Sunday, 10 November 2013

Teko Ajaib Lagi

Bila teringin nak menghasilkan sayur yang tidak memerlukan tanah, makan teko inilah selalunya menjadi mangsa..


Selesa dengan bertanam cara Olive untuk kuantiti yang sedikit, dimana senang untuk menyiram..isi didalamnya pun tak mudah keluar. Siram 2 kali sehari pagi petang, lepas 3 hari dapatlah hasilnya..


Inilah tanaman segar yang membiak dalam teko nie..mudah sangat caranya untuk dapatkan hasil dalam kuantiti yang sedikit. Ade jugak time terlupa nak siram..sib baik menjadi..alhamdulillah.


Hasil tuaian ada yang panjang ade yang pendek..somehow tetap fresh dan memadai tuk kegunaan yang tidak berlebihan.


Selepas tuaian untuk disimpan lebih tahan lama dan fresh gunakan bekas yang menpunyai lubang udara..inshaallah lepas seminggu masih lagi tidak lemau.


Actually nak letak dalam meehon sup nie..sedap bersama-sama ngan fish ball dan sayur sawi. Ala2 chinese lah kan sup yang tidak ditumis tetapi menggunakan pati ayam atau lembu atau ikan. Tetap sedap dan mengenyangkan...menu diet rendah kalori, semangkuk dalam 300 kalori lebih kurang..better than nasi.

19 comments:

  1. as salam UA. awal ros smp arini. btw laaaa ada juga cara tanma dlm teko ekk? tanaman apa lg yg blh hidup dlm teko tu?

    ReplyDelete
  2. assalammualaikum dik.
    bagus n3 ni, mengingatkan akak utk.buat taugeh, dah lama tak buat.

    ReplyDelete
  3. belum pernah nak menjadi lagi kalau buat taugeh sendiri

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummu...menu yang sihat dan mengenyangkan.. :D
    Tak pernah lagi cuba tanam taugeh sendiri...

    ReplyDelete
  5. buat tauge kaedah ni pun dah lama tak buat...sedap pulak tengok meehon sup tu..pagi ni sy sarapan ngan meehon goreng..nak guna taugeh yg beli..buka2 dah lemau..guna je lah kobis

    ReplyDelete
  6. salam ummu....menu sihat di pagi hari...

    ReplyDelete
  7. Senang saja kan nak buat taugeh? Masalahnya orang macam saya tak serajin orang seperti Ummu, suka beli yang dah siap untuk dimasak...

    ReplyDelete
  8. salam UA, toge teko...mmg ajaib la ummu...hehehe

    ReplyDelete
  9. salam singgah. wah! idea yg sangat best! tak pernah sangka lah boleh guna teko tu. memang sangat menarik. balik rumah kena godek cari balik mana p lah teko ni. hehehehehe :D

    ReplyDelete
  10. Wah dlm teko pn boleh tanam taugeh kan.
    Bagusnya..boleh try ni..hihi..sedap tgk bihun sup tu . Sihat pn iya..
    .
    .

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..
    semalam mr mama beli taugeh.. lepas tu kimi amik utk masukkan dalam bekas.. and nak simpan dalam peti sejuk.. kimi kata., murahnya mama taugeh ni.. baru 50 sen.. lepas tu mama plak terus cakap ngan kimi.. kawan mama kat fiji tu murah ke mahal ke taugeh tu, tetap kena tanam sendiri kalau nak makannya.. hmmmm terus cakap pasal ummu lah.. kimi kata nanti dia pun nak tanam.. tapi kacang tanah mama semua simpan dlam peti ais.. boleh ke guna kacang hijau dalam peti ais tu utk buat taugeh ummu?
    mama ni bukan pandai sangat bab taugeh2 ni pun.. kot2 ler tumbesaran taugeh tu nanti tak berkembang sebab kacang hijau dah simpan dlm tempat sejuk.. hmmmm..
    mama ni tak de camera skrg.. setakat pakai hp B&W screen tu utk sementara ni.. so takde gambar terbaru mahupun cerita baru nak kongsi sebab tak bergambar.. kena tunggu sampai mama ada rezeki nak sambar tab3 yer.. doakan mama dapat beli tab3 nanti.. boleh la mama BW dan apdet blog pakai tablet.. hp tak per.. basic pun basic lah.. janji leh call and sms.. yg penting nak internet ke apa dalam tablet.. kan..

    ReplyDelete
  12. Sis, i myself forget to grow them.....hahaha...tq for the reminding & redirecting...kekekekekek

    ReplyDelete
  13. Sebenarnya bagus buat sendiri tiada ragu2 tentang bahanasing yg digunakan utk mengawet tauge..

    ReplyDelete
  14. Saya dok membayangkan teko ajaib tu boleh stop bila dah tuang air penuh dlm cawan. Menarik jugak ni. Ummuaidan, selain togey, sayur apa lagi yg tak perlukan tanah? Atau yang sesuai ditanam dalam pasu kat rumah flet?

    ReplyDelete
  15. teko itu sangat ajaib.. ;)

    psstt: baru hari ni dapat singgah ke teratak ummu.. sangat sibuk hampir seminggu lebih sebelum ni.

    ReplyDelete
  16. belum pernah cuba lagi..teringn jg..inSyallah

    ReplyDelete
  17. Nak tunggu OKje menuai tauge dalam teko ajaib tu tak taulah bila UA hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads