Saturday, 16 November 2013

10 Biji Terung

Terung adalah tanaman sayuran yang tertua dilaman kami. Satu sahaja pokoknya..mungkin sudah berusia lebih 2 tahun kalau tak silap,


Makin tua, makin besar, makin lebat berbuah. Bila musim yang mendapat hujan yang cukup seperti sekarang (hujan  hampir setiap petang), buahnya memang banyak tidak berhabisan untuk dimakan oleh kami berdua, dak Aidan tak makan sayur nie.

Selepas yang lebih besar dituai, masih banyak lagi yang kecik menunggu masa.


10 biji terung yang dituai pagi ini. UA bukanlah penggemar terung yang tegar, selalu tak ade idea nak dibuat apa ngan terung selain ulam..kalau nak buat kari atau gulai putih pulak banyak M nyer. Kebanyakkan terung digunakan tuk masak kari style Abuaidan jer..

Pajeri 10 biji terung

Namun hari ini terbuka hati tuk masak pajeri terung since Abuaidan ade  kat umah ujung minggu,suruh dia kukur dan keluarkan santan dari kelapa..plus suruh dia tumbuk lagi kelapa tuk buat kerisik..senang kerja, masukkan bahan2 jer sampai masak. Sedap jugakkan sekali sekala makan pajeri terung yang rasanya manis2 gitu, dipadankan dengan ayam goreng..memang lunch yang menyelerakan..:)

14 comments:

  1. Saya tak minat pajeri tapi terung salah satu sayur favourite saya.. ;)

    ReplyDelete
  2. wahhh..sedapppnya Ummu..
    Atie plak peminat tegar terung bakar.. makan cecah air asam+garam+cili padi je..selain tu suka goreng kering pastu cecah sambal kicap...hihhi..
    rezeki berlambak kan Ummu..:)

    ReplyDelete
  3. Kak..bila sha tgk terung2 tu teringat citer ahnad albab yg wife dia berkebun tu hehehe... Sha mmg ske terung.. Sdppp... Pajeri terung tersedap sha pnh mkn ms arwah opah ada dulu hu3... Sedeyy pulakk :(

    ReplyDelete
  4. kalo zee suka terung masak sambal ummu..ala yang teruk ikan bilis tu..sedapp..
    paling malas pon zee celur or bakar cicah budu..pajeri ni blom pernah buat..

    ReplyDelete
  5. Oh... kalau rumah kakak ummu suka terung. Macam-macam gaya kakak buat. Rebus masak asam (macam buat asam pedas tapi tak tumis), masak kicap style masak ayam tapi terung, masak pajeri biasalah, buat dalca, tumis goreng-goreng pun sedap, layur curah santan pekat pun sedap. Kalaulah kakak ada pokok macam ummu best betul.. tu yg dlm pinggan dah siap buat kakak kecur aje:)

    ReplyDelete
  6. Pajeri terung sedap....nor suka...apa2 msk pun suka ummu...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum ummu....
    Selamat berhari sabtu... sedapnya buat pajeri terung.. nani pun suka makan terung.. goreng berlada pun sedap.. pajeri mmg nani minat.. tapi dalam rumah ni nani sorang je makan pajeri.. anak2 pulak tak biasa ngan pajeri.. boleh pulak diorang kata nani masak kari pelik.. hahahaha.. nani memang suka makan pajeri kuah banjir2 dengan ayam goreng ka.. ikan goreng ka.. ikan masin goreng ka.. perghhhhhhhhhhhhhhhhh.. sedappp wooo kan kan....

    >> hari ni nani masak nasi lemak simple je.. sebab ada stok santan kelapa sawit yg nani beli 2 minggu lepas blom buka paketnya.. santan kelapa sawit ni tahan utk 1 bulan kalau dah bukak paketnya.. sebab dia di datangkan paket 1kg atau 1/2 kg.. banyak kan.. tapi yg best santan kelapa sawit ni 0 kolestrol.. :) tak berlemak sangat.. :) so nasi lemak cuma di padankan dengan sambal kosong, telo goreng dan kacang goreng je.. semua serba serbi kurang.. anak2 pulak cuma makan dengan sambal dan telo goreng.. dah mr mama dan sakinah pun takde kat rumah.. diornag keje... tinggal lah mama 4 beranak kat sini.. hehehe.. makan simple pun takper lah.. kan kan.. :D

    ReplyDelete
  8. Pajeri Terung ni mmg my faveret UA....sebab dia manis manis gitukan sedapnya lahai....makan ngan ikan masin pun sedap tau UA....

    ReplyDelete
  9. Saya suka pajeri terung atau dibakar makan panas2 bersama sambal dgn nasi dah cukup mengenyangkan...

    ReplyDelete
  10. paling simple celur terung cicah air asam pun sedap!

    ReplyDelete
  11. salam ummu...emm sedapnya..kak siti suka buat lawar terung...lagi sedap ummu

    ReplyDelete
  12. Suka juga makan terung ni terutamanya terung bakar cicah air asam.....pergghh meleleh air liur aku terus.....tapi itulah kadang2 cepat muak juga makan terung ni kan.. ;-)

    ReplyDelete
  13. owh terung best nya, yg kurus2 gini sedap kalau bakar cicah budu ni UA. Kat sini yg dijual mostly gemok2, tapi tetap saya layan. Takpun, buat terung berlado. Heishh kami pulak semangat tengok terung UA hahaha.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads