Saturday, 16 November 2013

Tip Berkesan Untuk Menghalau Semut

Kalau nampak semut buat barisan panjang dan menuju kedalam rumah, biasanya apa yang anda akan lakukan? Amek Ridset atau Sheltox terus sembur pada semut-semut tuh..? Jangan..kesian..mereka pun hamba Allah yang tumpang lalu, kadang2 berbaris bawa makanan atau telur..

Jadi, kalau tak mau membunuh mereka nie yang dianggap mengganggu dan menakutkan, cubalah petua nie,


Taburkan serbuk kunyit pada laluan mereka yang menuju kedalam atau arah kedalam rumah, blok laluan mereka dengan meletakkan serbuk kunyit sepanjang jalan yang membolehkan mereka masuk atau lalu didalam rumah.. (abaikan dinding dan lantai garage yang kelihatan buruk dan usang tuh).


Lihat..tak sampai seminit mereka pun dan bertebaran dan mencari arah lain..tak masuklah kedalam rumah. Memang berkesan untuk semua jenis semut tanpa membunuh..

Teringat akan semut dalam kisah Nabi Sulaiman seperti didalam surah AnNaml (Ayat 18-19) :

Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut: Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan tentaranya, sedangkan mereka tidak menyadari"; maka dia tersenyum dengan tertawa karena (mendengar) perkataan semut itu. Dan dia berdoa: "Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh." 



32 comments:

  1. salam ummu.klu semut yg buat sarang dlm retak dinding n lantai dan suka kumpul sampah tu macamana nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba letak serbuk kunyit jgk tengok kalau2 mau pindah..heheh

      Delete
  2. tq ummu..kadang2 ada semut, sapu hala kat bilik air then jirus air...rasa bersalah tu ada..dlm hati kata..maafkan aku semut..

    lain kali ikut tip ummu ni ajelah..ada musim semut ni..kan

    ReplyDelete
  3. Aku baru tahu kunyit pun boleh halau semut.......ada juga semut kat rumah tapi ikut musim lah....kadang2 takde langsung tapi musim hujan memang semut banyak keluar...nanti bolehlah cuba pakai tip ni... :D

    ReplyDelete
  4. Mujur sini tak der semut, tapi tu la kan, sebab depa makhluk kecil kita suka hati jer bunuh. Tapi kalau sembur2 ridsect sumer tu, bukan boleh ilang, nnt tetap datang balik pun, so cara u ni la paling sesuai.

    ReplyDelete
  5. Salam Ummuaidan,

    Baru tahu yang serbuk kunyit boleh halau semut! Sekarang musim hujan, banyak semut!

    ReplyDelete
  6. Bru tau bole guna srbuk kunyit...rmh mmg ada je semut...nntu bole cuba ni...

    ReplyDelete
  7. belajar benda baru lagi bila datang sini… boleh apply bila balik M'sia nanti… kat UK ni mmg xde semut…. masa summer jer ada sekejap hari tu, tu pun sekor dua jer yg tersesat masuk dlm rumah…. sampai Aisyah panggil semut tu selimut… hehehehe, confuse daa...

    ReplyDelete
  8. ohhh...baru tau Ummu...
    boleh amalkan petua ni..sbb rumah mmg banyak semut lah..kekadang dah tak tau nak buat mcm mana, so kmi biarkan...

    ReplyDelete
  9. Assalam Pn Ummu Madihah
    Terimakasih banyak kerana membantu saya menyelesai masalah semut...dah berbotoi botoi ridsect dah namun semut x juga pindah...

    ReplyDelete
  10. Wah bagus ni UA...tak pernah dengar.. selalu bagi racun semut beli kat oasat malam..
    Nampaknya kena standby stok kunyit lepas ni UA...selain buat lumur ikan, nak buat lumur semut hehe

    ReplyDelete
  11. salam UA, kena try ni...tk sangka pula semut alah dgn kunyit...t/kasih kongsi info ni

    ReplyDelete
  12. ha baru pagi ni sy dapat message mengenai jangan bunuh semut sebab mereka ni rakyat nabi sulaiman...bagus juga petua macam ni kan..umah sy banyak semut...nanti nak try lah..dr duk taruk serbuk racun kan

    ReplyDelete
  13. tips menarik ni tq share yer & done clik2 nuffnang dah !

    ReplyDelete
  14. info yang menarik tapi kat luar rumah oklah boleh guna.. tapi dalam rumah.. rasanya dak Nuha main buat lukisan kat dinding gamaknya.. huhuhu..

    ReplyDelete
  15. Ade tau cara lain tak nak halau semut..
    sebab kat desk ofis ni yang bersemut..
    takkan nak tabur serbuk kunyit pulak..
    heheheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu tau satu lagi cara nk halau semut.mgkin blh apply indoor sbb x beri kesan warna pd tempat2 semburan.... semburan cuka...sembur pd laluan semut...in sha Allah semut pindah ...:)

      Delete
  16. sapa jerlah kot...atau cuba letak benda manis kat tempat lain tuk alih perhatian...hehe..merepek jer tips akak nie..

    ReplyDelete
  17. Guna kunyit jer.. hurmm menarik tapi tak berkesan warna kuning ke lepas tu??

    ReplyDelete
  18. Interesting...nk cuber laaa jugak

    ReplyDelete
  19. wah, esok juga sy nak try. geram juga dgn semut kat rmh sy ni sbb agak degil. lg 1 just nak share, sy ada terbaca kat 1 blog, lg 1 kita boleh letak kulit kayu manis untuk halau semut. saya dah try letak dalam gula, memang berkesan, xada semut dah nak mai kat gula tu lagi.

    ReplyDelete
  20. petua yang bagus...terima kasih kerana berkongsi.kena cuba kat rumah nih.

    ReplyDelete
  21. hbs klo semut lalu atas blh jgk ker?? umah byak semut masuk.. tp maaf la.. dh byak semut sy bunuh.. geram

    ReplyDelete
  22. cuba guna serangga bertaubat.. So far saya guna .Alhamdullilah.sekali sembur. dekat seminggu semut xde..
    Ramai juga orang kata bagus.. boleh ke sini https://www.facebook.com/seranggabertaubat?fref=ts

    ReplyDelete
  23. Skang musim semut api ke..habis rumah saya kene serang dek semut api.....kesian baby kene gigit..kg2 geram gak....ada la jugak ikut tip u bercakap dengan semut supaya jgn ganggu penginapan kami,suh balik sarang,,berbuih2 da mulut ckp dengan semut,hehe last2 xtahan,yela sapa tahan tgk anak kene gigit semut,beli racun semut,,tabur 1 rumah....alhamdullilah kawasan rumah lm rumah semua setel semut xda tp dlm bilik ni banyak kot bubuh racun ada gak lgi.... aishh geram skang tgh amal kan petua ni letak kunyit...keliling letak da macam jampi2 bomoh je bilik ni hehe tabur2 kunyit....alhamdulilah xda semut berani dtg

    ReplyDelete
  24. sebuk kunyit kalau bancuh ngan air and then spray ok x..

    ReplyDelete
  25. kat umah saya semut masuk peti sejuk ... boleh cuba petua ni .

    ReplyDelete
  26. sekarang nie, banyak sgt semut kat rumah..kat mane2 ade semut..mase mula2 masuk rumah nie takdela pulak semua..sekarng cicak pun dah ada (setelah 4thn disini)..boleh cube petua nie..tapi nak try pakai timun dl la..ramai gak yang suggest pakai timun tu..

    ReplyDelete
  27. tq sharing.. nak cuba la, bnyk sangat semut merah kat rumah ni. dgn anak kecil lg takut kena gigit ja, siannn.. tq ye

    ReplyDelete
  28. Lau serbuk kunyit di bancuh air,pkai wt spray blh x??

    ReplyDelete
  29. Salam ummu klau semut hitam dlm kerta mcm mna pla cranya nak halau....

    ReplyDelete
  30. Salam ummu klau nak halau smut hitam yg dlm kerta tu mcm mna pla

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads