Monday, 11 November 2013

Cubaan 20 Citarasa Daging Minggu 4 - Rusuk Panggang & Beriani

Sedar tak sedar dah dekat sebulan dah hari raya haji telah berlalu, kini dah pun masuk tahun baru..alhamdulillah. Dalam sedar tak sedar jugak daging korban semakin menyusut dalam freezer..tapi still have more than separuh jugak ..almaklumlah 3 orang makan jer kan..tengoklah cuti sekolah ujung tahun nie kalau2 nak buat makan tuk kawan pun..inshaallah.

Minggu lepas buat apa ngan daging..?

Cubaan ke 10 - Rusuk Panggang


Actually first time cuba panggang masa hari raya tuh lepas bahagikan daging..well it didn't turn out good..daging jadi liat dan tak lembut tuk dimakan..also kerana baru-baru belajar nak guna Rosemary dan Worcestershire sauce..so taste pun tak berapa nyaman..masam semacam dan berserabut ngan rosemaria jer..akibat pandai2 olah resepi sendiri.

After some research, barulah dapat idea camaner nak dapatlah kambing panggang yang enak. Menggunakan perapan yang standard jer-gabungan sos tomato, sos tiram, kicap, gula, Worcestershire sauce, rosemary, garlic dan garam. Cuma untuk jadikan daging tuh lembut hendaklah dimasak guna setting medium heat setelah di'brown'kan pada awalnya selama beberapa minit menggunakan setting yang lebih tinggi. Nak tahu daging tuh dah ready, masa masak dengan api sederhana tuh letakkan sebiji kentang..tunggulah sampai kentang masak..bila kentang masak, daging pun inshaallah masaklah jugak..agak lamalah jugak kena tunggu...

Hasilnya memang 5 star walaupun makan kat umah sendiri..memang puas hati..yang penting big boss puas hati...:)

Cubaan ke 11 - Nasi Beryani Daging


Kemudian esoknya masak nasi beryani dengan daging beryani ikut resepi Kak Hanieliza..tp memandai jugak tuh ubah suai.. Rempah biryani guna yang Shan ready made masala. Kalau ikut yang rempah mix tuh masak kering dalam nasi gitu jer..tapi dah kebiasan nak jugak berkuah sebab tuhlah buat beriani daging separate. Alhamdulillah walaupun guna beras biasa jer bukan basmathi, namun alhamdulillah lazzatun..haih terasa nak makan lagi..:)

Actually nak masak tak banyak masalah ngan anak kecik nie..cuma time nak makan jer yang problem sikit kalau dia tak tido..tak boleh nak enjoy the food sangatlah..mcm makan tak kenyang jer...


p/s - Dalam entry Bila Pisang tak Berhabisan, ade rakan2 bertanyakan tentang resepi muffin pisang tuh..taknak letak resepi asalnya namun kawan2 merayu..jadi diletakkanlah balik resepi muffin tuh..:)

25 comments:

  1. Salam Ummu....nampak sangat menyelerakan hidangan daging panggang dan beriani tu walaupun saya sebenarnya tak makan daging kambing...hehe :D

    ReplyDelete
  2. baca tajuk pun dah rasa lapo

    ReplyDelete
  3. sedapnya..lama tak masak nasi briani...

    permintaan dah ada semlm...tgok plk resepi ummu..terliur di btnya..

    ReplyDelete
  4. haih....tadi kuinin smrose bg kecur air liur....ini nasi beriyani daging pulakkk....btw...nak jugak UA share resepi muffin low calories tu...pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dah share kan dah tuh.selamat mencuba..:)

      Delete
  5. As salam ummu wow sedap nasi beryani kambing tuh....mengikut suami saya daging kambing kalau kita perap dgn garam jadi liat....tu sebab klu buat lamb chop tak perlu letak garam

    ReplyDelete
  6. uish!!!dasyat penangan daging korban ni. tak abis lg terliur yg dish lps tukar plok hok ni lg laaaaaa terliur.

    ReplyDelete
  7. nampak pon dah tau lazatun ummu..memang kecur air liur dibuatnya..sesekali tu share la resepi..nak jugok ambo terai..

    ReplyDelete
  8. salam ummu...sedap2nya semua resepi ni...terliur dibuatnya..Apa2 pun ummu selamat menjamu selera dengan seronoknya..

    ReplyDelete
  9. assalam Ummu...
    ermm! sedapp lah tgk rusuk panggang tu..rajin btl Ummu mencuba..majoriti nya menjadi kan... laparrr nengok menu2 Ummu ni...:)

    ReplyDelete
  10. Salam UA, agak2 tips ni blh diguna utk bakar ayam jgk kot? teliur tgk sos rusuk panggang tu...

    ReplyDelete
  11. Bila isteri/ibu gigih menggubah resepi siapa yg untung sebenarnya. Semua untung. Yg memasak semakin mahir, yg makan dua hero dapat selalu makan sedap-sedap. Puas hati selalu dapat menjamah dari satu resepi ke satu resepi yg sedap-sedap...

    Adik tunggu besar dulu - sekarang dapat cium bau jadilah:)

    ReplyDelete
  12. As Salam ummuAidan.....laparnya tgk gambar briyani & ribs pagi2 ni.......meleleh elio...hehehe :P

    ReplyDelete
  13. oh kambing panggang!!! kami kat sini suka perap dengan sauce BBQ instant..sebab kalau buat rempah sendiri mesti ada je yang komplen...itu ini terkurang

    ReplyDelete
  14. maksudnya kambing tu buat 2 kali atau yang tak jadi tu dibakar semula ummuaidan? Menarik la rusuk kambing tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnnya lyd, first bakar api besar sikit sampai perang..kemudian pelankan pd api sederhana masak lamalah sampai masak..actually refer pd oven nyer manual mesti ade mention cr nak grill yg terbaek..

      Delete
  15. Akak selalu panggang lumur je bawang putih, bawang merah dan halia tumbuk halus. Garam dan soso tiram. Dasar pemalas kan..eheheee...

    ReplyDelete
  16. As salam UA.....

    semuanya best2.....telioq la....

    ReplyDelete
  17. salam Isnin UA,
    Sedapnya tengok rusuk kambing panggang tu...

    ReplyDelete
  18. Wahhh.....mantap.

    Satu juadah berat badan boleh naik sekilo...
    20 jenis... 20 kg naik... hahaha

    ReplyDelete
  19. ayooo menyelerakan betul nengok rusuk tuh kak... nampak cam kene sgt ngn nasi beriani tuh

    ReplyDelete
  20. Salam Ummuaidan,

    Panggang pakai oven ya, bukan atas open-fire? Fungsi grilllah ya? Tengok kat TV kadang mereka dok grill pakai grill-pan aje, tapi takutlah pulak liat atau tak masak, mereka takpalah suka makan medium-rare.Mak Aji suka biar masak betul2.

    ReplyDelete
  21. tengok rusuk panggang tu amat menarik.. tapi sebab saya tak suka kambing makanya tak tau nak komen apa.. hehehe..

    ReplyDelete
  22. Alamak...macam teringin pulak nak rasa kelazzatun briyani tu UA....hehe
    Baru tau macamana nak tau daging dah lembut ke belum...gud idea tu UA letak kentang! boleh cuba walaupun tak tau bila hehe

    ReplyDelete
  23. nak nangis tgk huhuhuhu...sedapnya

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads