Sunday, 17 November 2013

Crackers Pemusnah Diet

Seperti yang korang sedia maklum yang Ummuaidan Arissa nie kan suka buat2 homemade nie kan..terlebih rajin, takdek kerja carik kerja..huhuhu. 

Since sebulan lepas sibuk berdiet rendah kalori, makanya sibuk jugaklah mencari resepi dan makanan yang rendah kalori. Biskut umpamanya walaupun kecik saiznya, namun kalori agak tinggi, plain crackers contoh nya 2 keping dah 100 lebih kalorinya..malah ade lebih tinggi dari biskut yang berkrim..so daripada makan biskut yang tak berapa nak mengenyangkan tuh baik makan nasi setengah cawan..lagi kenyang sikit walaupun lebih sikit kalori ikut lauk plak.

Kerana datang jugak keinginan nak ngunyah, maka gugellah sana sini carik biskut rendah kalori, dengan tak semena terjumpa lak resepi homemade crackers..apalagi semangat berkobar nak mencubanya. 

Dalam pada dok membakar biskut tuh pun dah mula mengunyah dengan alasan nak try lah sedap ker tak hasilnya..anak jantan pun sama naik seronok ngunyah..


Batch pertama yang dibuat pada minggu lepas memang sedap, lemak masin kerana butter dan seasoning ngan garlic powder..kejap jer dah abes, takleh nak brenti makan..tak nyempat simpan tuk big boss..dah selamat. 

Dengan itu jugak tergendala segala diet..lagi kuat dugaan ngan crackers yang dibuat sendiri..makan bagai tak hengat..ahh ..macam addicted lah..:)

Hari nie buat lagi sebab nak bagi big boss rasa..yang anak jantan lak laju jer mengangkut..biasa kalau  biskut lain memang susah nak suruh dia makan kecuali ngan air milo atau teh..yang mak dia buat nie makan gitu jer ..rangup dan hard to resist sebab ada rasa berserat whole wheat flour.

Ahh..tersangkut lagi diet...hmmm mmg tak kuat iman betul..:)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dikongsikan resepi bg siapa yang rajin nak cuba, memang tak rugi membuat, cuma rugi menambah lemak!

Whole Wheat Cracker Recipe (source)

(makes 24)

1/4 cup all-purpose flour
3/4 cup whole wheat flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons butter
2 tablespoons olive oil
1/4 cup water

Preheat oven to 400 F. Line a baking sheet with parchment paper or dust with all-purpose flour. Put all the ingredients except the water into a food processor and pulse until combined. If you don't own a food processor, mix the ingredients by hand in a bowl until little balls form.

Add the water and keep running the machine (or mixing in a bowl) until the mixture forms a ball (add a teaspoon of water at a time until you have a dough ball). Dust your counter with flour and roll out the dough until it is 1/4 inch thick. Transfer to the baking sheet, add any additional spices, and cut into 24 pieces. A pizza cutter is a very helpful tool for cutting the dough.

Bake until lightly browned, about 15 minutes. Store in a container at room temperature for a few days (if they last that long).

For one cracker = 37 calories, 2.1 g fat, 4.0 g carbohydrates, 0.5 g protein, 0 g fiber, 57 mg sodium, 1 Points+

14 comments:

  1. Salam hujung minggu Ummu...
    uiks! sedappnya cracker home made ni..mmg betul2 rajin lah Ummu ni..tabik! hehe...atie yg tgk pic je ni pun dah rasa kerangupan nya...mesti sedap kan...:)

    ReplyDelete
  2. ada olive oil tu rasanya diet masih maintain kut... adalah pengimbangnya dengan bahan lain! Bila la akak ni boleh buat sekuk ni ye!

    ReplyDelete
  3. menarik ni... kalau ada kesempatan nanti boleh jugak cuba...

    ReplyDelete
  4. Ya Allah....kalau dah biskut pun buat, ni mmg betul betul super duper kebaboom....hehe....
    Mai se tin UA....hehe

    ReplyDelete
  5. Ramai orang kita tak pentingkan sangat bab kalori, apa yg penting cuma bab keenakan ketika mengunyah....

    ReplyDelete
  6. salam UA, mmg tabik la...biskut pun homemade...tumpang bangga bg pihak abuaidan

    ReplyDelete
  7. cube pos sebalang kt dana kak... bt terliur je tau...

    ReplyDelete
  8. terasa-rasa ditekak bila tengok biskut tu.. ;)

    psstt: patutnye semalam dah komen tapi takdan.. dak Nuha meragam hehehe..

    ReplyDelete
  9. menariknya resepi craker ni…. huhuhu, lagi satu resepi harus cuba ni….

    ReplyDelete
  10. hok ni malas nak tiru ehh. beli jah laaaa

    ReplyDelete
  11. memang nampak rangup krup krap, so giling2 nipiskan macam tu jer? wahh berseni tangan UA, sekata jer size sumernya, kalau saya lintang pukang jadinya.

    ReplyDelete
  12. Salam Ummuaidan,

    Sedaplah pulak cracker tuh! Mak Aji kat rumah ni tak boleh habis sto biskut cap ping pong. Pagi2 lepas solat Subuh mesti pekena teh tarik cicah biskut tawar dulu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads