelete
  9. salam UA, masyaAllah suburnyer ulam raja tu...mmg bebaloi lah naik turun kpl terbang...lumayan betul...bermaharaja lela hehehe

    ReplyDelete
  10. wah wah wah!! tersgt sgt sgt sgt lah subur

    ReplyDelete
  11. mmg sgt bermaharajalela si ulam raya itu kak.... subur betui... sygnyer nk pankas kak... ce akak kumpul2 bg kt jiran2... pastu baru pangkas... syg kt pucuk2 muda nyer tuh...

    *hehehhe sian si abg tuh... dh ok lum kaki nyer kak

    ReplyDelete
  12. assalammualaikum.. jgn buang terus ulam tuuu.. trimkan ajer.. sayang tuu... by the way...salam ukhwah fillah.. saya follow anda juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam ..tuh ingat syg jugak...
      sy tgk takder link nak follow you back..tinggalkan link yer..tks..

      Delete
  13. Akak ni walaupun kat Malaysia kadang2 beli ulam tu Ummu.

    Alahai kesiannya Aidan, sakit kot Ummu tapi sesekali dia menang dgn Arissa apa salahnya.

    ReplyDelete
  14. lamanya tak makan ulam raja ni. rimbun je nampak yang ummuaidan tanam ni.

    hhaha lawak plak bila cakap menangis mengalahkan kambing nak kena sembelih. dia nak perhatian tu. sbb ummi dia selalu layan mem kecik je skrg.

    ReplyDelete
  15. Ohhh sungguh kesian pada ummu..zombie jadinya...Aidan ok dah belum...berdenyut kut nyer..Meriah ulam raja...kalah ulam raja umah sy ni..color hijau segar..kat sini agak kekuningan...mmg betul..sebelum tanam siap dibelai di pasar...dah ada penuh belakang umah...mnr duk petik nya...jarang2 mkn

    ReplyDelete
  16. nasib baik tgh kenyang nie kak...kalo x confirm kena cari mcm ni..
    hubby sy sgt2 suka dgn ulam raja nie...kalo boleh tiap kali mkn nasi kena ada ulam nie

    ReplyDelete
  17. kak..buat kerabu ulam raja..tambah dgn ikan goreng..pergh...best

    ReplyDelete
  18. dulu saya tak pandai makan ulam raja ni (tak ingat siapa yang ajar makan), dan sekarang sangat menyukai ulam raja tu.. ;)

    ReplyDelete
  19. Aduhai bila dihimpun letak dlm pinggan tu , dh terliur KA dibuatnyer ~

    ReplyDelete
  20. wah! hebatnya si ulam beraja di Fiji!

    ReplyDelete
  21. wah, ulam raja dah meluaskan kuasanya di bumi pasific… sesuai pula ulam raja dgn cuaca kat sana…
    Kesian Arissa… ummi pun dah jadi zombie hari ni...

    ReplyDelete
  22. Agak2 bagaimana asal usul nama ulam raja tu...? Agaknya raja2 zaman dulu (termasuk Raja Bersiong) suka makan ulam tu kot???

    ReplyDelete
  23. Salam Ummuaidan,

    Bermaharajalela betul ulam raja di bumi asing ya!

    Aidan nangis lebih sebab dah ada adik tu! Nakkan perhatian jugak dia sebab maknya asyik kepit adik je!

    ReplyDelete
  24. berkobar semangat pahlawan ghulamraja saya pun ha.. sambil telan2 liur, jangan dicantas lehernya itu, post kan kemari.

    tapi tergelak dengna cerita si abang... hahaha kalahkan kambing yg nak kena sembelih gayanya. adehhhh

    ReplyDelete
  25. Dah macam membaca novel sastera lah pulak....hehe Selagi si ulam raja masih berbakti jangan ditamatkan riwayatnya.... :D
    Si abang nak bermanja tu sebenarnya .....

    ReplyDelete
  26. Akak ulam raja ni boleh makan just bukan favorite lah... tak macam tenggek burung.

    ReplyDelete
  27. Hamboii kak bukan men lg entry kali nih.. Da mcm bc cerpen pun ada.. Kak,nak budu ke hehehe meh sha pos hik3 Bukan men meraja lg si ulam raja tu kak... Budak kecik biasa ar kak..mestila nangis hehehe

    ReplyDelete
  28. Kalau dah ulam meraja, tukang makan pun samalah ikut mengganas jugak yeh UA hehe...confirm maintain selim melim le gamaknya kalau ulam raja meraja jadi santapan tiap hari... jeles mak!

    ReplyDelete
  29. Gemok btul ulam raja yer....mmg smgt la mkn yer smpi paras dada tu.huhuhu.2org kak...mcm tu la abg ye pon nk mtk mnja jgk.hihi

    ReplyDelete
  30. heheh!!!!bila tgk tajuk ingatkan nama raja Fiji (gagagaga!!!!!jgn royat ko ore fiji deh, mau kena tahan kat airport fiji klu nak msk denun)………btw nyakyo ko aidan nyo samakan dgn kambing plok. huhu!!!!kurang kasih sayang doh tu, kena la sound effect kuat skit

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads