Thursday, 21 November 2013

Jagung Bakar Melatops Segar dari Ladang

Alhamdulillah tidak mengambil masa yang lama untuk menikmati hasil jagung yang ditanam kali nie. Rasanya dalam cuti sekolah hujung bulan August lepas Abuaidan tanam, kini selepas 3 bulan lebih sudah dapat dituai.


Bisanya jagung sedia untuk dituai bila ketiak nyer betul ker bahasa nie berwarna coklat pekat kehitaman yang nie ketiak basah sebab baru lepas kena hujan..kalau warna masih lighter tuh maknanya still need some more time..


Bila dah warna coklat kehitaman gitu, bukan boleh terus harvest gitu..tak semestinya jugak ready inside..kena pastikan dulu ok ker tak. Caranya kopek sedikit dalam 11/2 cm pada bahagian hujung sehingga nampak warna jagung tuh..kalau warna kuning tuh, bolehlah dituai.


Selamat dituai, this time rasanya tak segemuk yang ditanam before mungkin faktor hujan yang kerap dan tidak mendapat kepanasan/ cahaya matahari yang cukup...initially 7 biji jer..kemudian tuai lagi 2 biji sebab demand tinggi..hihi

Padat jugak..not bad walaupun ade sebiji dua yang sedikit rongak


Bakar sahaja diatas kuali leper..senang cerita tak payah masuk2 ove, rasa pun tetap sama seperti yang dibeli dipasar malam..siap bakar, sapu marjerin sikit, garam sikit..terus ngap masa panas-panas..Fresh dan lemak2 manis..satu memang tak cukup...:)

Peminat tegar jagung..habes jugak 3 biji dia sorang..actually setiap orang makan 3 biji pun..hehe

Rasanya daripada pembacaan kat blog kengkawan, jagung yang dijual kat Malaysia agak mahal kan..? Kalau kat sini $1 tuh still boleh dapat more than 5 biji tambah2 kalau dalam musim..biasanya musim panas lah.

29 comments:

  1. kat area rumah ai, sebiji jagung RM2 tak lari kalau dibeli kat pasar malam..

    ReplyDelete
  2. nampak comei2 jagung akak tuh... sbb tgk sama beso ngn tgn hero tuh... tp warna dia bukan main kunin bile dh bkr tuh... msti manis betul...

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu...
    amboi! semangat dak tumpis fiji tu makan jagung bakar...sedapp ler tu..hehe..
    kat :LD ni jagung sllu nya rm5 dlm 3 biji je ummu..mmg sedikit mahal...:):)

    ReplyDelete
  4. ni yg semangat nk semai jagung weekeng ni

    ReplyDelete
  5. Saya punya jagung kurus keding je. tak nampak tanda2 di jangkiti virus mengandung lg....tp dekat kawasan akar dia mcm terkeluar akar sikit. Tak tahu la benda tu normal or what.

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak beli jagung fresh, kalau kat sekitar econsave Rm1.20 sen satu. Selalu beli siap masak je kat pasar malam.

    ReplyDelete
  7. salam ummu...sedapnya kan..lebih2 lagi hasil tangan sendiri..Akak tak can nak tanam jagung .maklumlah duduk rumah teres..

    ReplyDelete
  8. Slm singgah pagi & clik2 nuffnang lg !

    ReplyDelete
  9. mmg mahal jugak jagun kat sini. Kalo kat cameron highlands lagi mahal. Walaupun mmg rasanya sedap. Kalau kat kedai biasa2 3 biji rm5. Tapi kat kampung saya masih murah la. rm5 dapat lagi 10 biji.

    Sedapnya aidan menikmati jagung bakar.

    ReplyDelete
  10. bestnya UmmuAidan ada tanah nak tanam jagung....saya teringin nak tanam...tp bila pikir nak kena beli pasu & tanah, terus malas....& betol tu harga jagung kat sini mmg cekik darah....hehehe ;)

    ReplyDelete
  11. Sedapnya jagung. Murah plak tu. Klo kat sini jagung dah siap masak RM2.50.

    ReplyDelete
  12. jagung bakar.. ;)
    kegemaran kami sekeluarga.. sedapnya tengok Aidan makan :)

    ReplyDelete
  13. Tengok pada jagung tu, confirm En Abuaidan masa menanam ni sure katup mulut sehabis katup hehe....
    Lama tak makan jagung batang macam nilah UA..teringin dah weyh...

    ReplyDelete
  14. Oh... murah jagung disana ummu. Kakak baru semalam beli jagung tapi rebus. 3 tongkol RM4/-. Kakak suka jagung tak kiralah yg bakar ke rebus.

    ReplyDelete
  15. salam UA, terkial-kial la arissa tgk abe aidan dok gigit jgn bakar tuh...hehehe

    ReplyDelete
  16. salam singgah...

    jagung fresh dibakar...rasanya pasti meletop kan? bertuah awak. :D

    ReplyDelete
  17. Sedap nmpk aidan mengunyah tu..

    ReplyDelete
  18. tgk cara aidan makan pun dh jad terliur ni hehehe

    ReplyDelete
  19. wah!!!sedapnye jagung baker fresh lagi. kat brunei ni rasanya klu convert duit RM lg mahal. seikat (ada dlm 10 -12 biji) harga BND5 (rm 12)….tapi mmg mudah le dpt supply. hari2 ada org jual

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum dik,
    suburnya kebun, apa saja yg.ditanam semua menjadi, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  21. Jagung bakar berbau wangi...suka...

    ReplyDelete
  22. owhh kena pantau ketiak dia ek.. hehehe tapi cantik2 la jagung u, tersusun jer bijian dia bak mutiara. hmm macam memanggil2 I untuk menjagung jugak ni, I selalu tingin nak makan yg bakar2 tapi tak pernah terbuat, macam tak sure.

    ReplyDelete
  23. Suka jagung sangat2, tapi baru kali ni tau yg jagung ada ketiak!!! Hahahaha...

    ReplyDelete
  24. singgah sini.. sedapnya dpt makan jagung bakar :)

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    Sedapnya Aidan makan jagung bakar!!

    ReplyDelete
  26. wah, sorang mkn tiga biji? mmg betul2 penggemar jagung la kalu lagu tu...
    Kat sini pun musim summer aje boleh makan jagung... biasa 5 biji utk satu pound (£1=RM5++)

    ReplyDelete
  27. Jagung tu nampak best.. mesti manis..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads