Friday, 1 November 2013

[Diet Rendah Kalori] Success Story

Rasanya kalau sesuatu tuh bermanfaat untuk pembaca elok kita kongsikan..inshaallah. This is not my success story (not yet capai target lagi)..somehow the story of my mother in law yang menurunkan berat badan berpuluh-puluh kilo, timbangan not matter anymore cause the size was so obvious.

MIL usianya awal 80an pesara guru yang menghadapi  masalah penglihatan, tak boleh membaca walaupun pakai cermin mata kecualilah perkataan tuh besar sangat. Namun beliau adalah sorang yang suka menghabiskan masa dengar mendengar rancangan radio yang berinformative, tv pun dia tak tengok.

Mulanya jumpa dia memang big size old woman lah..mungkin berat dalam 60 plus kot dengan ketinggian yang agak rendah..masa tuh makan pun tak lah kontrol2 sangat..suka menda2 yang manis dan oily. Namun tak lama lepas tuh dia mula kontrol pemakanan (mungkin daripada info yang dia dengar dari rancangan radio). 

Katanya dia taknak gemuk kerana mudah terdedah pada penyakit diusia sepertinya..tambah2 tiada exercise dan hanya berehat dirumah sahaja. Dia taknak menjadi beban kepada anak menantu mahupun cucu dengan pelbagai penyakit dan jugak bila badan sehat tidaklah tertanggu urusan ibadah.

Setiap hari dia akan minum 9 gelas air sehari without fail..makan lak tetap 3 kali sehari including tea times 2 kali. Breakfastnya hari2 cumalah dengan oatmeal with low fat milk tanpa sugar..tea time plak dia akan minum segelas tea kosong tanpa gula dan beberapa keping biskut atau wheat-bix atau buah-buahan. Lunch dan dinner plak nasik yang mungkin secawan jumlahnya berlaukkan sayuran yang dimasak sup atau goreng..mungkin sekali atau 2 sahaja dalam seminggu makan ayam mahupun daging atau telur. Selain dari waktu makan 5 kali nie, dia takkan makan apa-apa..hinggalah tunggu waktunya.

Daripada cara dia makan kita tak anggap dia berdiet, cuma kita rasa dia makan sikit jer lah sebab orang tua kan..namun dia tak pernah melanggar disiplinnya dalam pengambilan makanan..kalau sesekali teringin tengok makanan manis dan berminyak dia akan makan jugak,cuma dalam kuantiti yang sedikit dan tidak berlebih-lebihan seperti kebanyakkan kita.

Dalam masa setahun beliau kontrol makan begitu, ketara sangat perubahan berat badannya..perut yang dahulu buncit, flat jer jadinya..dah menjadi semakin kecik. Alhamdulillah kerana beliau betul2 concious akan kesihatannya, beliau jarang mendapat sakit, setahun sekali pun susah..beliau jugak akan hadir appoinment ngan doktor untuk pemeriksaan kesihatan setiap 3 bulan sekali..alhamulillah tiada sebarang masalah tekanan darah mahupun jantung..

Kini beliau masih lagi mengamalkan pemakanan yang moderate seperti dulu..Alhamdulillah pada usianya yang lanjut itu, masih mempunyai kekuatan mengatasi orang muda untuk bangun bertahajjud setiap malam without fail serta mengerjakan solat on time bersama2 ngan solat sunnat setiap waktu...

Betapa pentingnya menjaga kesihatan sehinggalah kita mati agar kita dapat hidup dengan sihat, tidak menyusahkan diri sendiri mahupun keluarga, jimat pun pun yer tak berhabisan tuk berubat bila sakit dan yang pentingnya hendak memperbanyakkan ibadah memerlukan kesihatan yang baik pada yang tua mahupun muda..

So kenapa perlu kontrol makan? Agar dapat hidup sehat sehinggalah keakhir usia dan menjaga amanah  yang Allah berikan..kalau berpenyakit akibat sikap sendiri, hidup pun tak peaceful mana..betul tak? 

18 comments:

  1. Patut juga kita yg muda ni mencuba...tp kekuatan mental n fizikal...x brapa nak ada....camne tu...?

    ReplyDelete
  2. salam ummuaidan..
    ckp pasal diet ni,,kadang2 caranya memang simple tp nak istiqamah tu yg payah,,huhu,,sepatutnya berhenti sebelum kenyang,,tp selagi ada rasa sedap terus makan,,lps kenyang baru menyesal,,hehe

    ReplyDelete
  3. agreed!!!!for me selain control makan kita kena juga berkorban sedikit duit utk ambil supplement bg detox badan. bukan amik ubat kurus tapi lebih kepada vitamin tambahan sbb tak semua org blh betul2 follow time makan yg sebegitu especially kita yg muda remaja ni (ahaks!!!) sbb kdg2 terpaksa makan utk survive, cth xde masa nak masak & terpaksa amik fast food etc…….tapi kalau xleh 100% atleast kita cuba la follow seberapa % yg kita mampu tapi yg bab kurangkan makanan manis tu mmg significant sgt le kat org Msia yg terpaksa cutdown sugar usage. heheh!!!! btw mmg kagum dgn kederat ur MIL bangun tahajjud sbb kita yg muda remaja ni selalu byk excuses. huhu!!!aku le tu

    ReplyDelete
  4. Aah kak.. kekadang bila diet nih mesti kepala otak nih pk nak sekat makan macam2.. Ari tu kat opis nih ada buat ceramah pemakanan sihat pun dia suggest makan jer tp dalam kuantiti yg sikit..

    Hurm sha nih kekadang tang minum air 9 gelas pun sha tak minum kak... hu3..

    ReplyDelete
  5. Betul....
    dan aku akan berusaha ni...

    ReplyDelete
  6. Pendekatan yg terbaik ummu. Menjaga kesihatan / pemakanan khususnya bukan apa ditakdirkan kalau panjang usia biarlah mudah utk beribadah itu aje. Kalau dah tua susahkan anak-anak bimbang dosa terpalit pada dua-dua (anak dan yg tua juga)...

    ReplyDelete
  7. salam Jumaat Ummu...
    wah! sangat kagum dgn MIL Ummu...mmg sangat konsisten kan cara makan & cara hidupnya... moga terus sihat & pjg umur...sy yg muda ni pun kekadang pandai malas..senam pun kurang..uhuhu....

    ReplyDelete
  8. tq berkongsi... boleh dicuba juga ni !

    ReplyDelete
  9. itu la ummuaidan. Kesimpulannya, nak kurus ni kena disiplin dan motivasi tu kena kuat. Mmg salute le dgn ur MIL. Biasanya org tua akan fikir, takpe la, dah tua nanti lambat laun akan mati jugak, so jaga makan pun akan mati. Lebih baik takyah jaga makan. *ni arwah mak saya punye sipat le. Huhu..*

    ReplyDelete
  10. Alamak!!!! malu mak ngan MIL UA...hoho....
    Tulahkan UA banyak kelebihannya kalau berdisiplin ni... jadi sihat, nak beribadah pun senang yg penting tak menyusahkan orang lain....
    Lepas baca entri ni datang semangat OKje nak jaga pemakanan ni!.... insyaallah

    ReplyDelete
  11. Istiqamah yg penting dlm mencapai berat ideal ni... akak? Macam yo yo he he!

    ReplyDelete
  12. Masalahnya di Malaysia ini dah jadi syurga makanan, makanan dijual dari pagi ini hingga pagi esok. Jika kita boleh rigid dgn disiplin makan minum yg seimbang, insyallah penyakit kronik tidak akan datang. Cuma ada yg tak berdisiplin, diet makanan seimbang cuma seketika, lepas itu mereka mula langgar pantang dan menjadi seperti dirinya yg lama semula....

    ReplyDelete
  13. Salam Ummuaidan,

    Yang elok begini bagus dicontohi. Masalah yang sering menghantui, disiplin. Susah betul untuk istiqamah. Betul tu, janganlah bila tua menyusahkan anak cucu untuk menguruskan kita sebab mereka pun sudah ada tanggungjawab masing2. Apapun kita hanya mampu berharap, yang menentukan Allah SWT jua!

    ReplyDelete
  14. One word..
    DISCIPLINE.
    Bi'iznillah.. insya'Allah..

    ReplyDelete
  15. salam UA, teladan yg baik utk dicontohi...InsyaAllah...tq for sharing

    ReplyDelete
  16. Exactly. Makan tu biar berpada orang kata, kami pun actually sangat bersyukur sebab since kecik mmg our late father disiplin bab2 makan, makan biar cukup dan tak berlebihan, masa tu kami macam tak best nya.. tak mwah macam orang lain makan kefci la itu la ini la, tapi once in a while ada la jugak kami have a feast or jajan, tapi not everyday. Itu yang sekarang saya amalkan balik apa yang arwah ajar.

    ReplyDelete
  17. Kena banyak sabar dan berdisiplin lah kalau nak cuba cara diet camni Ummu......boleh diamalkan kaedah pemakanan MIL Ummu ni...:D

    ReplyDelete
  18. Tiada disiplin, amalan pemakanan pun tak terjaga..
    ai yg belum tua ni pun tak sedisiplin your MIL..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads